Δέκα μέρες πριν ελήφθησαν σε συνάντηση κορυφής ανώτατων αξιωματούχων της Ευρωζώνης και του ΔΝΤ οι αποφάσεις για την Ελλάδα ώστε να ξεπεραστεί από τη μια η διαφωνία των θεσμών και να μεταφερθεί η πίεση λήψης μέτρων στην Αθήνα.
Όπως γράφει η Καθημερινή της Κυριακής, η συνάντηση διεξήχθη στις 15 Απριλίου στο κεντρικό κτίριο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουάσινγκτον.
Υπό άκρα μυστικότητα συγκεντρώθηκαν οι σημαντικότεροι παίκτες της οικονομικής σκακιέρας που διαφεντεύουν το μέλλον της Ελλάδας, στο πλαίσιο του Washington Group, της ομάδας που δημιουργήθηκε το 2011 και συνήθως συναντάται πριν από μεγάλα γεγονότα ώστε να υπάρχει κοινή γραμμή μεταξύ τους.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το απόγευμα εκείνο στην Ουάσινγκτον βρέθηκαν οι Κριστίν Λαγκάρντ και ο Πολ Τόμσεν από την πλευρά του ΔΝΤ, ο Μάριο Ντράγκι με τον Μπενουά Κερέ από την ΕΚΤ, ο Πιέρ Μοσχοβισί με τον Μ. Μπούτι από την Κομισιόν, ο Γ. Ντάισελμπλουμ με τον Τ. Βίζερ από το Eurogroup αλλά και οι υπουργοί Οικονομικών της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι από συστάσεώς του το Washington Group δεν έχει φιλοξενήσει ποτέ κανέναν Έλληνα υπουργό, παρόλο που η ελληνική κρίση αποτέλεσε κατά καιρούς το βασικό θέμα συζήτησης.
Οι συμμετέχοντες είχαν εβδομάδας πριν ενημερωθεί για την ανάγκη να παραστούν στην Ουάσινγκτον για μια "ελληνική συνάντηση" ωστόσο δεν γνώριζαν το ακριβές θέμα συζήτησης και παρά το γεγονός ότι οι η κεντρική ιδέα ήταν αυτή να περιστραφεί γύρω από το χρέος, εν τέλει Ευρωπαίος αξιωματούχος αποκάλυψε στην εφημερίδα ότι η διαβούλευση για το ζήτημα αυτό δεν θα ελάμβανε χώρα εκείνο το απόγευμα στην αμερικανική πρωτεύουσα.
Ο ίδιος αξιωματούχος προσδιόριζε ξεκάθαρα την ανάγκη "να υπάρξει συμφωνία στα δημοσιονομικά".
Η γερμανική πλευρά είχε στείλει ένα non paper στο οποίο εξηγούσε τον τρόπο με τον οποίο θα λυνόταν το αδιέξοδο, με το πρόβλημα να έγκειται στο ότι το ΔΝΤ δεν συμφωνούσε ότι τα μέτρα που είχε συμφωνήσει η Αθήνα με την ΕΕ θα έχουν το αποτέλεσμα του 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα για το 2018.
Το non paper του Βερολίνου αναφερόταν σε "έκτακτα μέτρα" αλλά και σε νομοθέτησή τους ενώ για το χρέος αυτό που αναγραφόταν ήταν πως η Γερμανία είναι διατεθειμένη να συζητήσει μόνο για τη διάρκεια του προγράμματος του ΔΝΤ (3-8 χρόνια) και όχι για αργότερα.
Όπως σημειώνει η εφημερίδα, τόσο η Κριστίν Λαγκάρντ όσο και ο Πιέρ Μοσχοβισί εξήγησαν το σημείο στο οποίο βρίσκονταν οι διαπραγματεύσεις, με τον Γ.Ντάισελμπλουμ να θέτει πρώτος το θέμα των "έξτρα μέτρων", με τον επίτροπο Οικονομικών της ΕΕ να πιάνεται απροετοίμαστος.
Η θέση του Β. Σόιμπλε ήταν γνωστή λόγω του non paper, έσπευσε όμως να σημειώσει ότι από τις συζητήσεις με τους Έλληνες ομολόγους του "τα περιθώρια για αλλαγές στο ασφαλιστικό είναι περιορισμένα" αλλά και ότι η τρόικα πρέπει να μείνει ενωμένη.
Ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών επισήμανε ότι θα δεχθεί να γίνει συζήτηση για το χρέος μόνο εφόσον τα μέτρα έχουν ληφθεί ενώ θετικός για τα νέα μέτρα εμφανίστηκε και ο Μισέλ Σαπέν με την υποσημείωση ωστόσο ότι η Αθήνα χρειάζεται σαφήνεια ως προς το θέμα του χρέους.
Η Κριστίν Λαγκάρντ υπογράμμισε ότι τα πρόσθετα μέτρα θα μπορούν να βρεθούν μόνο μέσα από φορολογία από τη στιγμή που οι περικοπές δαπανών έχουν φθάσει στα όριά τους. Ανέφερε επίσης ότι μάλλον θα χρειαστούν περαιτέρω περικοπές σε συντάξεις.
Καταλήγει η εφημερίδα στο ότι η συζήτηση που ακολούθησε και η διέξοδος των νέων μέτρων έδωσε λύση στο αδιέξοδο που είχε δημιουργηθεί και για πρώτη φορά τους τελευταίους μήνες οι θεσμοί απέκτησαν κοινή στάση στις διαπραγματεύσεις με την Αθήνα.