Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2025 -

Ποιες υποθέσεις φοροδιαφυγής μπαίνουν στο στόχαστρο της εφορίας



Στο στόχαστρο των ελεγκτικών μηχανισμών μπαίνουν σημαντικές υποθέσεις φοροδιαφυγής και παράνομου πλουτισμού οι οποίες περιλαμβάνονται στις γνωστές λίστες μεγαλοκαταθετών και για τις οποίες έχουν εκδοθεί εισαγγελικές παραγγελίες.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ οφείλουν να προχωρήσουν άμεσα τα Ελεγκτικά Κέντρα και οι Δ.Ο.Υ., σε έρευνες σύμφωνα με απόφαση που εξέδωσε πρόσφατα ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γ. Πιτσιλής

Κριτήρια επιλογής τέτοιων υποθέσεων θα πρέπει να είναι η δυνατότητα είσπραξης των προσδοκώμενων ποσών βεβαίωσης, καθώς και η σοβαρότητα εν γένει της κάθε υπόθεσης.

Επιπλέον, ο Διοικητής της Α.Α.Δ.Ε. αποφάσισε ότι, ανεξάρτητα από τις ήδη προτεραιοποιημένες υποθέσεις προς έλεγχο, θα πρέπει να ολοκληρώνονται άμεσα οι έλεγχοι στις ακόλουθες κατηγορίες υποθέσεων:

i) Υποθέσεις που αφορούν σε εκθέσεις των Υπηρεσιών Ελέγχου και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (Υ.Ε.Δ.Δ.Ε).

ii) Υποθέσεις που αφορούν σε επιστροφές φόρων.

iii) Υποθέσεις για τις οποίες έχει εκδοθεί σημείωμα διαπιστώσεων με τα αποτελέσματα του φορολογικού ελέγχου και προσωρινός προσδιορισμός φόρων και προστίμων κατά τη δημοσίευση της παρούσας.

iv) Υποθέσεις για τις οποίες επίκειται η έκδοση σημειώματος διαπιστώσεων και του προσωρινού προσδιορισμού φόρου και προστίμου.

v) Υποθέσεις που αφορούν σε διενέργεια μερικού επιτόπιου ελέγχου διαπίστωσης της εκπλήρωσης των φορολογικών υποχρεώσεων, της τήρησης των βιβλίων και της έκδοσης των φορολογικών στοιχείων, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, για φορολογουμένους που ασκούν οποιαδήποτε δραστηριότητα ή διακινούν αγαθά, εφόσον εκκρεμεί η σύνταξη εκθέσεων ελέγχου ή και η έκδοση πράξεων προσδιορισμού του φόρου.

vi) Υποθέσεις που αφορούν σε διασταυρωτικούς ελέγχους ενδοκοινοτικών συναλλαγών (VIES), υποθέσεις πολυμερών (ταυτόχρονων) ελέγχων που διενεργούνται από ελληνικές και αλλοδαπές φορολογικές αρχές, διενέργεια ελέγχου στο πλαίσιο επανάληψης διαδικασίας καθώς και σε εκτέλεση προδικαστικής απόφασης. Οι παραπάνω έλεγχοι θα λαμβάνονται υπόψη στη στοχοθεσία μερικών ελέγχων, πλην αυτών της περίπτωσης (ν). Σύμφωνα, εξάλλου, με την απόφαση του κ. Πιτσιλή:

- Οι υποθέσεις που ήδη έχουν προτεραιοποιηθεί για έλεγχο επιλέγονται βάσει κριτηρίων ανάλυσης κινδύνων. Οι προτεραιοποιημένες προς έλεγχο υποθέσεις κατατάσσονται ανά ελεγκτική υπηρεσία, σε φθίνουσα σειρά ταξινόμησης με βάση την τελική μοριοδότησή τους, βάσει αυτοματοποιημένου μοντέλου αντικειμενικής αξιολόγησης υποθέσεων, κατόπιν εφαρμογής κριτηρίων ανάλυσης κινδύνων, τα οποία δεν δημοσιοποιούνται. - Από το σύνολο των εκκρεμών υποθέσεων εκάστης ελεγκτικής υπηρεσίας ελέγχονται κατά προτεραιότητα, οι υποθέσεις που συγκεντρώνουν την υψηλότερη μοριοδότησή ακολουθώντας φθίνουσα σειρά ταξινόμησης μέχρι την επίτευξη της συνολικής ετήσιας στοχοθεσίας εκάστης Ελεγκτικής Υπηρεσίας βάσει του Επιχειρησιακού Σχεδίου έτους 2017, ως προς τον αριθμό των υποθέσεων που πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι 31/12/2017, ανά είδος ελέγχου, τηρώντας και την οριζόμενη στις οικείες διατάξεις αναλογία διενεργηθέντων ελέγχων/υποθέσεων που αφορούν στην τελευταία πενταετία και προγενέστερα, ήτοι 60% έναντι 40% αντίστοιχα.

- Σε κάθε περίπτωση κάλυψης των στόχων του Επιχειρησιακού Σχεδίου έτους 2017, διενεργούνται έλεγχοι υποθέσεων επιπλέον των στόχων σύμφωνα με τη φθίνουσα σειρά ταξινόμησης. - Το αρχείο των «Προτεραιοποιημένων υποθέσεων 2017» αναρτάται στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα (Ο.Π.Σ.) Elenxis της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, σταδιακά ανά ελεγκτική υπηρεσία.

- Νέες υποθέσεις που εισάγονται στην ελεγκτική υπηρεσία μοριοδοτούνται σε τακτά χρονικά διαστήματα με βάση τα κριτήρια ανάλυσης κινδύνων και αναταξινομούνται στον κατάλογο των προτεραιοποιημένων υποθέσεων κατά φθίνουσα σειρά, βάσει της μοριοδότησης που έλαβαν και του βαθμού εξέλιξης της ελεγκτικής διαδικασίας των αρχικά προ-τεραιοποιη μένων υποθέσεων σύμφωνα με τα ανωτέρω.

- Η Διεύθυνση Ελέγχων, δύναται να διαβιβάζει δείγμα υποθέσεων που έχουν προτεραιοποιηθεί από τους Προϊσταμένους των ελεγκτικών υπηρεσιών, το οποίο δεν μπορεί να υπερβεί συνολικά το 5% αυτών, στη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων για τις δικές της ενέργειες κατά λόγο αρμοδιότητας.