Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2024 -

Πλαστικά μπουκάλια: «Έρχεται» νέο περιβαλλοντικό «χαράτσι» στα τέλη του νέου έτους



Οι καταναλωτές θα κληθούν να πληρώνουν ακριβότερα από την 1η Δεκεμβρίου 2025 τα πλαστικά μπουκάλια και τα κουτάκια αλουμινίου, λόγω περιβαλλοντικού «χαρατσιού», που επιβάλλεται στο πλαίσιο ενός ενιαίου, πανελλαδικού «συστήματος εγγυοδοσίας» για τις πλαστικές φιάλες και τις φιάλες από αλουμίνιο.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τη διαχείριση των αποβλήτων και την αποθήκευση της ηλεκτρικής ενέργειας, που κατατέθηκε στη Βουλή, η εφαρμογή του συστήματος DRS αφορά τις πλαστικές και μεταλλικές συσκευασίες μιας χρήσης έως 3 λίτρα. Το ύψος του εγγυοδοτικού αντιτίμου ορίζεται σε 0,10 ευρώ για κάθε συσκευασία ποτών έως και 0,5 λίτρο και σε 0,15 ευρώ για κάθε συσκευασία ποτών μεγαλύτερη από 0,5 λίτρο και έως το μέγιστο μέγεθος συσκευασίας που έχει ενταχθεί στο σύστημα.

Προβλέπονται περίπου 15.000 σημεία επιστροφής των φιαλών αυτών από τους καταναλωτές, τα οποία θα βρίσκονται διάσπαρτα σε όλη την Ελλάδα. Στα σημεία αυτά, ο καταναλωτής θα επιστρέφει τις φιάλες και θα εισπράττει το αντίτιμο της εγγυοδοσίας, το οποίο θα πληρώνει κατά την αγορά των πλαστικών φιαλών – αλουμινένιων κουτιών. Οι υπόχρεοι παραγωγοί συσκευασίας ποτών θα πρέπει να οργανώσουν ένα ενιαίο συλλογικό σύστημα εναλλακτικής διαχείρισης αποβλήτων συσκευασιών πανελλαδικής εμβέλειας για την εφαρμογή συστήματος επιστροφής εγγύησης για τις εν λόγω συσκευασίες, προκειμένου να επιτύχουν τους ποσοτικούς στόχους της ανακύκλωσης.

Σύμφωνα με τον αναθεωρημένο Ευρωπαϊκό Κανονισμό περί Συσκευασιών και Απόβλητων Συσκευασιών, η δημιουργία συστημάτων εγγυοδοσίας από τα κράτη-μέλη είναι πλέον υποχρεωτική. Η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση, που ορίζει τις αρμοδιότητες και τις υποχρεώσεις όλων των εμπλεκόμενων μερών για την εφαρμογή του συστήματος επιστροφής εγγύησης για τις συσκευασίες ποτών από πλαστικό, αλουμίνιο και γυαλί, εκδόθηκε πριν από δύο χρόνια (ΦΕΚ Β’ 3883/21.07.2022). Δεν εφαρμόστηκε όμως από τον Ιανουάριο του 2023, όπως προβλεπόταν αρχικά, ενώ από τότε η ημερομηνία παρατείνεται διαρκώς.

 
 Το νομοσχέδιο προβλέπει επίσης την εφαρμογή υπηρεσίας χωριστής συλλογής ανακυκλώσιμων και βιοαποβλήτων σε μικρούς νησιωτικούς και ορεινούς δήμους κάτω των 10.000 κατοίκων, τη ρύθμιση ζητημάτων σχετικά με την εναλλακτική διαχείριση των αποβλήτων και παρεμβάσεις στη λειτουργία των φορέων διαχείρισης στερεών αποβλήτων. Τέλος, με απόφαση του υπουργού θα μπορεί το ΥΠΕΝ να παρεμβαίνει άμεσα, όταν τίθενται θέματα σχετικά με την αντιμετώπιση έκτακτων περιπτώσεων στη διαχείριση των αποβλήτων, την αποτροπή της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης και την αντιμετώπιση προστίμων από την Ε.Ε..