Εγώ θα ήθελα να ακούσω τον ιστορικό μας ηγέτη στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ να καταθέτει τις απόψεις αυτές τις οποίες κατέθεσε, στο πλαίσιο και της συζήτησης που πρέπει να γίνει στον ΣΥΡΙΖΑ και που γίνεται, για τα λάθη τα οποία έγιναν στο παρελθόν, ακριβώς για να δείξουμε στην κοινωνία ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι ένα νέο κόμμα, έχει αναγνωρίσει τις όποιες αστοχίες, όπως όλα τα κόμματα και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κάνει πολλά λάθη στο παρελθόν του, ούτως ώστε να αναβαπτιστούμε και στη συνείδηση του κόσμου. Νομίζω ότι θα έπρεπε να έχουν ειπωθεί στο συνέδριο αυτά», σχολίασε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Πέτρος Παππάς, αναφερόμενος στη συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στο Συνέδριο της «Καθημερινής» με θέμα «Μεταπολίτευση: 50 χρόνια μετά».
Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές στο Πρώτο» με τη Μαρία Γεωργίου και τον Βασίλη Αδαμόπουλο, ο κ. Παππάς τόνισε ότι συμφωνεί κατά βάση με όσα ανέφερε ο κ. Τσίπρας σχετικά με τις υποθέσεις Νοβάρτις και τηλεοπτικών αδειών.
«Θεωρώ ότι η προαίρεση ήταν αγαθή, ότι σωστά κινήθηκαν ως προς την πρόθεση οι υπουργοί του κυρίου Τσίπρα, γιατί προφανώς ο Αλέξης Τσίπρας τους διόρισε. Σωστές οι προθέσεις, λάθος οι χειρισμοί, εκ του αποτελέσματος κρίνοντας. Το αποτέλεσμα πάντα μας λέει αν τελικά κάτι πήγε καλά ή όχι. Σε κάθε περίπτωση θεωρώ ότι έπρεπε, αυτή ήταν και η επιταγή και η κοινή γνώμη, αλλά τελικά το ότι δεν μάθαμε ακριβώς ή τουλάχιστον εγώ νομίζω ότι έχουν μείνει κενά στο κομμάτι της Νοβάρτις, το οποίο ήταν ένα μεγάλο σκάνδαλο ούτως ή άλλως, διεθνές, αλλά και το γεγονός ότι το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο τελικά δεν ρυθμίστηκε όπως θα έπρεπε, σημαίνει ότι οι χειρισμοί, οι οποίοι γίνανε δεν ήταν αυτοί που έπρεπε να γίνουν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παππάς.
Με αφορμή τα δημοσκοπικά ποσοστά που συγκεντρώνει ο ΣΥΡΙΖΑ και τα οποία τον κατατάσσουν στην τρίτη θέση, ο κ. Παππάς, ερωτηθείς ποιος είναι ο στόχος που θέτει το κόμμα ενόψει των ευρωεκλογών, σημείωσε καταρχήν ότι ο νέος πρόεδρος παρέλαβε το κόμμα σε μια «διαδικασία αποσύνθεσης» και από εκεί και πέρα, στο διάστημα που απομένει μέχρι τις ευρωεκλογές «είναι ένα στοίχημα, το να εμπλέξουμε στη διαδικασία αυτή όσο το δυνατόν μεγαλύτερες πλειοψηφίες πολιτών, να δείξουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία είναι ένα νέο κόμμα, το οποίο επιδιώκει να συσπειρώσει την Κεντροαριστερά, να συσπειρώσει τον προοδευτικό χώρο και να φέρει στην πολιτική διαδικασία τα εκατομμύρια εκείνα των ελλήνων πολιτών που έχουν απαξιώσει την πολιτική και θεωρούν ότι δεν μπορούν να εκφραστούν μέσα από τα πολιτικά κόμματα».
«Εγώ θέλω να πω ότι πρέπει να δείξουμε ότι θα πάμε καλά, ότι υπάρχει μια διάθεση ανοδική. Από εκεί και πέρα δεν θα πω 16-17, νομίζω ότι θα το καταλάβουμε αυτό, το ότι τελικά αρχίζει και παίρνει πάνω του θα πω ο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτός είναι ο στόχος για τις ευρωεκλογές. (..) Όταν κάποιος κατεβαίνει σε έναν αγώνα, κατεβαίνει για να τον κερδίσει, ακόμα και όταν ξέρει ότι υπάρχει άλλος πρωταθλητής, ο οποίος έχει το παγκόσμιο ρεκόρ. Αλλά δεν κατεβαίνεις με τη λογική να βγω 2ος να βγω 3ος, 4ος, 5ος, λες εγώ θέλω να βγω πρώτος. Εντάξει, μπορεί να είναι πολύ δύσκολο, αλλά με την ψυχολογία του ότι θες να κερδίσεις κατεβαίνεις», επεσήμανε ο κ. Παππάς.
Εγώ θέλω να πιστεύω ότι η πολιτική εξέλιξη, η οποία ούτως ή άλλως θα υπάρξει στον ΣΥΡΙΖΑ, θα είναι το συνέδριο επανίδρυσής του. Θα είναι η δημιουργία ενός νέου κόμματος, το οποίο θα απευθυνθεί σε ένα πλατύτερο ακροατήριο, οπότε εκ των πραγμάτων θα υπάρχει εξέλιξη, γιατί αυτό απαιτεί νομίζω η συγκυρία. Η συγκυρία απαιτεί τον μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ σε έναν νέο πολιτικό φορέα, ο οποίος θα επιδιώξει να εκφράσει πλειοψηφίες και να αποκαταστήσει και την εμπιστοσύνη που έχει απωλέσει σε τμήματα της κοινωνίας. Οπότε, ναι, εξελίξεις θα υπάρχουν, είτε το αποτέλεσμα είναι καλύτερο, είτε είναι λίγο χειρότερο. Εγώ βάζω τον ορίζοντα αυτής της προσπάθειας στις εθνικές εκλογές του 2027.
Τέλος, ο κ. Παππάς κλήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις του πρώην καλαθοσφαιριστή, Νίκου Παππά, και υποψήφιου ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος σε τηλεοπτική του εμφάνιση μίλησε για «κυβέρνηση δολοφόνων», «κυβέρνηση που βιάζει τη δημοκρατία» και «κρεμάλες» μεταξύ άλλων. «Θεωρώ ότι σε καμία περίπτωση δεν βοηθάνε αυτές οι ακραίες δηλώσεις. Και σε κάθε περίπτωση αυτή η ρητορική δεν είναι η ρητορική, την οποία θέλει και θα έχει ο ΣΥΡΙΖΑ της νέας εποχής. Αυτό το οποίο υπάρχει τώρα για τα Τέμπη νομίζω ότι είναι η πάνδημη απαίτηση της ελληνικής κοινωνίας και σε ένα κομμάτι το αναγνωρίζει θεωρώ και πλέον η κυβέρνηση ότι πρέπει να διερευνηθεί το τι έχει γίνει. Είναι απαίτηση των 57 οικογενειών, είναι απαίτηση της ελληνικής κοινωνίας. Νομίζω ότι πρέπει πολιτικά πρόσωπα να διευκολύνουν τη διαδικασία και να βρεθούν απέναντι στον φυσικό δικαστή να δούμε αν υπάρχουν ευθύνες και τελικά τι έγινε, γιατί υπάρχει μια περίεργη οσμή συγκάλυψης ή τουλάχιστον αυτό μας δείχνουν τα γεγονότα. Αλλά σε κάθε περίπτωση είμαστε ένα ευνομούμενο κράτος και δεν μπορούμε να έχουμε ακραία ρητορική. Είδαμε στο παρελθόν ότι οι ακραίες ρητορικές και η εχθροπαθής στάση δεν ωφέλησε κανέναν και δεν ωφέλησε πάνω απ’ όλα τη χώρα και τη δημοκρατία μας», είπε χαρακτηριστικά ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.