Τετάρτη 01 Ιανουαρίου 2025 -

Παζάρια ως και τον Δεκέμβριο για τις συντάξεις



Παράταση στην αγωνία για τις συντάξεις έως και τις αρχές Δεκεμβρίου ακόμη, χωρίς κανένας να γνωρίζει ως τότε τι προϋπολογισμό θα καταθέσει η κυβέρνηση και θα ψηφίσει η Βουλή, αλλά και τι συντάξεις θα πάρουν πριν τα Χριστούγεννα οι συνταξιούχοι.

Προκειμένου να μην εφαρμόσει το μέτρο που έχει ψηφίσει, η κυβέρνηση θα αναμένει τις αποφάσεις του Eurogroup, οι οποίες όμως –όπως προβλέπουν πλέον και ευρωπαϊκές πηγές- πιθανότατα θα καθυστερήσουν, καθώς δεν διαφαίνεται ότι οι θεσμοί προλαβαίνουν να έχουν έτοιμη την έκθεση διαπιστώσεων και προτάσεών τους έως την συνεδρίαση της 5ης Νοεμβρίου, με αποτέλεσμα να πρέπει το θέμα να συζητηθεί στο επόμενο Eurogroup στις 3 Δεκεμβρίου 2018.

Χθες πάντως ο κύριος Ευκλείδης Τσακαλώτος είχε συνάντηση στο Βερολίνο με τον Γερμανό ομόλογό του, Όλαφ Σολτς. Εκεί –σύμφωνα με την Deutsche Welle- έθεσε θέμα «αναστολής ή και κατάργησης του μέτρου μείωσης των συντάξεων», υποστηρίζοντας την άποψη της κυβέρνησης πως η περικοπή τους πρέπει να εξαρτάται από τους αριθμούς και τον "επιπλέον δημοσιονομικό χώρο" ( υπερπλεόνασμα άνω του 3,5% του ΑΕΠ) το 2019 και στα επόμενα χρόνια. 

Ωστόσο επισήμως στην Αθήνα πηγές επέμεναν πως η κυβέρνηση ζητάει «ακύρωση» και όχι «αναβολή» του μέτρου. Δεν έγινε επίσης γνωστό τι απαντάει το Βερολίνο, που πάντως επιφυλάσσεται να πάρει πρώτα το Eurogroup στα χέρια του την εισήγηση των θεσμών.

Όπως όλα δείχνουν, η κυβέρνηση και η χώρα θα βρίσκονται σε "διαπραγματεύσεις " μέχρι και την τελευταία στιγμή δηλαδή πριν ψηφιστεί ο νέος Προϋπολογισμός και πριν κοπούν οι συντάξεις. 

Την κατάσταση και τα στοιχεία που συγκεντρώνονται θα αποτιμήσει σήμερα το Euroworking Group, το οποίο προετοιμάζει το Eurogroup της 1ης Οκτωβρίου. Εκεί ενδεχομένως να ανοίξει τα χαρτιά του ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην Αθήνα, Πήτερ Ντόλμαν.

Την ίδια ώρα -και καθώς η εποπτεία είναι διπλά από δανειστές και αγορές- ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα μιλά σε ξένους επενδυτές στο Λονδίνο, στο 13ο ελληνικό Roadshow, θέλοντας να τους καθησυχάσει πως η Ελλάδα δεν θα υποχωρήσει στις μεταρρυθμιστικές δεσμεύσεις που έχει αναλάβει, προκειμένου να εμπιστευτούν τα κεφάλαιά τους στις σχεδιαζόμενες εκδόσεις κρατικών ομολόγων. 

Και ενώ στην κυβέρνηση επιμένουν ακόμη στα περί «καθαρής εξόδου» και ότι «πλέον ελέγχονται μόνον οι στόχοι και όχι τα μέτρα πολιτικής για την επίτευξή τους», μόνον ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών «διαπραγματεύεται» ακόμη μέτρα για μετά το Μνημόνιο, καθώς μόνον η Ελλάδα αναμένει και επιπλέον μέτρα στήριξης και «δόσεις» ελάφρυνσης του χρέους από τους δανειστές, για να μπορέσει να βγει στις αγορές.

Αντιθέτως, για παράδειγμα, η Κύπρος που μπήκε μετά (και βγήκε πριν) την Ελλάδα στα Μνημόνια, κατέθεσε ήδη νέο Προϋπολογισμό για το 2019 (με πλεόνασμα 3%, ανάπτυξη 4% και χρέος 99%) και βγήκε χθες στις αγορές για δεκαετές ομόλογο με επιτόκιο 2,4% (και 4πλάσια κάλυψη από προσφορές σε σχέση με το 1,5 δισ. ευρώ που ζητούσε), χωρίς να περιμένει έγκριση για τα μέτρα πολιτικής που θα εφαρμόσει μετά το Μνημόνιο, ούτε και μέτρα στήριξης όμως από τους ευρωπαίους εταίρους της.