Πέμπτη 02 Μαΐου 2024 -

Παύλος Μαρινάκης για Αγίους Αναργύρους: Έπρεπε να είχαν γίνει πολλά περισσότερα από όσα έγιναν από τους αστυνομικούς



Στη στυγερή δολοφονία της 28χρονης Κυριακής το βράδυ της Δευτέρας στους Αγίους Αναργύρους, αναφέρθηκε στην τοποθέτησή του κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.

 Η αποτρόπαιη δολοφονία μιας νέας κοπέλας, της Κυριακής, στους Αγίους Αναργύρους, μας έχει όλους συγκλονίσει“, τόνισε στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος και πρόσθεσε ότι ο δράστης έχει ήδη οδηγηθεί στη Δικαιοσύνη. Ταυτόχρονα επισήμανε ότι “η ίδια η τραγική κατάληξη υποδηλώνει ότι έπρεπε να είχαν γίνει πολλά περισσότερα από όσα έγιναν από τους αστυνομικούς“.
 

Είναι άδικο και μηδενιστικό να ακυρώνουμε την προσπάθεια της Ελληνικής Αστυνομίας για την αντιμετώπιση τέτοιων εγκληματικών ενεργειών

Αναφερόμενος στις ευθύνες που καταλογίζονται στην Ελληνική Αστυνομία για τη διαχείριση του τραγικού περιστατικού, ο Παύλος Μαρινάκης υπογράμμισε ότι “η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. έκανε ήδη τις πρώτες ενέργειες, απομακρύνοντας από τη θέση τους αστυνομικούς, οι οποίοι ελέγχονται για πράξεις ή παραλείψεις, οι οποίες προηγήθηκαν από το αποτρόπαιο έγκλημα“, παραπέμποντας στη δικαστική και πειθαρχική έρευνα που βρίσκεται στην εξέλιξη.

Ως προς τα πρωτόκολλα αντιμετώπισης αντίστοιχων περιστατικών, είπε ότι “από το 2020 έχει καταρτιστεί οδηγός χειρισμού υποθέσεων ενδοοικογενειακής βίας, ο οποίος έχει εκπονηθεί σε συνεργασία με εισαγγελικές Αρχές. Τα πρωτόκολλα αυτά έχουν αποσταλεί σε όλες τις αστυνομικές υπηρεσίες που χειρίζονται υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας και επικαιροποιούνται διαρκώς. Τα πρωτόκολλα αποτελούν τη βάση διαρκούς εκπαίδευσης του αστυνομικού προσωπικού. Περισσότεροι από 17.000 αστυνομικοί έχουν εκπαιδευτεί σε θέματα ενδοοικογενειακής βίας. Σε κάθε περίπτωση ξεκαθάρισε ότι “είναι άδικο και μηδενιστικό να ακυρώνουμε την προσπάθεια της συντριπτικής πλειοψηφίας των γυναικών και των ανδρών της Ελληνικής Αστυνομίας που έχει ως στόχο τον περιορισμό, σε όσο μεγαλύτερο βαθμό γίνεται, τέτοιων εγκληματικών ενεργειών”.

Τόνισε ότι αυτή τη στιγμή λειτουργούν 18 επιχειρησιακά γραφεία αντιμετώπισης ενδοοικογενειακής βίας σε ολόκληρη τη χώρα, ενώ ήδη δημιουργούνται άλλα 45, ώστε να υπάρχει ένα σε κάθε Διεύθυνση Αστυνομίας.

Συγκλονίζουν τα στοιχεία από τη χρήση του Panic Button

Παραθέτοντας τα επίσημα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει η Ελληνική Αστυνομία από τη χρήση της ειδικής εφαρμογής άμεσης ειδοποίησης της Αστυνομίας, Panic Button, που τέθηκε σε λειτουργία από το 2023, ανέφερε ότι “1.367 γυναίκες εγκατέστησαν με τη συνδρομή της αστυνομίας και των Συμβουλευτικών Κέντρων την εφαρμογή Panic Button, ως τον Απρίλιο του 2024. Έχει γίνει χρήση του 270 φορές ενώ και στις 270 περιπτώσεις οι γυναίκες προστατεύτηκαν αποτελεσματικά. Στη διάρκεια του 2023, 5.796 γυναίκες κάλεσαν στην γραμμή SOS 15900, για να καταγγείλουν περιστατικά βίας. Το 65% αφορούσε καταγγελία νυν ή πρώην συζύγου ή συντρόφου ενώ 1.609 γυναίκες κάλεσαν ζητώντας ενημέρωση και συμβουλές. Το πρώτο τρίμηνο του 2024, 1.359 γυναίκες κάλεσαν στο 15900 για να καταγγείλουν περιστατικά βίας, με το 61% να αφορά σε νυν ή πρώην σύζυγο ή σύντροφο, ενώ 406 γυναίκες κάλεσαν για ενημέρωση και συμβουλές”.

Καθοριστικής σημασίας τα θύματα να απευθύνονται στις αρχές

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος σημείωσε ότι έχουν γίνει βήματα για την αντιμετώπιση των γυναικοκτονιών και συνολικά των φαινομένων ενδοοικογενειακής κι έμφυλης βίας, ωστόσο επισήμανε ότι καθοριστικής σημασίας παραμένει η ανάγκη η ενθάρρυνση των θυμάτων ώστε να απευθύνονται στις αρμόδιες αρχές και να προβαίνουν σε καταγγελία των περιστατικών.

Εστίασε, ακόμη, στο γεγονός ότι ” σε όλη τη χώρα λειτουργούν 44 συμβουλευτικά κέντρα τα οποία προσφέρουν δωρεάν συμβουλευτική, καθώς διαθέτουν ψυχοκοινωνική και νομική υπηρεσία. Από την έναρξη λειτουργίας τους και μέχρι το τέλος Μαρτίου 2024 έχουν απευθυνθεί στα κατά τόπους συμβουλευτικά κέντρα της χώρας μας 53.247 γυναίκες. Λειτουργούν, ακόμη, 20 Ξενώνες φιλοξενίας οι οποίοι αυτή τη στιγμή φιλοξενούν 67 γυναίκες και 73 παιδιά, ενώ οι χώροι τους φυλάσσονται σε 24ωρη βάση”.

Θλιβερή πραγματικότητα για τη χώρα μας οι γυναικοκτονίες – Από τα σοβαρότερα ζητήματα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε

“Το έγκλημα της ανθρωποκτονίας με θύματα γυναίκες οι οποίες βρίσκουν το θάνατο από άνδρες θύτες επειδή απλώς και μόνο είναι γυναίκες, όπως, ορθώς κοινωνικά έχει χαρακτηριστεί ως γυναικοκτονία είναι ένα από τα σοβαρότερα ζητήματα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε“, υπογράμμισε ο Παύλος Μαρινάκης, υπογραμμίζοντας ότι “ακόμα και αν η χώρα μας βρίσκεται χαμηλότερα απ’ τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, αυτό δεν μας λέει τίποτα, αφού κάθε ανθρώπινη ζωή που χάνεται είναι από μόνη της η πιο τραγική είδηση. Άλλωστε, η ανθρώπινη ζωή δεν χωρά σε μέσους όρους”.