Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2024 -

Παρέμβαση Στέιτ Ντιπάρτμεντ για Σκοπιανό. Ποιο μήνυμα στέλνει σε Ελλάδα και ΠΓΔΜ



Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να υποστηρίζουν τις εν εξελίξει συνομιλίες που διεξάγονται υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ και την επίλυση αυτής της μακροχρόνιας διαφωνίας, αναφέρει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το Σκοπιανό και εκφράζει την ελπίδα οι ηγέτες της ΠΓΔΜ και της Ελλάδας να βρουν «αμοιβαία αποδεκτή λύση», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.

Αναλυτικά η δήλωση έχει ως εξής:

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να υποστηρίζουν τις εν εξελίξει συνομιλίες που διεξάγονται υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ και την επίλυση αυτής της μακροχρόνιας διαφωνίας. Ελπίζουμε ότι οι ηγέτες της ΠΓΔΜ και της Ελλάδας θα βρουν αμοιβαία αποδεκτή λύση στη διαφωνία του ονοματολογικού για το συμφέρον της ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης, της οικονομικής ευημερίας, της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή».

Σκοπιανό: Στην τελική ευθεία για τη συμφωνία

Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για τη στιγμή που ο Ζόραν Ζάεφ θα τηλεφωνήσει στον Αλέξη Τσίπρα ώστε οι δύο ηγέτες να συμπληρώσουν τα κενά ανάμεσα στις αγκύλες. Η συμφωνία είναι ετοιμη και παραμένουν σε εκκρεμότητα μόνο τα ζητήματα για τα οποία πρέπει να ληφθούν αποφάσεις σε υψηλό επίπεδο.

Η επικοινωνία των δύο πρωθυπουργών έχει καθυστερήσει λόγω της πολιτικής πίεσης που καταγράφεται στη γειτονική χώρα. Οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται στο κομβικότερο σημείο τους και ο Ζάεφ δέχεται τα πυρά της αντιπολίτευσης αλλά και την ηχηρή διαφωνία του προέδρου Ιβάνοφ ο οποίος δεν δέχεται το erga omnes, ούτε την τροποποίηση του Συντάγματος.

Όπως εξήγησε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, οι αντιρρήσεις που διατυπώνει ο πρόεδρος Ιβάνοφ, δεν μπορούν να εμποδίσουν τη συμφωνία αφού ακόμα και εάν δεν την υπογράψει, είναι υποχρεωμένος να τη στείλει στη Βουλή όπου ο Ζάεφ έχει την πλειοψηφία.

Αθήνα και Σκόπια σχεδόν προεξοφλούν μια συμφωνία η οποία θα προχωρήσει σε στάδια και με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Η υπογραφή της συμφωνίας θα γίνει, σύμφωνα με πληροφορίες στις Πρέσπες, σε μια συμβολική τοποθεσία στα σύνορα Ελλάδας, Αλβανίας και ΠΓΔΜ.

Στη συνέχεια, η συμφωνία θα πάει στην Βουλή της ΠΓΔΜ  και εφόσον ο Ζάεφ πάρει το «πράσινο φως», η Ελλάδα θα στείλει επιστολή στο ΝΑΤΟ με την οποία θα συναινεί στην ένταξή της. Το αίτημα των Σκοπίων όμως θα γίνει δεκτό μόνο μετά την συνταγματική αναθεώρηση, κάτι που έχει θέσει ως όρο και ο Στόλτεμπεργκ.

Ο Ζάεφ θα προκληθεί στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στο τέλος Ιουνίου όπου θα λάβει ημερομηνία για την έναρξη ενταξιακών συνομιλιών ενώ τον Ιούλιο θα προκληθεί και στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ.

Με αυτά τα σημαντικά ορόσημα για τη χώρα του, ο Ζάεφ θα πάει σε δημοψήφισμα για νέα ονομασία και erga omnes το φθινόπωρο.

Τα δύσκολα έρχονται στη συνέχεια αφού ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ θα πρέπει να «περάσει» με πλειοψηφία 2/3 την συνταγματική αναθεώρηση. Όταν όλες οι διαδικασίες ολοκληρωθούν τότε η συμφωνία θα έρθει προς επικύρωση από το ελληνικό Κοινοβούλιο, περίπου στα τέλη της χρονιάς.

Εφόσον λοιπόν σήμερα προκύψει συμφωνία αυτή θα είναι «πακέτο», οι διεργασίες θα διαρκέσουν αρκετά και θα πρέπει να τηρηθούν όλες οι εγγυήσεις που έχει θέσει όχι μόνο η Ελλάδα αλλά και ο διεθνής παράγοντας για να ολοκληρωθεί.