Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2024 -

Παρά την αισιοδοξία για τον τουρισμό ο στόχος του 2016 για 25 εκατομμύρια διεθνών αφίξεων είναι στον "αέρα"



Η έλλειψη σταθερότητας και ανταγωνιστικότητας μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τους στόχους που είχαν τεθεί προ διμήνου για μία ακόμη χρονιά ρεκόρ στον ελληνικό τουρισμό.

"Οσο η επιβολή νέων φόρων και πρόσθετων επιβαρύνσεων στο τουριστικό μας προϊόν, στις επιχειρήσεις, αλλά και ακόμα και στους ίδιους τους δυνητικούς επισκέπτες της χώρας, επιλέγεται ως μία «εύκολη» πολιτική για τον τομέα του τουρισμού, τα συνολικά αποτελέσματα ενδεχομένως να κινηθούν χαμηλότερα από αυτά του 2015 και να μην καταστεί εφικτή η επίτευξη των στόχων που είχαν τεθεί για το 2016.

Επιπρόσθετα να μην κατορθώσει να αξιοποιήσει, τελικά, ο ελληνικός τουρισμός στον βαθμό που θα μπορούσε, σημαντικές ευκαιρίες που παρουσιάσθηκαν λόγω διεθνών συγκυριών και που θα προσέδιδαν πρόσθετη δυναμική στα μεγέθη του", ανέφερε η χθεσινή ανακοίνωση του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, κρούοντας για μία ακόμη φορά τον κώδωνα του κινδύνου για τον κλάδο που δείχνει πλέον σημάδια κόπωσης.

Σημειώνεται εδώ ότι η εκτίμηση, που είχε κάνει ο ΣΕΤΕ τον περασμένο Μάρτιο είναι ότι οι διεθνείς αφίξεις, για το σύνολο του έτους, μπορεί να ανέλθουν στα 25 εκατ. (27,5 εκατ. συμπεριλαμβανομένης και της κρουαζιέρας) από 23,5 εκατ. το 2015. Παράλληλα, εκτιμούσε ότι τα συνολικά έσοδα μπορεί να ανέλθουν στα 15 δισ. ευρώ από 14,2 δισ. ευρώ το 2015, με την αύξηση πάντως να μήν είναι οριζόντια σε όλη την χώρα, λόγω- κυρίως- του προσφυγικού ζητήματος.

Οι τουριστικοί φορείς έχουν ήδη προχωρήσει σε προειδοποιήσεις το τελευταίο δίμηνο ότι η αύξηση της τουριστικής κίνησης εφέτος δεν είναι δεδομένη, πολλώ δε μάλλον όταν οι καθυστερήσεις στο κλείσιμο της συμφωνίας οδηγεί στην επιβολή επιπρόσθετων φόρων και επιβαρύνσεων, είτε πρόκειται για οριζόντια μέτρα, όπως π.χ. η οριζόντια αύξηση ΦΠΑ από το 23% στο 24%, είτε ειδικά για τον τομέα του τουρισμού.

Η απάντηση σε όσους τάχθηκαν κατά τις προηγούμενες ημέρες υπέρ της πρότασης που έχει πέσει στο τραπέζι για τέλος διανυκτέρευσης ανά αστέρι στα ξενοδοχεία (δηλαδή αστέρι και ευρώ) οι τουριστικοί φορείς αναφέρουν ότι το τουριστικό προϊόν της Ελλάδας έχει τον υψηλότερο ΦΠΑ, εκτός της φορολογίας και το υψηλό κόστος χρήματος για τις επιχειρήσεις.

Ενδεικτικά, όπως αναφέρουν οι τουριστικοί φορείς στην Ελλάδα ο ΦΠΑ στη διαμονή είναι σήμερα στο 13% και σε άλλες υπηρεσίες στο 23% (ή 24%;), στην Ιταλία και την Ισπανία αντιστοιχεί σε ένα 10% για όλα στην Κροατία, ο ΦΠΑ διαμονής είναι στο 13% και από 5%- 13% για τις άλλες υπηρεσίες.

Στην Τουρκία, ο ΦΠΑ στη διαμονή αντιστοιχεί σε ένα 8% και σε άλλες υπηρεσίες από 8% έως 18% (συνέδρια, αλκοολούχα ποτά) και στην Κύπρο 9% με τους τουριστικούς φορείς να έχουν αιτηθεί μείωση κατά μία ποσοστιαία μονάδα. Στην Ισπανία δίνεται η καλύτερη αξιολόγηση διότι εκτός των χαμηλών συντελεστών η ισχύουσα νομοθεσία της δεν προβλέπει την εφαρμογή ΦΠΑ σε συγκεκριμένα νησιά.

.PNG

Εκτός της πάταξης της φοροδιαφυγής, ο ΣΕΤΕ εκτιμά ότι η ''συνταγή'' ώστε να αντιστραφούν οι υφεσιακές τάσεις που προκαλούνται από την εφαρμογή της δανειακής συμφωνίας στηρίζεται στην εισροή νέων κεφαλαίων, τη δημιουργία αναπτυξιακών εργαλείων για τις ίδιες τις επιχειρήσεις και την προσέλκυση ξένων άμεσων επενδύσεων.

Εξ' ού και η ανάγκη για αποκατάσταση της εμπιστοσύνης κράτους και επιχειρηματία και για την ύπαρξη ενός σταθερού επενδυτικού και φορολογικού πλαισίου.