Τελευταία στιγμή αποφεύχθηκε θερμό επεισόδιο στις βραχονησίδες Ίμια το περασμένο καλοκαίρι, αναφέρει δημοσίευμα της Καθημερινής.
Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές που επικαλείται η εφημερίδα, άνδρες του Λιμενικού της Ελλάδας και της ακτοφυλακής της Τουρκίας αποβιβάστηκαν ένοπλοι στη βραχονησίδα, το πρωί της 14ης Αυγούστου, γεγονός που οδήγησε σε ένα εξάωρο πολιτικό και στρατιωτικό θρίλερ.
Το πρωί της 14ης Αυγούστου, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λιμενικού, αναφέρεται: «Σήμερα περίπου στις 9 π.μ., 27 Σύροι πρόσφυγες διασώθηκαν από το Ελληνικό Λιμενικό, στην περιοχή των Ιμίων. Τα μέλη του Ελληνικού Λιμενικού Σώματος διαχειρίστηκαν με εξαιρετική αποτελεσματικότητα και υπευθυνότητα τόσο το ανθρωπιστικό έργο της διάσωσης όσο και την κατάσταση που δημιουργήθηκε από την παρουσία σκαφών της τουρκικής ακτοφυλακής στην περιοχή».
Τα ελληνικά ραντάρ καταγράφουν κινήσεις γύρω από τα Ιμια, ενώ σχεδόν ταυτόχρονα το γραφείο του Λιμενικού στην Κάλυμνο δέχεται τηλεφώνημα από πρόσφυγες που ήδη βρίσκονταν στη βραχονησίδα, οι οποίοι ζήτησαν από τις ελληνικές αρχές να τους παραλάβουν γιατί ήθελαν να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς την Ευρώπη.
Εγινε αμέσως αντιληπτό ότι υπήρχε πρόβλημα, λόγω της κρίσης του 1996 αλλά και γιατί σχεδόν ταυτόχρονα με τους Έλληνες έφθασαν στα Ίμια και οι άνδρες της τουρκικής ακτοφυλακής. Οι ελιγμοί των σκαφών ήταν επικίνδυνοι στην προσπάθεια των δύο αποστολών για κυριαρχία στον πολύ μικρό χώρο που κινούνταν. Ωστόσο όλοι κατάφεραν να αποβιβαστούν ένοπλοι, υπήρξε «σωματική επαφή», κατά την αφήγηση της διπλωματικής πηγής που επικαλείται η εφημερίδα, δηλαδή σπρωξίματα ίσως και κάτι παραπάνω, καθώς κανείς δεν αποχωρούσε.
Από ελληνικής πλευράς είχαν ειδοποιηθεί τα υπουργεία Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών, ενώ ενημερώθηκε και ο πρωθυπουργός. Η πρόταση εκ μέρους αξιωματούχων του υπουργείου Αμυνας να μεταβεί στην περιοχή σκάφος του Πολεμικού Ναυτικού απορρίφθηκε από τον Αλέξη Τσίπρα, που αποφάσισε να γίνει πολιτική διαχείριση και όχι στρατιωτική, καθώς αναβίωνε ο εφιάλτης του 1996.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η ένταση, που διήρκεσε έξι ώρες, θα μπορούσε ανά πάσα στιγμή να προκαλέσει κρίση αν κάποιος από τους άνδρες στη βραχονησίδα χρησιμοποιούσε όπλο και για τον λόγο αυτό υπήρξαν επικοινωνίες σε πολιτικό και κυρίως διπλωματικό επίπεδο που οδήγησαν σε εκτόνωση λίγο μετά το μεσημέρι. Οι άνδρες της τουρκικής ακτοφυλακής πήραν μαζί τους έναν αριθμό προσφύγων, παρά τη θέληση των τελευταίων, προκειμένου να καταγραφεί από την Αγκυρα η αποστολή έρευνας και διάσωσης στα Ιμια.