Αν αυτή τη στιγμή είχαμε κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας οι πλειστηριασμοί θα είχαν ξεκινήσει. Εμείς έχουμε καταφέρει με την συνεννόηση που έχουμε κάνει με τις τράπεζες και τη νέα νομοθετική ρύθμιση την οποία θα προωθήσουμε να παγώσουμε το θέμα των πλειστηριασμών» τονίζει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο πρώην υπουργός Επικρατείας και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παπάς.
Αναφορικά με τις μειώσεις στις συντάξεις ο κ. Παπάς τονίζει: « Τον καιρό του μνημονίου ο λογαριασμός ο ετήσιος των συντάξεων μειώθηκε κατά 40%. Συνεπώς οι μειώσεις οι οποίες έχουν συμβεί από το 2010 μέχρι το 2014 ήτανε ραγδαίες. Αυτή τη στιγμή το μόνο που είχαμε ήταν μια μικρή αύξηση της εισφοράς, η οποία είναι και πλήρως ανταποδοτική διότι είναι η εισφορά υγείας η οποία αυξάνεται».
Ο τέως υπουργός Επικρατείας υπογραμμίζει ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ τίμησε τη λαϊκή ψήφο. «Τιμήσαμε την ψήφο του λαού, την αξιοποιήσαμε, φέραμε μια συμφωνία η οποία δίνει πολλές δυνατότητες και τώρα χρειαζόμαστε μια καθαρή εντολή για να προχωρήσουμε παρακάτω. Κλείνει ο κύκλος των εσωκομματικών συζητήσεων και αναζητήσεων και μπαίνουμε στην τελική ευθεία της εκλογικής μάχης. Ο κόσμος πλέον, ο ελληνικός λαός γνωρίζει και καθώς περνάνε οι μέρες γίνεται όλο και πιο καθαρό ποια είναι τα διλήμματα της επερχόμενης κάλπης».
Ο κ. Παπάς σημειώνει ότι«η κυβέρνηση της Αριστεράς ανετράπη εκ των έσω γι΄ αυτό πηγαίνει η χώρα σε εκλογές. Νομίζω ότι κανένας αριστερός κανένας προοδευτικός άνθρωπος δεν θα ήθελε να δει την παλινόρθωση του παλιού καθεστώτος με ένα πρόσωπο σκληρής δεξιάς και πρόσωπα τα οποία είχανε με φανατισμό υποστηρίξει πολιτικές απάνθρωπες»
Η συνέντευξη του πρώην υπουργού Επικρατείας και βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ , Νίκου Παπά στο ΑΠΕ ΜΠΕ έχει ως εξής:
Ερ. : Κύριε Παπά, ξεκίνησε επίσημα η προεκλογική περίοδος, μια δύσκολη για τον ΣΥΡΙΖΑ προεκλογική περίοδος . Ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να στείλετε καταρχήν στα περίπου 2,5 εκατομμύρια ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ που σας εμπιστεύθηκαν στις 25 Ιανουαρίου, αλλά τώρα βλέπουν να έχουν αλλάξει πολλά;
Απ.: Το μήνυμα είναι ότι τιμήσαμε την ψήφο τους, την αξιοποιήσαμε, φέραμε μια συμφωνία η οποία δίνει πολλές δυνατότητες και τώρα χρειαζόμαστε μια καθαρή εντολή για να προχωρήσουμε παρακάτω. Κλείνει ο κύκλος των εσωκομματικών συζητήσεων και αναζητήσεων και μπαίνουμε στην τελική ευθεία της εκλογικής μάχης. Ο κόσμος πλέον, ο ελληνικός λαός γνωρίζει και καθώς περνάνε οι μέρες γίνεται όλο και πιο καθαρό ποια είναι τα διλήμματα της επερχόμενης κάλπης.
Ερ.: Κύριε Παππά ένα από τα διλήμματα της κάλπης είναι σίγουρα το θέμα του χρέους. Χωρίς τη λύση για το χρέος δεν μπορεί να υπάρξει καμία βιώσιμη ανάπτυξη.
Απ.: Καταρχήν να σκεφτούμε τι θα συνέβαινε αν δεν είχε επέλθει η πολιτική αλλαγή του Γενάρη. Η Ελλάδα επισήμως θα είχε διατυπώσει τη θέση που διατύπωνε τότε ο κύριος Σαμαράς και εξακολουθεί φαντάζομαι να πιστεύει και ο κύριος Μεϊμαράκης, ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο και με ένα πιστοποιητικό βιωσιμότητας μπορεί να πορευτεί η ελληνική οικονομία και κοινωνία. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι αν δεν ήταν ο Αλέξης Τσίπρας στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης το θέμα του χρέους δεν θα ήταν αντικείμενο της συζήτησης, δεν θα είχε προκαλέσει αυτή την έντονη συζήτηση σε διεθνές επίπεδο, από την οποία σίγουρα η Ελλάδα βγήκε κερδισμένη.
Ερ.: Η Γερμανία ή οι κυρίαρχες δυνάμεις στην Ευρώπη είναι όμως διατεθειμένες να δώσουν μία βιώσιμη λύση για το χρέος;
Απ.: Δεν ζούμε τον καιρό που όλα εξαρτιόταν από τη διάθεση της Γερμανίας. Θα ήθελα να σας θυμίσω ότι οι κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, ακόμα και επίσημες δηλώσεις από το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας, ζητούσαν πρόγραμμα γέφυρα και όχι συμφωνία , ζητούσαν άλλα προαπαιτούμενα από αυτά που εμπεριέχονταν στην συμφωνία της 12ης Ιουλίου και βεβαίως αυτά δεν κατάφεραν να τα αποτυπώσουνε στην συμφωνία στην οποία καταλήξαμε. Συνεπώς κάθε πλευρά έχει τις θέσεις της, την δυνατότητα να επηρεάζει. Επιτρέψτε μου να σας πω ότι αυτή τη στιγμή η ακτινοβολία της Ελλάδας και το πολιτικό της εκτόπισμα είναι πάρα πολύ μεγαλύτερο από το μέγεθός της το τυπικό ως προς τον πληθυσμό και την οικονομία της.
Ερ.: Κύριε υπουργέ να πάμε στα θέματα της καθημερινότητας. Ο κόσμος, ο λαός ζητάει συγκεκριμένες λύσεις για τα μεγάλα προβλήματα. Για παράδειγμα, το τεράστιο θέμα της προστασίας της πρώτης κατοικίας. Το ερώτημα που έχουν πολλοί είναι τι θα γίνει με τους πλειστηριασμούς και αν τελικά θα υπάρξει λύση ή αν θα υπάρξει επώδυνη λύση γιατί πολλοί πιστεύουν ότι θα συνεχιστούν οι πλειστηριασμοί.
Απ.: Πρέπει να σας πω ότι αν αυτή τη στιγμή είχαμε κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας οι πλειστηριασμοί θα είχαν ξεκινήσει. Εμείς έχουμε καταφέρει με την συνεννόηση που έχουμε κάνει με τις τράπεζες και τη νέα νομοθετική ρύθμιση την οποία θα προωθήσουμε να παγώσουμε το θέμα των πλειστηριασμών.
Ερ.Τι θα γίνει με τις ομαδικές απολύσεις;
Απ.: Οι ομαδικές απολύσεις είναι ένα θέμα το οποίο είναι ανοικτό και εδώ η Ελλάδα θα πρέπει να βρει τις συμμαχίες να αποτρέψει οποιαδήποτε ρύθμιση σαν αυτή που είχε στο μυαλό της η προηγούμενη διακυβέρνηση. Είναι σαφές ότι αν δεν είχε γίνει η πολιτική αλλαγή του Γενάρη το καθεστώς της απαγόρευσης των ομαδικών απολύσεων θα είχε καταργηθεί και θα είχε αλλάξει επί τα χείρω την κατάσταση στην ιδιωτική οικονομία και στον ιδιωτικό τομέα όπου έχουμε το μεγάλο ποσοστό ανεργίας.
Ερ.: Πάρα πολύ συνταξιούχοι διαμαρτύρονται γιατί είδαν από την 1η του Σεπτέμβρη τις συντάξεις τους να μειώνονται.
Απ.: Καταρχήν να ξεκαθαρίσουμε το εξής. Τον καιρό του μνημονίου ο λογαριασμός ο ετήσιος των συντάξεων μειώθηκε κατά 40%. Συνεπώς οι μειώσεις οι οποίες έχουν συμβεί από το 2010 μέχρι το 2014 ήτανε ραγδαίες. Αυτή τη στιγμή το μόνο που είχαμε ήταν μια μικρή αύξηση της εισφοράς η οποία είναι και πλήρως ανταποδοτική διότι είναι η εισφορά υγείας η οποία αυξάνεται. Συνολικά σαν κοινωνία πρέπει να συνομολογήσουμε ότι το ασφαλιστικό μας σύστημα έχει πρόβλημα και θα πρέπει όλοι μαζί να ζητήσουμε λύσεις οι οποίες το καταστούν διατηρήσιμο και αποτελεσματικό όμως ως προς τη λειτουργία του να αποτρέπει την ακραία φτώχεια για όσους βρίσκονται στη σύνταξη.
Ερ.: Από τις επιτυχίες που προβάλλει η απερχόμενη κυβέρνηση είναι ότι η έδρα του ταμείου της δημόσιας περιουσίας δεν θα είναι στο Λουξεμβούργο αλλά θα είναι στην Ελλάδα και θα έχει σημαντική παρέμβαση η κυβέρνηση. Τι λέτε;
Απ Επιτρέψτε μου να σας πω ότι πέραν του χωροταξικού ζητήματος το οποίο είναι κρίσιμο, το πιο κρίσιμο απ’ όλα είναι ότι τα χρήματα τα οποία «θα γεννηθούν» από την δημιουργία του ταμείου θα πηγαίνουν κατά το ήμισυ για την ανάπτυξη, για τις επενδύσεις. Αυτό είναι ένα πάρα πολύ κρίσιμο ζήτημα και ακόμα κρισιμότερο είναι ότι αυτά τα ποσά πρέπει να δημιουργηθούν, να «γεννηθούν», να παρουσιαστούν στην διάρκεια του δανείου που είναι 30 χρόνια. Νομίζω ότι ήταν μία πάρα πολύ σκληρή μάχη την οποία έδωσε ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας με τον Ευκλείδη τον Τσακαλώτο και θα μου επιτρέψετε θα την χαρακτηρίσω μεγάλη επιτυχία την κατάληξη.
Ερ.: Είναι αναμφίβολα σημαντικό ότι με τη νέα συμφωνία οι δανειοδοτικές ανάγκες της χώρας από εδώ και πέρα δεν θα στηρίζονται πια στο αγγλικό δίκαιο αλλά στο ευρωπαϊκό δίκαιο.
Απ.: Νομίζω ότι αυτό ήταν ένα ζήτημα που απασχόλησε πάρα πολύ τη συζήτηση όλα τα τελευταία χρόνια είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό βήμα. Αυτή τη στιγμή οι δανειοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας καλύπτονται από τον ESM ο οποίος λειτουργεί σύμφωνα με το ευρωπαϊκό και το διεθνές δίκαιο. Σε κάθε περίπτωση εδώ θα είμαστε και θα κληθούν όλες οι πολιτικές δυνάμεις και η Νέα Δημοκρατία να απαντήσουν και για τα μεγάλα διλήμματα πολιτικής που έχουμε μπροστά μας αλλά και για το τι έπραξαν στο παρελθόν.
Ερ.: Κύριε υπουργέ μια τελευταία ερώτηση. Υπάρχουν πάρα πολλοί φίλοι, οπαδοί μέλη του ΣΥΡΙΖΑ που αντιμετωπίζουν ένα δίλημμα σήμερα μετά και την αποχώρηση σημαντικών στελεχών σας προς την Λαϊκή Ενότητα. Τι τους απαντάτε;
Απ.: Νομίζω ότι είχαμε την ευκαιρία στην διάρκεια της συνέντευξή μας να ακουμπήσουμε πάρα πολύ κρίσιμα διλήμματα τα οποία έχουμε μπροστά μας. Η κυβέρνηση της Αριστεράς ανετράπη εκ των έσω γι΄ αυτό πηγαίνει η χώρα σε εκλογές και νομίζω ότι κανένας αριστερός κανένας προοδευτικός άνθρωπος δεν θα ήθελε να δει την παλινόρθωση του παλιού καθεστώτος με ένα πρόσωπο σκληρής δεξιάς και πρόσωπα τα οποία είχανε με φανατισμό υποστηρίξει πολιτικές απάνθρωπες.