Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2024 -

Πάνω από €45 εκατ. η οικονομική ζημιά στην Μεσσηνία



ΟΙ ισχυρές βροχοπτώσεις άφησαν στην Μεσσηνία μια τεράστια καταστροφή.

Μάλιστα, όπως εξηγήθηκε στην έκτακτη σύσκεψη το μέγεθος της οικονομικής καταστροφής στην ευρύτερη περιοχή ξεπερνά τα 45 εκατ.ευρώ.

Από χθες σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης βρίσκονται οι Δήμοι Καλαμάτας, Οιχαλίας, Μεσσήνης και Τριφυλίας.

Επίσης, στην ίδια κατάσταση κρίθηκαν οι Τοπικές Κοινότητες Νεοχωρίου, Πύργου, Σαϊδόνας, Καστάνιας, Καρυοβουνίου, Μηλέας, Αγίου Νικολάου, Ριγκλίων, Τραχήλας, Πλάτσας, Νομιτσή, Θαλαμών, Λαγκάδας και Αγίου Νίκωνα του Δήμου Δυτικής Μάνης και των Δημοτικών Ενοτήτων Νέστορος, Πύλου, Μεθώνης και Χιλιοχωρίων του Δήμου Πύλου - Νέστορος. Οπως έγινε γνωστό από την Περιφερειακή Ενότητα, η εν λόγω κήρυξη θα ισχύει για 6 μήνες, έως και τις 7 Μαρτίου 2017.

Για το θέμα των πλημμυρών έγινε το μεσημέρι ευρεία έκτακτη σύσκεψη των δημάρχων, με τον περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη, το μητροπολίτη Μεσσηνίας και εκπροσώπους της 120 ΠΕΑ, του αεροδρομίου, της Πυροσβεστικής και πολλών άλλων φορέων.

Ξεκινώντας ο περιφερειάρχής Πέτρος Τατούλης είπε πως δυστυχώς η συγκυρία στην οποία συνέβη η φυσική καταστροφή, έγινε ακριβώς τη στιγμή που η Μεσσηνία δείχνει σημεία ανάκαμψης, μέσω της τουριστικής ανάπτυξης. «Το κόστος των βλαβών θα ξεπεράσει τα 45 εκ. ευρώ» εξήγησε. Ο κ. Τατούλης είπε ακόμη πως αν κάποιος δήμος δεν μπορεί να καλύψει μία ανάγκη, θα συνδράμει η Περιφέρεια και ζήτησε να γίνουν διευκολύνσεις από τις τράπεζες στους ανθρώπους που έχουν ανάγκη να βγάλουν λεφτά για τις πρώτες τους ανάγκες.

Να στηριχτούν οι άνθρωποι που μένουν άστεγοι, όσο έχουν ανάγκη, ζήτησε ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος. «Υπάρχουν άνθρωποι που τα πράγματά τους είναι πλέον στις αυλές. Παιδιά που θα μείνουν μέσα στις λάσπες. Είναι πιθανό να δημιουργηθούν εστίες μόλυνσης. Πρέπει να σκύψουμε πάνω στους 38 οικογένειες που τα σπίτια τους είναι σε πολύ άσχημη κατάσταση. Εμείς μπορούμε να βοηθήσουμε με ρούχα, σκεπάσματα, κρεβάτια και γενικά να παράσχουμε βοήθεια» τόνισε.

Ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας ξεκίνησε λέγοντας πως έπεσαν 140 χιλιοστά βροχής σε μία ώρα και πως οποιαδήποτε χώρα ή πόλη δε θα μπορούσε να αντέξει το φαινόμενο. Οσον αφορά τις καταστροφές, εκτός από το τραγικό γεγονός που 3 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, αυτές είναι οι εξής: στην παραλιακή οδό τα τραπεζοκαθίσματα και τα καταστήματα που έπαθαν ζημιές, ο μηχανισμός για το μπάνιο των ΑμεΑ μπροστά από την Ανάσταση, η αγροτική παραγωγή στο Πήδημα, 120 νεκρά ζώα και 100 εγκλωβισμένα ζώα. Για πρώτη φορά ο ποταμός Αρις έφτασε στις αποθήκες του ΑΣΟ, ενώ δε δούλευε και το αντλιοστάσιο στο Πήδημα. Το Νοσοκομείο είχε πλημμυρίσει σε κάποια τμήματά του. Τέλος 38 σπίτια έπαθαν σοβαρές ζημιές και 4 άνθρωποι έμειναν άστεγοι και πλέον μένουν στο ξενοδοχείο «Galaxy» με έξοδα του δήμου.

Οσον αφορά τα φερτά υλικά, στη σύσκεψη αναφέρθηκε πως ο «Μορέας» έχει δώσει για βοήθεια 3 βαρέα οχήματα και όσα φορτηγά χρειαστούν.

Ο δήμαρχος Δυτικής Μάνης Γιάννης Μαραμπέας είπε πως ήταν αποκλεισμένα τα χωριά Αγ. Δημήτρης, Τραχήλα, Μηλιά. Οι αγροτικοί δρόμοι είχαν πρόβλημα κι έτσι εκατοντάδες ξένοι που μένουν σε εξοχικά ήταν αποκλεισμένοι. Την περασμένη νύχτα ο δήμος απεγκλώβισε και κάποιους ηλικιωμένους. Δυστυχώς 9 αμάξια βρέθηκαν στο κυμοθάλασσο της Στούπας και 2 μέσα στη θάλασσα. Ο κ. Μαραμπέας ζήτησε από την Περιφέρεια στήριξη, γιατί ο δήμος έχει μόνο ένα μηχανικό και δεν έχει τμήμα Τεχνικών Υπηρεσιών.

Ο δήμαρχος Μεσσήνης Γιώργος Τσώνης είπε: «Δέκα άτομα σώσαμε από τη Βελίκα στις 4 τα χαράματα. Πάνω στη γέφυρα της Βελίκας ήταν ένας άνθρωπος και φώναζε "βοήθεια" για μία ώρα. Ζήσαμε συγκλονιστικές στιγμές. Στον Πάμισο όλο και ανέβαινε η στάθμη. Το δρόμο τον κρατήσαμε όσο μπορούσαμε ανοικτό. Δεκατέσσερα δικά μου μηχανήματα επιστρατεύτηκαν, αλλά το τραγικό είναι ότι έχει καταστραφεί η αγροτική οδοποιία σε 115 χωριά. Ολη η παραγωγή έχει καταστραφεί. Δεν υπάρχει φιστίκι, πατάτα, σταφίδα, καλαμπόκι, σύκο. Τα χωριά δεν είχαν νερό σε ποσοστό 50%, γι΄ αυτό και δεν μπορούσα να στείλω το υδροφόρο όχημα στο Νοσοκομείο».

Ο δήμαρχος Οιχαλίας Αριστείδης Σταθόπουλος επίσης είπε πως κατάφεραν να σώσουν εγκλωβισμένους, όμως η καταστροφή έγινε πάνω σε παλιές, ανεπούλωτες πληγές. «Οι ξεροπόταμοι πλημμύρισαν. Αυτό ήταν η πηγή του κακού. Εγιναν παρεμβάσεις σε χειμάρρους, στη Μαυροζούμενα η νέα γέφυρα ξεχείλισε. Η ύδρευση έχει πρόβλημα, η αγροτική και κοινοτική οδοποιία έχει πολλές ζημιές. Στους Αγίους Ταξιάρχες η στέγη καταστράφηκε. Στο βιολογικό καθαρισμό καταστράφηκαν τα πάντα. Το νερό είναι στο 1,60 ύψος» είπε ο ίδιος. Την ίδια ώρα έγινε γνωστό πως στο χωριό στην Αρχαία Μεσσήνη, στο κέντρο του, έγινε καθίζηση.

Ο αντιδήμαρχος Πύλου Τάκης Δαρσακλής μίλησε για ζημιές στους αγροτικούς δρόμους, στα γεφύρια και για κατολίσθηση στο δρόμο Στενωσιά - Κουκουνάρα. Σημείωσε πως έχουν μισθωθεί όσο το δυνατόν πιο πολλά μηχανήματα και πως αποκαταστάθηκαν τα προβλήματα που είχε η Κορώνη.

Ο αντιδήμαρχος Τριφυλίας Γιάννης Μερκούρης σημείωσε πως έπεσαν 135 χιλ. νερού σε μία ώρα. Το οδικό και δασικό δίκτυο έχει καταστραφεί, στο Γαργαλιάνοι - Ρωμανού υπήρχε κατολίσθηση, ο τόπος έχει γεμίσει με φερτά υλικά, έχουν γίνει υπερχειλίσεις, ενώ παρελθόν αποτελούν αμπέλια, θερμοκήπια, ζώα.