Κυριακή 12 Μαΐου 2024 -

Πανελλαδικές 2016: Οι πρώτες εκτιμήσεις για τις βάσεις εισαγωγής



Διαφορετικές είναι εκτιμήσεις των αναλυτών για τις βάσεις εισαγωγής των υποψηφίων στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ, καθώς το νέο σύστημα των Πανελλαδικών Εξετάσεωνφέρνει σημαντικές αλλαγές.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο των Ανθρωπιστικών Σπουδών, το νέο σύστημα των τεσσάρων μαθημάτων δίνει την επιλογή στους υποψηφίους με την εξέταση ακόμη ενός μαθήματος να ανοίξουν ένα επιπλέον πεδίο σχολών και τμημάτων. Για πρώτη χρονιά οι υποψήφιοι των Ανθρωπιστικών Σπουδών δεν θα έχουν πρόσβαση στις οικονομικές σχολές, ενώ «χάνονται» και οι παιδαγωγικές σχολές, που εντάσσονται σε ξεχωριστό πεδίο. Ο περιορισμός στα τέσσερα μαθήματα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, είναι πολύ πιθανόν να ρίξει τις βάσεις, αν όχι στη Νομική στις άλλες σχολές.

Στο Επιστημονικό Πεδίο των Θετικών και Τεχνολογικών Σπουδών, που παραδοσιακά αποτελεί το πιο μαζικό επιστημονικό πεδίο, καθώς σε αυτό εντάσσονται 109 πανεπιστημιακά τμήματα και 87 τμήματα ΤΕΙ, οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι βάσεις πιθανόν θα διατηρηθούν στα ίδια επίπεδα με πέρυσι.

Όσον αφορά το Επιστημονικό Πεδίο των Επιστημών Υγείας, τα τέσσερα μαθήματα πιθανόν να εκτοξεύσουν τις βάσεις στην Ιατρική, αλλά και στις συναφείς στρατιωτικές σχολές.

Για το Επιστημονικό Πεδίο Επιστημών Εκπαίδευσης, όπως επισημαίνουν οι αναλυτές, ο μόνος παράγοντας που μπορεί να κρατήσει τις βάσεις στα περσινά επίπεδα είναι ενδεχομένως η μειωμένη ζήτηση, εξαιτίας της απουσίας μόνιμων διορισμών στον κλάδο τα τελευταία χρόνια.

Στις Επιστήμες Οικονομίας και Πληροφορικής, οι βάσεις αναμένονται στάσιμες στις οικονομικές σχολές, με πιθανότητα ανόδου εξαιτίας του μαθήματος Αρχές Οικονομικής Θεωρίας που θα ανεβάσει το μέσο όρο. Μικρή άνοδος ίσως σημειωθεί και στις σχολές Πληροφορικής, καθώς όσοι κατευθυνθούν εκεί από την ομάδα προσανατολισμού Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής δεν έχουν το βάρος της Φυσικής και της Χημείας στα εξεταζόμενα μαθήματα.

Άλλες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι σε γενικές γραμμές οι τάσεις στις βάσεις εισαγωγής θα είναι πτωτικές, λόγω του ότι δεν υπάρχουν πλέον εύκολα μαθήματα που θα ανεβάσουν τον μέσο όρο των υποψηφίων και επειδή αφαιρέθηκε από τον υπολογισμό της βαθμολογίας το πριμ των προφορικών βαθμών.

Εξίσου σημαντικός παράγοντας στη διαμόρφωση των βάσεων θα είναι και ο καταμερισμός του αριθμού εισακτέων, ο οποίος αναμένεται να ανακοινωθεί τον επόμενο μήνα. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο υπουργείο Παιδείας μελετάται η μικρή μείωση του αριθμού, γεγονός που θα σπρώξει τις βάσεις προς τα πάνω.

Πότε αρχίζουν οι Πανελλαδικές
Στις 16 Μαΐου θα ανοίξει, κατά πάσα πιθανότητα, η αυλαία των Πανελλαδικών Εξετάσεων, κάτι που αναμένεται να ανακοινωθεί από το υπουργείο Παιδείας το αμέσως επόμενο διάστημα.

Υπενθυμίζεται ότι η υποβολή αιτήσεων για συμμετοχή στις Πανελλαδικές Εξετάσεις θα γίνεται μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου. Τα σχολεία θα σταματήσουν στις 22 Απριλίου και θα επαναλειτουργήσουν μετά τις γιορτές του Πάσχα, στις 9 Μαΐου. Βάσει του νόμου, πριν από την έναρξη των εξετάσεων πρέπει να μεσολαβήσει ένα τριήμερο διακοπής, με αποτέλεσμα η 16η Μαΐου να θεωρείται η πιο πιθανή ημερομηνία