Παρασκευή 07 Φεβρουαρίου 2025 -

Ομπάμα: Σταματούν οι κυρώσεις στο Ιράν



Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα, επίσημα, σήμερα, αναστέλλει τις αμερικανικές κυρώσεις κατά του Ιράν, μετά τη συμφωνία για τα πυρηνικά, που υπεγράφη στις 14 Ιουλίου από την Τεχεράνη και τις μεγάλες δυνάμεις.

Η σημερινή ημέρα σημαδεύει το τέλος μιας περιόδου 90 ημερών που ακολούθησε την έγκριση από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ενός ψηφίσματος το οποίο ενέκρινε τη διπλωματική συμφωνία.

«Με το παρόν σας ζητώ να λάβετε όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να τεθούν σε ισχύ οι αμερικανικές δεσμεύσεις σε σχέση με τις κυρώσεις», αναφέρει ο Μπαράκ Ομπάμα σε σημείωμά του που απευθύνεται στους εμπλεκόμενους αξιωματούχους της κυβέρνησής του.

Το Ιράν θα πρέπει να αρχίσει να διαλύει ένα μεγάλο μέρος των πυρηνικών υποδομών του, μια πολύμηνη διαδικασία στο τέλος της οποίας οι δυτικές κυρώσεις θα μπορούν να πράγματι να ανασταλούν.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα παρόμοιες διαδικασίες.