Δευτέρα 20 Μαΐου 2024 -

Ωμή παρέμβαση στην Εθνική κυριαρχία: Η Frontex αλλάζει σε νέα δύναμη φύλαξης των συνόρων της ΕΕ - Επέμβαση και χωρίς συγκατάθεση



Η Ευρωπαική Ένωση διαμηνύει ότι ο FRONTEX αλλάζει και μετατρέπεται σε νέα δύναμη φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της Ένωσης.

Η πρόταση της Κομισιόν που παρουσιάστηκε και επισήμως από τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν, Φρανς Τίμερμανς, και τον αρμόδιο Επίτροπο Μετανάστευσης, Δημήτρη Αβραμόπουλο,

είναι ότι η νέα συνοριοφυλαή-ακτοφυλακή θα μπορεί να ελέγχει και αν επεμβαίνει, όταν το κρίνει απαραίτητο, στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης, ακόμα και αν το άμεσα ενδιαφερόμενο κράτος-μέλος (ή κράτη-μέλη) της ΕΕ αντιτάσσεται.

Η Ευρωπαίοι επικαλούμενοι τη φύλαξη των συνόρων θέλουν να στείλουν σε αυτή την περιοχή δύναμη 1.500 ανδρών οι οποία ωστόσο θα είναι αυτόνομη. Θα συνεργάζεται μεν με την Ελλάδα ωστόσο θα έχει το δικαίωμα, κατά το δοκούν να επεμβαίνει χωρίς η άδεια της χώρας μας να είναι απαραίτητη και κυρίως θα έχει το δικαίωμα συνεργασίας με δυνάμεις τρίτης χώρας, εκτός Ε.Ε.

• Η πρόταση δεν προβλέπει αποστολή δυνάμεων με απόφαση των υπολοίπων ευρωπαίων αν το κράτος μέλος δεν το επιθυμεί.

Αντιθέτως, αν ένα κράτος μέλος δεν επιθυμεί βοήθεια, το μόνο όπλο των υπολοίπων είναι η διαδικασία επί παραβάση (δηλαδή το δικαστήριο και τα πρόστιμα 2 και 3 χρόνια μετά την “παράβαση” του κράτους μέλους). Η επέμβαση μιας ξένης δύναμης παρά τη θέληση ενός κυρίαρχου κράτους ονομάζεται εισβολή και είναι προφανές ότι η νομική υπηρεσία της Κομισιόν το ήξερε αυτό, όχι όμως και όσοι φώναζαν.

• Οι επιχειρησιακές ομάδες θα λειτουργούν υπό τον έλεγχο, τις εντολές και το συντονισμό των εθνικών αρχών, μετά την κατάρτιση επιχειρησιακού σχεδίου

Με τον τρόπο που είναι δομημένη η πρόταση είναι πολύ πιθανότερο ένα κράτος μέλος που τίθεται μπροστά σε μια προβληματική κατάσταση στα σύνορά του να ζητήσει 1500 άτομα από τα κράτη μέλη για να το ενισχύσουν σε αυτό που ήδη κάνει, παρά να κλείσει τις πόρτες, όπως ακριβώς κάθε καλοκαίρι οι ελληνικές αρχές ζητούν πυροσβέστες και οχήματα για τα δάση.

Για παράδειγμα ο υπεύθυνος για τη φύλαξη των συνόρων με την ΠΓΔΜ θα μπορεί να έχει ανά πάσα στιγμή στην υπηρεσία του 1500 άτομα, όπως ακριβώς θα συνέβαινε αν το ίδιο αίτημα θα μπορούσε να απαντηθεί από την Αθήνα και όχι τις Βρυξέλλες.

• Από που θα προέλθουν οι 1500;

Από τις εθνικές αντίστοιχες υπηρεσίες φύλαξης συνόρων. Κάθε κράτος με εξωτερικά σύνορα Σένγκεν θα συνεισφέρει το 2% των συνοριοφυλάκων του και κάθε κράτος χωρίς εξωτερικά σύνορα Σένγκεν το 3%. Οι άνθρωποι αυτοί θα πρέπει να μπορούν να συγκεντρωθούν σε 3 ημέρες και να βρίσκονται στη περιοχή με το πρόβλημα.

• Η νέα υπηρεσία θα μπορεί να δακτυλοσκοπεί, να συλλαμβάνει και να οργανώνει την επαναπροώθηση μεταναστών;

Ακριβώς αυτά είναι μερικά από τα καθήκοντα των εθνικών αρχών που δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα. Η υπηρεσία θα έχει αναλύσει εκ των προτέρων την πιθανότητα να υπάρξει υπερσυσσώρευση προσφύγων στην εν λόγω μεθόριο και θα έχει προειδοποιήσει το κράτος μέλος.

Το κράτος μέλος θα έχει την ευκαιρία να προετοιμαστεί για τον κίνδυνο μόνο του, θα μπορεί να ζητήσει τη βοήθεια της υπηρεσίας και σε γενικές γραμμές να μειώσει το κόστος και την διοικητική κόπωση από την ανάληψη της ίδιας δράσης εξολοκλήρου.