Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2025 -

Ομαδικά πυρά από την αντιπολίτευση για την ανακεφαλαιοποίηση



Με το κυρίαρχο ερώτημα, της πολιτικής- και όχι μόνο- ευθύνης για την ανάγκη της τρίτης κατά σειρά ανακεφαλαιοποίησης του τραπεζικού συστήματος, συνεχίστηκαν οι εργασίες στην Ολομέλεια της Βουλής. Μέσα σε πολωτικό κλίμα, κυβέρνηση και αντιπολίτευση διασταύρωσαν τα ξίφη τους επιχειρώντας να κερδίσουν τις εντυπώσεις και να πείσουν ότι οι όποιοι χειρισμοί τους ήταν αποτέλεσμα της αναγκαιότητας που προκάλεσε η ανικανότητα ή αποτυχία του άλλου.

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια επίκαιρης επερώτησης, η ΝΔ, περιέγραψε με μελανά χρώματα τη κατάσταση της οικονομίας, απέδωσε στον ΣΥΡΙΖΑ- και κυρίως στην διακυβέρνηση του πρώτου επταμήνου- τις ευθύνες για την καταβαράθρωση όλων των βασικών δημοσιονομικών μεγεθών, ενώ έκανε και εμμέσως λόγο για ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες. Σε αυτό το μήκος κύματος κινήθηκαν οι ομιλίες των Μ. Βορίδη, Αν. Ασημακοπούλου και Ν. Δένδια, οι οποίοι είπαν πως λόγω των χειρισμών της κυβέρνησης, έκλεισαν οι τράπεζες, υπήρξε οικονομική ασφυξία και έγινε αδήριτη η ανάγκη μιας νέας ανακεφαλαιοποίησης. Οι βουλευτές της ΝΔ, κατηγόρησαν ακόμα τη κυβέρνηση, πως καθυστερεί να ρυθμίσει το καθεστώς των κόκκινων δανείων, όπως έκανε και με την ανακεφαλαιοποίηση που έπρεπε να είχε γίνει αρκετά νωρίτερα.

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, αναρωτήθηκε πως μπορεί να φταίει μια κυβέρνηση λίγων μηνών και να μην φταίνε αυτές που διαχειρίστηκαν τη κρίση επί μια πενταετία και μείωσαν το ΑΕΠ της χώρας κατά 25%. Σημείωσε ότι η ΝΔ, έκανε τα πάντα για να αποτύχει ο ΣΥΡΙΖΑ και έχρισε υπεύθυνα τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης που με τις δηλώσεις τους, όπως είπε, ενέτεινε τη φυγή των καταθέσεων. Ο κ. Τσακαλώτος πρόσθεσε πως η ανακεφαλαιοποίηση ήταν αναγκαιότητα επειδή ακριβώς δεν πέτυχαν οι δύο προηγούμενες, ενώ αναρωτήθηκε ποιο ήταν το σχέδιο της προηγούμενης κυβέρνησης για πάρει πίσω τα 25 δισ. ευρώ που έδωσε εκείνη στις τράπεζες. Σε ό,τι αφορά στην αναλογία προνομιούχων και κοινών μετοχών υπογράμμισε πως έπρεπε να βρεθεί το κατάλληλο μείγμα έτσι ώστε να υπάρξει και συμμετοχή ιδιωτών, με την ταυτόχρονη χρήση των CoCos. 

Σε αυτό το πλαίσιο, τόνισε ότι τα 5,7 δισ. ευρώ που δόθηκαν για την κεφαλαιακή ενίσχυση των πιστωτικών ιδρυμάτων θα επιστρέψουν στα δημόσια ταμεία. «Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες θα είναι με σημαντική παρουσία στα Βαλκάνια αν τα πράγματα πάνε καλά σε μία δεκαετία. Έχω κάθε προσδοκία ότι θα ξεπεράσουμε τα έσοδα των 5,7 δισ.», είπε.

«Τα σύννεφα πυκνώνουν γιατί υπάρχει επιβράδυνση της οικονομίας παγκοσμίως με κίνδυνο καπιταλιστικής κρίσης! Είναι ενδεχόμενη η ανάγκη ανακεφαλαιοποιήσης το επόμενο διάστημα», είπε για λογαριασμό του ΚΚΕ, ο κ. Καραθανασόπουλος, με τον κ. Θεοχάρη από το Ποτάμι να ψέγει τη κυβέρνηση επειδή επέλεξε να δώσει 5 και όχι 25 δισ. στις τράπεζες, κάτι που όπως είπε θα εξασφάλιζε τη ρευστότητά τους.

Από τη πλευρά του ΠΑΣΟΚ, ο Αν. Λοβέρδος δήλωσε πως οι ξένοι παίρνουν τις τράπεζες με μια επιζήμια ανακεφαλαιοποίηση κάνοντας λόγο για μια δεύτερη περίοδο κυβερνητικής ακινησίας. «Έχει διαπραχθεί ένα ηθικό, πολιτικό και οικονομικό έγκλημα που είναι διαρκές και δεν παραγράφεται! Κάποιοι λένε ότι είναι και ποινικό! Δεν θα το πω γιατί δεν είναι αυτός ο ρόλος μου», υπογράμμισε.

Τέλος, ο Γ. Καρράς από την ΕΚ χαρακτήρισε κακούς τους οιωνούς για την οικονομία, ενώ ο κ. Καρακώστας της ΧΑ, είπε πως η όλη διαδικασία δεν έφερε κανένα αποτέλεσμα για τον ελληνικό λαό παρά μόνο για τους τραπεζίτες.