Τις πρώτες δημόσιες επιχειρήσεις που εντάσσονται στην Εταιρεία Δημόσιων Συμμετοχών (ΕΔΗΣ) του νέου υπερταμείου Αποκρατικοποιήσεων, αποσαφήνισε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ξεκαθαρίζοντας ότι η εισαγωγή των άλλων είναι ακόμη «υπό διαπραγμάτευση» με τους θεσμούς.
ΟΑΣΑ, ΟΣΕ, ΟΣΥ, ΣΤΑΣΥ, ΕΛΤΑ βρίσκονται στην πρώτη λίστα που κατατέθηκε σε παράρτημα.
Επισημαίνεται πάντως ότι στο επίμαχο παράρτημα Δ δεν γράφεται ο ΟΣΕ, τον οποίο όμως ανέφερε προφορικά ο υπουργός Οικονομικών.
Ειδικότερα στο Παράρτημα Δ αναφέρεται:
Συγκεκριμένα παρεμβαίνοντας στην συζήτηση στη Βουλή για το πολυνομοσχέδιο ο υπουργός τόνισε: «η νομοθετική βελτίωση λέει ότι στο παράτημα Δ υπάρχουν οι εξής επιχειρήσεις ΟΑΣΑ, ΟΣΥ, ΣΤΑΣΥ, ΟΣΕ, ΟΑΚΑ και ΕΛΤΑ».
«Οι άλλες (σ.σ. δηλαδή ΕΥΑΘ, ΕΥΔΑΠ, ΕΛΒΟ, ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ, ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ, ΔΕΗ) είναι υπό συζήτηση, δεν είναι μέρος του νομοσχεδίου. Είναι μέρος της συζήτησης ανάμεσα σε εμάς και τους θεσμούς» τόνισε ο υπουργός.
Στο θέμα είχε αναφερθεί νωρίτερα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, καταθέτοντας το σχετικό παράρτημα, επισημαίνοντας ότι οι εταιρείες που αναφέρονται σε αυτό θα μεταφερθούν άμεσα στην ΕΔΗΣ. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι υπάρχουν άλλες 19 κρατικές εταιρείες που θα μεταφερθούν το επόμενο διάστημα, αναφέροντας την ΕΥΑΘ, ΕΛΒΟ, Αττικό Μετρό, Κτιριακές Υποδομές και ΔΕΗ. Εξ ου και ο Ευ.Τσακαλώτος κατέστη αναγκαίο να προβεί στη διευκρίνιση ότι η εισαγωγή των οι εν λόγω εταιρειών στην προίκα του Υπερταμείου είναι ακόμη υπό διαπραγμάτευση με τους θεσμούς.
Ο κ. Τσακαλώτος στην παρέμβασή του είπε ακόμη ότι «το άρθρο 197 αναφέρεται στις μετοχές των εταιρειών του παραρτήματος Δ και το άρθρο 198 στις συμβάσεις παραχώρησης των εταιρειών του παραρτήματος Δ. Δεν υπάρχει άλλο παράρτημα. Είναι όλα εξηγημένα».
Προηγήθηκε ένταση στην Επιτροπή
Στην απαρίθμηση των επιχειρήσεων οι οποίες μεταβιβάζονται στην ΕΔΙΣ, προέβη ο υπουργός Οικονομικών, καθώς η ΝΔ, δια του Μάκη Βορίδη, επέμεινε ότι λείπει από το πολυνομοσχέδιο το παράρτημα που περιλαμβάνει 19 συμβάσεις παραχώρησης φορέων του Δημοσίου προς το νέο Ταμείο και μίλησε για ανυπόστατη συνεδρίαση που δεν τηρεί τους όρους του συνταγματικού νομοθέτη.
Επίσης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, είπε ότι δεν υπάρχουν άλλα παραρτήματα πέραν των κατατεθειμένων στο νομοσχέδιο, και έτσι ολοκληρώθηκε -μετά από δυόμισι ώρες έντασης, διαπληκτισμών και σφοδρής αντιπαράθεσης- η συζήτηση επί της διαδικασίας.
Παρόλα αυτά, ο κ. Βορίδης, εξέφρασε την άποψη για εσκεμμένη παράλειψη στοιχείων του νομοσχεδίου εκ μέρους της κυβέρνησης, ενώ από την πλευρά του ο κ. Φάμελλος ανέφερε ότι μάλλον η ΝΔ είναι εκείνη που επιδιώκει να υπάρξουν κι άλλες συμβάσεις.
Τα ακίνητα που μεταβιβάζονται στο Υπερταμείο
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κατέθεσε και το παράρτημα Γ, που περιλαμβάνει λίστα με ακίνητα του ΤΑΙΠΕΔ που μεταφέρονται στο υπερ-Ταμείο.
Αργά το βράδυ κυβερνητικές πηγές τόνιζαν ότι «τα περιουσιακά στοιχεία του Ταμείου είναι για αξιοποίηση και όχι απαραίτητα για πώληση» και πως «είναι απολύτως σίγουρο ότι πολλά από αυτά τα περιουσιακά στοιχεία δεν πρόκειται να πουληθούν».
«Σε αντίθεση με το ΤΑΙΠΕΔ του οποίου τα έσοδα αποδίδονταν για την αποπληρωμή του χρέους, τα έσοδα που θα προκύψουν από τη λειτουργία του Ταμείου θα αποδοθούν κατά 50% στο χρέος και κατά 50% στην ανάπτυξη και σε επενδύσεις. Αυτό ήταν αποτέλεσμα σκληρής διαπραγμάτευσης της ελληνικής πλευράς, που έρχεται σε αντίθεση με τις αρχικές προτάσεις των θεσμών» προσέθεταν οι ίδιες πηγές.