Σάββατο 18 Μαΐου 2024 -

Οι εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση στο επίκεντρο της συνάντησης Παυλόπουλου - Αβραμόπουλου



Οι τελευταίες εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ειδικότερα σε ό,τι αφορά την Συνθήκη του Σένγκεν, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου με τον επίτροπο Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρη Αβραμόπουλο στο Προεδρικό Μέγαρο.

 

Ο κ. Παυλόπουλος ανέφερε ότι ζούμε μια ιστορική εποχή για την Ευρώπη, όσον αφορά την συνοχή και την ενοποίησή της και σημείωσε ότι προκλήσεις, όπως το λεγόμενο «δημοψήφισμα» της Καταλονίας, πρέπει να μας προβληματίσουν όλους για το πού βαδίζουμε, και ιδίως τους ευρωπαϊκούς θεσμούς που έχουν και την ευθύνη προς αυτή την κατεύθυνση.

Αναφορικά με τον Μηχανισμό Σένγκεν τόνισε, απευθυνόμενος προς τον κ. Αβραμόπουλο, ότι «είμαστε στο πλευρό σας σε όλη αυτή την προσπάθεια στήριξης και συμπλήρωσης του Συστήματος αυτού» και προσέθεσε ότι πρέπει να αντιληφθούμε ότι εάν καταρρεύσει το Σύστημα Σένγκεν, από εκεί και πέρα αυτό συνιστά κατάρρευση της ίδιας της Ευρώπης.

«Στους δε εταίρους μας πρέπει να πω για πολλοστή φορά -και εμείς οι Έλληνες έχουμε δώσει ένα παράδειγμα προς αυτή την κατεύθυνση- ότι το να είσαι Ευρωπαίος σήμερα είναι μεγάλη τιμή. Έχει δικαιώματα αλλά έχει και σημαντικές υποχρεώσεις. Μια από αυτές, ίσως η πιο καίρια αυτή την στιγμή, είναι ο σεβασμός του Συστήματος Σένγκεν, του Μηχανισμού Σένγκεν και των υποχρεώσεων που απορρέουν απ΄ αυτόν. Κάτι το οποίο συνδυάζεται και με την Αρχή της Αλληλεγγύης», επισήμανε ο κ. Παυλόπουλος.

Σημείωσε, επίσης, ότι η αλληλεγγύη δεν είναι μια αξία απλώς και μόνο αφηρημένη, αλλά πλήρης κανόνας δικαίου που δημιουργεί υποχρεώσεις και συνεπάγεται κυρώσεις σε περίπτωση παραβίασής του.