Δευτέρα 31 Μαρτίου 2025 -

Οι εργασίες θα πραγματοποιούνται χωρίς να διακοπεί η λειτουργία του αεροδρομίου



Μια νέα μορφή θα αποκτήσει ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» έως το 2032. Ο στόχος θα είναι να εξυπηρετεί έως και 40 εκατομμύρια επιβάτες.

Το έργο δόθηκε στην κοινοπραξία Anemos, που αποτελείται από τις εταιρείες Grimshaw, Haptic, K-Studio με έδρα την Αθήνα, Arup, Leslie Jones, Triagonal και Plan A.

Οι εργασίες θα πραγματοποιούνται χωρίς να διακοπεί η λειτουργία του αεροδρομίου και θα εξελίσσονται σταδιακά, δημιουργώντας νέους χώρους και αυξάνοντας τη χωρητικότητα από 26 σε 40 εκατομμύρια επιβάτες.

Ελ. Βενιζέλος

Τα πρώτα έργα αφορούν μετατροπές και επεκτάσεις τα κτήρια του κύριου και του δορυφορικού τερματικού σταθμού, καθώς και των πυλών και των εμπορικών χώρων. Ο επανασχεδιασμός του κύριου τερματικού θα εκτείνεται σε άξονα βορρά προς νότο με μια αρθρωτή πέτρινη πρόσοψη που δημιουργεί μια «ανυψωμένη» εσωτερική κιονοστοιχία. Δημιουργούνται συνολικά έξι περιοχές, οι οποίες θα κατευθύνουν τους επιβάτες στη νέα αίθουσα check in και αναχωρήσεων.

Ο δορυφορικός τερματικός σταθμός θα συνδέεται με τον κεντρικό τερματικό σταθμό μέσω μιας σήραγγας και θα στεγάζει τον έλεγχο διαβατηρίων και ένα αίθριο.

Η κοινοπραξία Anemos θα εργαστεί επίσης για τη δημιουργία περιπτέρων αεροσκαφών, καθώς και άλλων χώρων για ενημερώσεις εδάφους και αεροδρομίου.

Παρελθόν, παρόν και μέλλον

Ελ. Βενιζέλος

Η αρχιτεκτονική πρόκειται να σεβαστεί και βασιστεί στο σημερινό αρχιτεκτονικό πλαίσιο του αεροδρομίου, που σχεδίασε και κατασκεύασε η Hochtief το 2001, ώστε το αεροδρόμιο να ήταν έτοιμο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες που έγιναν στην Αθήνα το 2004.

 

Η κοινοπραξία σκοπεύει να δημιουργήσει ένα συνδυασμό που θα προβάλει το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον, με το αθηναϊκό στοιχείο να κυριαρχεί αισθητά.

Σύμφωνα με τα σχέδια λοιπόν, το νέο «Ελευθέριος Βενιζέλος» θα έχει έναν διαμορφωμένο μεσογειακό κήπο εμπνευσμένο από την Αθήνα σε έναν κυκλικό, κλιμακωτό χώρο ύψους 24,5 μέτρων. Μια άλλη βεράντα θα βρίσκεται στα νότια του κτιρίου, με τρία επίπεδα με πεζούλια διατεταγμένα γύρω από ένα αίθριο.

Όσον αφορά τους εσωτερικούς χώρους, το έργο στοχεύει σε πιστοποίηση LEED Gold, με στόχο να ενσωματώσει επιπλέον φως της ημέρας

Ελ. Βενιζέλος

Ο σχεδιασμός θα βασιστεί στο στόχο για καθαρές μηδενικές λειτουργίες και χαμηλές εκπομπές άνθρακα, υιοθετώντας αρχές παθητικού σχεδιασμού, δομές και υλικά χαμηλού άνθρακα, αρθρωτά αποδοτικά συστήματα κατασκευής και συστήματα ανανεώσιμης ενέργειας, αποβλήτων και νερού.

«Η ενοποίηση του υφιστάμενου αεροδρομίου με τα νέα στοιχεία αποτελεί κεντρικό στοιχείο της έννοιας του νέου σχεδιασμού: Ένα αεροδρόμιο που αντικατοπτρίζει το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της πόλης. Αυτό καθοδηγείται και ενημερώνεται από την ανταπόκριση στο πνεύμα της αθηναϊκής ζωής, την αρχιτεκτονική και την υλικότητα της Αθήνας και τον εορτασμό μιας πόλης που είναι βαθιά ριζωμένη με τα στρώματα του χρόνου. Με ρεαλιστική διάταξη που διασφαλίζει την ευκολία των λειτουργιών και τις αποτελεσματικές ροές, η αίσθηση του τόπου θα είναι διάχυτη, με μια πλούσια στρατηγική εξωραϊσμού, μια συνεκτική και φυσική παλέτα υλικών και μια έγχυση του φωτός της ημέρας σε όλα τα μέρη του κτιρίου του τερματικού σταθμού», ανέφερε σχετική ανακοίνωση.

K-Studio: Η σχεδίαση είναι εμπνευσμένη από την αρχιτεκτονική κληρονομιά της Αθήνας

Ελ. Βενιζέλος

Το K-Studio σχολιάζοντας την ανάθεση του έργου, σημείωσε ότι η σχεδίαση θα βασιστεί στην αρχιτεκτονική κληρονομιά της Αθήνας, την οποία θέλει να σεβαστεί και ταυτόχρονα να αναδείξει.

Επιπλέον, η επέκταση του Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών δίνει προτεραιότητα στη βιωσιμότητα, βασιζόμενη στη δέσμευση του ΔΑΑ για μηδενικές λειτουργίες και αρχές χαμηλών εκπομπών άνθρακα.

 

Αναλυτικά, η ανακοίνωση του K-Studio:

«Είμαστε πολύ περήφανοι που ανακοινώνουμε ότι ενώσαμε τις δυνάμεις μας με τους @grimshawarch, @hapticarchitects, @arupgroup, @lesliejonesarchitecture, @triagonal_wayfinding και @planaconsultants για να σχεδιάσουμε την επέκταση του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ).

Βασισμένη σε βαθύ σεβασμό για την αρχιτεκτονική κληρονομιά της Αθήνας και εμπνευσμένη από την πλούσια πολιτιστική διαστρωμάτωση της πόλης, η σχεδιαστική πρόταση παρουσιάζει μια τολμηρή νέα πύλη προς την Ελλάδα — αυτή που τιμά το παρελθόν, αγκαλιάζει το παρόν και προσδοκά το μέλλον.

Η επέκταση δίνει προτεραιότητα στη βιωσιμότητα και την επιχειρησιακή αριστεία, βασιζόμενη στη δέσμευση του ΔΑΑ για μηδενικές λειτουργίες και αρχές χαμηλών εκπομπών άνθρακα.

Από τη διαισθητική κυκλοφορία και τη βελτιωμένη εμπειρία επιβατών έως τις βιοκλιματικές στρατηγικές και το γενναιόδωρο μεσογειακό τοπίο, η σχεδίαση εκφράζει ένα σύγχρονο αθηναϊκό πνεύμα — ήρεμο, σίγουρο και ανθεκτικό.

Είναι τιμή μας να συνεισφέρουμε σε αυτό το σημαντικό κεφάλαιο στη ζωή του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών – διαμορφώνοντας έναν τόπο άφιξης και αναχώρησης που αντηχεί με τον χαρακτήρα της πόλης και αφήνει μια μόνιμη εντύπωση σε όλους όσους περνούν από αυτήν.

K-STUDIO DESIGN TEAM

Dimitris Karampatakis, Michalis Skitsas, Christos Papachristodoulou, Katerina Paitazoglou, Dimitris Eleftheriadis, Adamantia Chelioti, Manousos Kakouris, Kallia Bosinis, Alexandros Kokas, Natassa Kallou, Vasilis Eleftheriadis, Elena Stavrou, Joanne Spyridi, Dimitris Giannelos, Georgia Theiakou, Chrysa Maltezou, Eftychia Papanikolaou».