Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Οι δικηγόροι ζητούν αναστολή της υποχρεωτικής διαμεσολάβησης



Την αναστολή ισχύος της υποχρεωτικής εφαρμογής της διαμεσολάβησης, προκειμένου να δοθεί ο αναγκαίος χρόνος για ουσιαστική διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους φορείς, προτείνει στον υπουργό Δικαιοσύνης Μιχάλη Καλογήρου, η συντονιστική επιτροπή των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, μετά την αρνητική απόφαση της Διοικητικής Ολομέλειας του Αρείου Πάγου.

Ειδικότερα, η συντονιστική σε σημερινή ανακοίνωσή της αφού συγχαίρει τον νέο υπουργό Δικαιοσύνης Μιχάλη Καλογήρου για την ανάληψη των καθηκόντων του και του εύχεται καλή επιτυχία στο έργο του εκφράζει την ελπίδα σε μια ειλικρινή και αποτελεσματική συνεργασία.

 

Παράλληλα, ζητεί συνάντηση μαζί του για να του εκθέσει τα φλέγοντα ζητήματα που αφορούν στον δικηγορικό κλάδο και στην απονομή της Δικαιοσύνης.

Ακόμη, μετά την έκδοση της αριθμ. 34/2018 απόφασης της Διοικητικής Ολομέλειας του Αρείου Πάγου που έκρινε ως αντισυνταγματικές τις διατάξεις του ν. 4512/2018 περί της υποχρεωτικότητας της διαμεσολάβησης, κατόπιν σχετικής αίτησης της Ολομέλειας των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος κατά αυτής, επιβάλλεται η άμεση τροποποίηση του νομοθετικού πλαισίου, το αργότερο μέχρι 17/10/2018, χρόνο έναρξης της υποχρεωτικότητας της διαμεσολάβησης στις διαφορές που προβλέπει ο νόμος. Ενόψει των θεμάτων που ανακύπτουν από την άνω απόφαση της Διοικητικής Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, προτείνεται η αναστολή ισχύος της υποχρεωτικής εφαρμογής της διαμεσολάβησης, προκειμένου να δοθεί ο αναγκαίος χρόνος για ουσιαστική διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους φορείς.

 

Επίσης, θεωρεί ότι οι εξαγγελίες του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών δικηγόρων κινούνται σε θετική κατεύθυνση και αναμένει την άμεση θεσμοθέτησή τους και προσθέτει: Oι εξαγγελίες αυτές αποτελούν δικαίωση των αγώνων του δικηγορικού σώματος, τόσο των διεκδικητικών όσο και των δικαστικών. Στο επόμενο χρονικό διάστημα, αναμένεται η δημοσίευση της απόφασης του ΣτΕ επί αιτήσεώς μας για την αντισυνταγματικότητα του ν. 4387/2016. Διεκδικεί την περαιτέρω αναμόρφωση του ασφαλιστικού και φορολογικού συστήματος (φορολογικοί συντελεστές, ΦΠΑ) στην κατεύθυνση ελάφρυνσης των βαρών για τους δικηγόρους και της άρσης των υφισταμένων αδικιών.