Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2025 -

Οι 7 στους 10 έλληνες εργαζόμενους θα χρειαστούν επανεκπαίδευση ως το 2030 – Έκθεση World Economic Forum



Σχεδόν οι επτά στους δέκα εργαζόμενους στην Ελλάδα θα χρειάζονται επανεκπαίδευση – επανακατάρτιση  ως το 2030, αν θέλουν να κρατήσουν τη δουλειά τους ή να βρουν αλλού δουλειά, σύμφωνα με τη νέα έκθεση του World Economic Forum (Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ – WEF).

Έχουμε ήδη παρουσιάσει τα βασικά συμπεράσματα της έκθεσης του World Economic Forum για «Το Μέλλον της Εργασίας 2025» στο άρθρο της Μελίνας Ζιάγκου  «Τα ‘χρυσά’ επαγγέλματα της επόμενης πενταετίας – Η ελληνική διαφοροποίηση».

Όπως αναφέρεται, εξαιτίας των παγκόσμιων αλλαγών, θα χαθούν 92 εκατ. θέσεις εργασίας. Παράλληλα θα δημιουργηθούν άλλες 170 εκατ. θέσεις, οπότε ο τελικός απολογισμός θα είναι θετικός κατά 78 εκατ. θέσεις.

Μια ιδιαιτερότητα της Ελλάδας, είναι ότι οι περισσότεροι εργοδότες στη χώρα μας (63%) αναγνωρίζουν την «αυξανόμενη εστίαση σε κοινωνικά και εργασιακά ζητήματα» ως «βασική πηγή μετασχηματισμού για τις επιχειρήσεις τους» την επόμενη πενταετία. Πρόκειται για ποσοστό σημαντικά υψηλότερο από τον παγκόσμιο μέσο όρο, που κινείται στο 46%.

Αν και είναι ριψοκίνδυνο να προβούμε σε ερμηνείες της παραπάνω απάντησης, το μόνο σίγουρο είναι ότι οι εργοδότες γνωρίζουν καλά ότι η αγοραστική δύναμη του μισθού στην Ελλάδα έχει διολισθήσει σε επίπεδα χαμηλότερα και από τη Βουλγαρία. Μπορεί οι διεκδικήσεις του κόσμου της εργασίας αυτή τη στιγμή να είναι σε υποχώρηση, μετά τα απανωτά χαστούκια, όμως η επόμενη πενταετία προβλέπεται θερμή. Τα αφεντικά ήδη το προβλέπουν, μένει να το πιστέψουν και οι εργαζόμενοι.

 

 

To 2030 το 28% των εργασιών θα εκτελείται από ανθρώπους, από 45% σήμερα/πηγή: WEF

Άνθρωπος και μηχανή σημειώσατε Χ

Στους πίνακες του World Economic Forum, καταγράφονται πολύ ενδιαφέροντα επί μέρους στοιχεία για την Ελλάδα, που συμπληρώνουν τη γενική εικόνα. Ίσως η πιο εντυπωσιακή πρόβλεψη είναι ότι ως το 2030 πάνω από μία στις τρεις εργασίες (36%) θα ολοκληρώνεται πρωτίστως από μηχανές.

Σήμερα το ποσοστό αυτό στην Ελλάδα ανέρχεται στο 26%, υψηλότερο από τον παγκόσμιο μέσο όρο (22%). Φυσικά όταν αναφερόμαστε σε εργασίες εννοούμε τα εργασιακά καθήκοντα και όχι συνολικά τα επαγγέλματα. Άλλο ένα 35% των εργασιών θα εκτελείται από τη συνεργασία ανθρώπων και τεχνολογίας και μόλις το 28% θα το φέρουν εις πέρας κυρίως οι άνθρωποι (έναντι 45% σήμερα).

 

Ως το 2030 οι έξι στους δέκα εργαζόμενους στην Ελλάδα θα έχουν αναβαθμίσει τις δεξιότητές τους και ένας στους δέκα θα μείνει «εκτός κούρσας»

Το διάγραμμα αυτό διαψεύδει τη γενική αίσθηση ότι η Ελλάδα βρίσκεται πίσω σε αυτοματοποίηση σε σύγκριση με τον παγκόσμιο μέσο όρο. Ενδεικτικά, στη βιομηχανική καρδιά της Ευρώπης, την Γερμανία, το ποσοστό των εργασιών που θα εκτελούνται πρωτίστως από την τεχνολογία, θα είναι 34%, χαμηλότερο από την Ελλάδα. Αντίστοιχα, οι άνθρωποι θα συνεχίσουν να εκτελούν το 31% των εργασιών, ποσοστό υψηλότερο από τις προβλέψεις για την Ελλάδα.

Η αυτοματοποίηση θα φτάσει σε ποσοστά ρεκόρ στις οικονομίες της νοτιοανατολικής Ασίας, με αποκορύφωμα το Χονγκ Κονγκ όπου το 43% των εργασιών θα εκτελούν μηχανές.

Upskilling και Reskilling

To 2030 μόλις το 35% των σημερινών εργαζομένων στην Ελλάδα   δεν θα χρειάζεται επανεκπαίδευση (έναντι 41% του παγκόσμιου μέσου όρου).  Αντιθέτως σχεδόν  Από αυτούς το 35% θα διατηρήσει το σημερινό του εργασιακό ρόλο και ένα 23% θα έχει αλλάξει θέση ή επάγγελμα. Ένα 8% θα μείνει έξω από την κούρσα του upskilling-reskilling, καθώς εκτιμάται ότι θα είναι «ανεπίδεκτο επανεκπαίδευσης».

Η Ελλάδα βρίσκεται στην ίδια θέση με τον παγκόσμιο μέσο όρο σε ό,τι αφορά την «αναστάτωση» στο θέμα των εργασιακών δεξιοτήτων. Εκτιμάται ότι το 39% των βασικών δεξιοτήτων θα έχει αλλάξει την επόμενη πενταετία.

Η χρήση ΑΙ – τεχνητής νοημοσύνης – αφορά το 83% των επιχειρήσεων, έναντι 88% του παγκόσμιου μέσου όρου.

Οι θέσεις ειδικών ΑΙ θα αναπτυχθούν με ρυθμό 82% παγκοσμίως και 19% στην Ελλάδα / πηγή: WEF

Περιζήτητες ειδικότητες

Εκεί που αποτυπώνεται η πιθανή υστέρηση της Ελλάδας στο πεδίο των τεχνολογικών-επιχειρηματικών εξελίξεων είναι στις ειδικότητες και τους εργασιακούς ρόλους που θα αναπτυχθούν την επόμενη πενταετία. Ενώ παγκοσμίως οι θέσεις ειδικών σε θέματα ΑΙ και μηχανικής μάθησης θα αυξηθούν κατά 82%, στην Ελλάδα προβλέπεται αύξηση 19%.

Οι θέσεις project managers – υπεύθυνων έργου – θα αυξηθούν κατά 18%, περίπου όσο και παγκοσμίως (17%).

Στην Ελλάδα αναμένεται να υπάρχει τριπλάσια ζήτηση για υπεύθυνους ανθρώπινου δυναμικού σε σχέση με τον παγκόσμιο μέσο όρο, με τις θέσεις τους να αυξάνονται κατά 15% έναντι 5%.

Μια άλλη ειδικότητα που θα αναπτυχθεί παγκοσμίως και στην Ελλάδα είναι οι λεγόμενοι business intelligence analysts (αναλυτές επιχειρηματικής ευφυίας), κλάδος της ανάλυσης δεδομένων, εστιασμένος στις επιχειρηματικές αποφάσεις. Στην Ελλάδα οι θέσεις για αναλυτές επιχειρηματικής ευφυίας θα αυξηθούν κατά 15%, έναντι 18% παγκοσμίως.

Αντιθέτως οι θέσεις για γενικούς και επιχειρησιακούς διευθυντές θα παραμείνουν σχεδόν ως έχουν (ανάπτυξη 2% και 4% στην Ελλάδα και διεθνώς).

Τέλος, προβλέπεται μηδενική αύξηση των θέσεων για οικονομικούς αναλυτές, έναντι 3% διεθνώς.

Σήμερα οι εργοδότες ζητάνε πρωτίστως ευελιξία – το 2030 θα ζητάνε τεχνολογικό αλφαβητισμό / WEF

Τι ζητάνε οι εργοδότες

Η βασική δεξιότητα που ζητάνε οι εργοδότες σήμερα στην Ελλάδα είναι η ανθεκτικότητα, ελαστικότητα και ευελιξία (73%). Δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά σε μια χώρα που τα ωράρια-λάστιχο και η (συχνά απλήρωτη) υπερεργασία είναι ο κανόνας.

Το 67% θέλουν τον εργαζόμενο να δείχνει κατανόηση και να είναι «ενεργός ακροατής», καθώς και να έχει τη δυνατότητα αναλυτικής σκέψης. Το 63% ζητάει ικανότητες ηγεσίας και κοινωνικής επιρροής (social influence) – εννοώντας προφανώς την επιρροή στα social media. Τέλος το 53% θεωρεί σημαντική τη δημιουργική σκέψη.

Ως το 2030 η δεξιότητα με τη μεγαλύτερη ζήτηση θα είναι ο τεχνολογικός εγγραματισμός-αλφαβητισμός, και η φιλοπεριέργεια – δια βίου μάθηση, με 83% αμφότερες. Το 79% θα ζητάει γνώσεις ΑΙ και επεξεργασίας Βig Data (Μέγα-Δεδομένα).  Η δημιουργική σκέψη θα έχει μεγαλύτερη ζήτηση από ό,τι σήμερα (77%) και ακολουθεί με 67% οι γνώσεις υπολογιστικού περιβάλλοντος σε θέματα σχεδιασμού και εμπειρίας χρήστης (design and user experience).

Δείτε την πλήρη έκθεση του World Economic Forum ΕΔΩ

 

 
Ειδήσεις Σήμερα:
Πηγή κειμένου: 

in