«Δε δικαιολογούνται» καθυστερήσεις «δέκα και έντεκα ετών» για να φτάσουν από τη Δικαιοσύνη στη Βουλή σοβαρές υποθέσεις, με ενδεχόμενη ανάμιξη πολιτικών προσώπων, καθυστερήσεις, που οδηγούν σε παραγραφές «για πολλά ζητήματα που ενδεχομένως χρήζουν διερεύνησης», τόνισε μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, σε συνέντευξη τύπου στο Επιμελητήριο Πιερίας, στην Κατερίνη.
Ο κ. Βούτσης έκανε την επισήμανση, με αφορμή την πρόταση των βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ για σύσταση ειδικής προανακριτικής επιτροπής για τα εξοπλιστικά προγράμματα της χώρας μετά το 2002.
«Είναι προφανές, ότι κάποιες από τις πράξεις αυτές θεωρούνται παραγεγραμμένες στη βάση και του συγκεκριμένου άρθρου του Συντάγματος - που γνωρίζετε, ότι όλες οι πολιτικές δυνάμεις λένε ότι στην αναθεώρηση που θα γίνει, του Συντάγματος, θα πρέπει να αλλάξει - πλην όμως θα ήθελα να εκφράσω την απορία μας, τουλάχιστον, γιατί υπάρχει μια καθυστέρηση από την πλευρά λειτουργών της δικαιοσύνης για να φτάσουν κάποιες πολύ σοβαρές υποθέσεις στη Βουλή» είπε ο πρόεδρος της Βουλής και πρόσθεσε:
«Για μερικές από αυτές, πάρα πολύ σημαντικές, όπως είναι αυτή η παρούσα, που αφορά και μεγάλα χρηματικά ποσά και πολιτικά στελέχη, όπως ήταν ο κ. Παπαντωνίου, καθυστέρηση δέκα και έντεκα ετών, που οδηγεί σε παραγραφές για πολλά ζητήματα που ενδεχομένως θα έπρεπε να διερευνηθούν, δε δικαιολογούνται. Και δεν είναι αιτία της Βουλής, πρόβλημα της Βουλής, ότι δεν αξιοποιούνται όπως θα έπρεπε για να σταλούν πίσω στη δικαιοσύνη για τα περαιτέρω, εάν υπάρχουν περαιτέρω, διότι καταλαβαίνουμε όλοι, πως είναι θέματα διερεύνησης αυτά».
«Τέτοιες καθυστερήσεις θα πρέπει να αποφεύγονται. Και το λέω ευθέως και δημοσίως. Θα πρέπει να αποφεύγονται διότι δημιουργούν πρόβλημα και δημιουργούν πρόβλημα και της κοινωνίας με τη Βουλή και με το πολιτικό σύστημα» είπε ο κ. Βούτσης.
Ο πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε και στην διαπραγμάτευση για τη δεύτερη αξιολόγηση, εκφράζοντας την ελπίδα να κλείσει έγκαιρα για να δοθεί η δυνατότητα να αναδειχθούν και οι θετικές προοπτικές στην επόμενη φάση της ελληνικής οικονομίας.
«Είμαστε αρκετά αισιόδοξοι για την πορεία της συζήτησης σε σχέση με την αξιολόγηση, σωστά δεν πηγαίνει φέτα-φέτα» είπε ο κ. Βούτσης, προσθέτοντας ότι έχει γίνει αντιληπτό ποια θέματα έχουν τεθεί στο τραπέζι και σε ποια υπάρχουν συγκλίσεις και αποκλίσεις και πρόσθεσε ότι «είναι σαφές, ότι μια συνολική συμφωνία δε μπορεί παρά να περιλαμβάνει και τα δύο κεντρικά ζητήματα που αφορούν το μέλλον» , δηλαδή, «το θέμα των μεσοπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους», καθώς και «κρίσιμο θέμα των πλεονασμάτων» για το οποίο σημείωσε, ότι υπάρχει και μεγάλη διαφωνία μεταξύ του ΔΝΤ και των Ευρωπαίων.