Υποχρεωτική μετεγκατάσταση των προσφύγων σε όλες τις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να προβλέπει η απόφαση του Συμβουλίου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διαφορετικά ο Αλέξης Τσίπρας προειδοποιεί τις Βρυξέλλες ότι είναι αποφασισμένος να χρησιμοποιήσει το δικαίωμα του βέτο!
Ο Eλληνας πρωθυπουργός αναμένεται να ενημερώσει σχετικά και τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ που θα επισκεφθεί την προσεχή Πέμπτη τη χώρα μας για δεύτερη φορά το τελευταίο διάστημα, στο πλαίσιο της περιοδείας του και σε Βιέννη, Λουμπλιάνα, Ζάγκρεμπ και Σκόπια.
Σε ποιο σημείο θα θέσει βέτο η Αθήνα δεν έχει αποφασιστεί ακόμα, σίγουρα όμως θα είναι στο κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου, καθώς το Μαξίμου -κατόπιν παρεμβάσεων του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά- δεν επιθυμεί να ανοίξει μακροπρόθεσμη αντιπαράθεση με καμία επιμέρους χώρα της Ένωσης.
Σύμφωνα δε με πληροφορίες του Real.gr βέτο ενδέχεται να τεθεί και στην επόμενη -τακτική- Σύνοδο της Ε.Ε., η οποία είναι προγραμματισμένη για τις 17 Μαρτίου και όπου τα θέματα που θα τεθούν προς έγκριση στο Συμβούλιο Κορυφής είναι ουκ ολίγα. (Υπενθυμίζεται ότι οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής απαιτούν ομοφωνία από τα κράτη-μέλη).
Κόντρες στη Σύνοδο Αρχηγών
Το θέμα του βέτο στη Σύνοδο Κορυφής αναμένεται να είναι από τα κυρίαρχα θέματα που θα απασχολήσουν τη Σύνοδο Αρχηγών, που θα συγκληθεί πριν από το Σαββατοκύριακο. Το βέτο αναμένεται να αποτελέσει θέμα αντιπαράθεσης μεταξύ των αρχηγών, καθώς υπάρχουν ηγεσίες που επιμένουν ότι μια τέτοια στάση θα οδηγήσει σε απομόνωση της χώρας στην Ευρώπη. Γενικότερα, άλλωστε, η Σύνοδος Αρχηγών -θεωρείται βέβαιον ότι θα εκδοθεί κοινό ανακοινωθέν και, μάλιστα, ομόφωνα εάν τελικά δεν συμμετάσχει ο Δημήτρης Κουτσούμπας, Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ- θα δοκιμαστεί και από άλλα θέματα που αφορούν το προσφυγικό, όπως η ίδρυση κέντρων κράτησης για τους μετανάστες, θέση στην οποία επιμένει πρωτίστως ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Παραπομπή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο με αίτημα-και-της Αθήνας;
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με πληροφορίες από την Αθήνα, προσανατολίζεται να παραπέμψει την Αυστρία για το κλείσιμο των συνόρων στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Η παραπομπή της Αυστρίας, εφόσον πραγματοποιηθεί, οφείλεται και στο σχετικό –ανεπίσημο- αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης προς τις Βρυξέλλες.
«Ταραχή» από τη “R” και το Ελληνοτουρκικό Συμβούλιο Κορυφής
Εν τω μεταξύ, σε περίπτωση που η Σύνοδος Κορυφής των Βρυξελλών δεν επιφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα για τη χώρα μας, οι επιπτώσεις στην περιοχή θα είναι σημαντικές. Η αποκάλυψη της χθεσινής “Realnews” πως σε μια τέτοια περίπτωση βρίσκεται στον αέρα το ελληνοτουρκικό Συμβούλιο Κορυφής που είναι προγραμματισμένο για τις 8 Μαρτίου στη Σμύρνη, υπό την προεδρία Αχμέτ Νταβούτογλου και Αλέξη Τσίπρα, προκάλεσε «ταραχή» σε Αθήνα και Άγκυρα, αλλά και στις Βρυξέλλες. Η ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, άλλωστε, το τελευταίο που επιθυμεί είναι να ανοίξουν νέα μέτωπα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, σε μια εποχή που επιδιώκει τη σταθεροποίηση στην περιοχή.
Επίσκεψη Τσαβούσογλου σε Αθήνα
Καθοριστική, πάντως, για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Συμβούλιο Κορυφής της Σμύρνης αναμένεται να είναι η επίσκεψη Τσαβούσογλου στην Αθήνα και η συνάντηση που θα έχει με τον Ελληνα ομόλογό του Νίκο Κοτζιά.
Νέες πρωτοβουλίες
Ενόψει της Συνόδου Κορυφής για το προσφυγικό, πάντως, ο Αλέξης Τσίπρας ετοιμάζει νέο κύκλο επαφών με ευρωπαίους ηγέτες, αλλά και άλλες πρωτοβουλίες. Η Αθήνα υπολογίζει πολύ στη συμπαράσταση της Άγκελα Μέρκελ και της ολλανδικής Προεδρίας, ενώ δεδομένη είναι η στήριξη της Ρώμης, καθώς σε διαφορετική περίπτωση εκτιμά ότι οι προσφυγικές ροές θα έχουν ως προορισμό την Ιταλία. Όπως, εξάλλου, φάνηκε και από το ανακοινωθέν των επτά χωρών της Μεσογείου της ΕΕ, που συναντήθηκαν στην Κύπρο, με πρωτοβουλία του Νίκου Κοτζιά, όλες οι χώρες του νότου στηρίζουν τις ελληνικές θέσεις…