Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2025 -

Ο Παππάς στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Η Ελλάδα μπορεί να συμβάλλει στη σταθεροποίηση και την ανάπτυξη της περιοχής



Κύκλο επαφών είχε στο υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, στο πλαίσιο της επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Ουάσιγκτον. Στις συνομιλίες με τον βοηθό υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις, Τζον Χέφερν (John Heffern) καθώς και με τη συντονίστρια του γραφείου Οικονομικών και Επιχειρηματικών Θεμάτων για τις Διεθνείς Επικοινωνίες και την Ενημέρωση, Τζούλι Ζόλερ (Julie Zoller) ενημέρωσε για τις ξεκάθαρα θετικές εξελίξεις στην ελληνική οικονομία.

Ο Νίκος Παππάς υπογράμμισε, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, τις καίριες μεταρρυθμίσεις που έχει ολοκληρώσει η ελληνική κυβέρνηση στο συνταξιοδοτικό, στο φορολογικό, ενώ αναφέρθηκε και στη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος. Επίσης, τόνισε την ανάγκη να κλείσει άμεσα η δεύτερη αξιολόγηση, στο πλαίσιο της συμφωνίας της Ελλάδας με τους εταίρους της.

«Δεδομένου ότι η χώρα μας, όχι απλά είναι συνεπής με τις δεσμεύσεις της, αλλά υπεραποδίδει σε κρίσιμους τομείς όπως –για παράδειγμα- το πρωτογενές πλεόνασμα, δεν υπάρχει κανένας πραγματικός λόγος να καθυστερεί η αξιολόγηση» είπε και συμπλήρωσε: «Μόνο η προσωπική ατζέντα συγκεκριμένων κέντρων. Πρέπει να γίνει σε όλους σαφές ότι το κλείσιμο της αξιολόγησης με μέτρα λιτότητας που αφενός δεν προκύπτουν από τη Συμφωνία, αφετέρου υπονομεύουν την αναπτυξιακή προοπτική της ελληνικής οικονομίας, είναι το ίδιο καταστροφικό με την καθυστέρηση».

Ο κ. Παππάς τόνισε ότι η στρατηγική της ελληνικής κυβέρνησης είναι η αναβάθμιση της χώρας σε κόμβο εμπορίου, ενέργειας και δικτύων για την ευρύτερη περιοχή. Ο στόχος είναι- όπως διευκρίνισε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής- η επίτευξη της καλύτερης δυνατής αξιοποίησης της γεωπολιτικής θέσης της Ελλάδας, ανάμεσα στην αναπτυγμένη αγορά της Ευρώπης και σ' αυτές των κρατών της Αφρικής, τα οποία θα έχουν τεράστιες ανάγκες σε βασικά είδη μόλις η κατάστασή τους σταθεροποιηθεί.

Στη βάση των παραπάνω η χώρα μας, είπε ο κ. Παππάς, δίνει προτεραιότητα σε πρότζεκτ όπως των αγωγών TAP, IGB, East Med και της υποθαλάσσιας ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ μέσω του EuroAsia Interconnector. Παράλληλα, η Ελλάδα επενδύει στην ανάπτυξη δικτύων νέας γενιάς σ' όλη της την επικράτεια, με την αξιοποίηση και των διαθέσιμων κοινοτικών κονδυλίων, ύψους 415 εκατ. ευρώ, σημείωσε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής.

«Μέχρι πρότινος, η Ελλάδα σκεφτόταν αποκλειστικά πώς θα επιβιώσει τον επόμενο μήνα. Πλέον, είμαστε σε θέση να σκεφτούμε το μέλλον. Η χώρα μας, ως μέλος της Ε.Ε. και χάρη στη θέση της στο σταυροδρόμι Ευρώπης-Ασίας-Αφρικής, αποτελεί έναν κόμβο που μπορεί να συμβάλλει στη σταθεροποίηση και την ανάπτυξη της περιοχής. Σταθεροποιημένη Ευρώπη και Βόρεια Αφρική σημαίνει μεγάλες δυνατότητες για την Ελλάδα», υπογράμμισε ο Νίκος Παππάς.

 

Τον Νίκο Παππά συνοδεύει στην επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον ο γενικός γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, Βασίλης Μαγκλάρας.