Τύφλα να' χει ο Ιωάννης Μελισσανίδης μπροστά στον Αλέξη Τσίπρα... Οι κωλοτούμπες του Ελληνα χρυσού Ολυμπιονίκη δεν είναι τίποτα μπροστά σε αυτές του πρώην πρωθυπουργού, αφού ο τελευταίος βλέποντας την δημοσκοπική κατρακύλα του ΣΥΡΙΖΑ, τώρα αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο συνεργασίας με άλλα κόμματα μετά τις εκλογές!!!
Το πρώτο δημοσκοπικό κύμα μπορεί να επιβεβαίωσε το σαφές, έστω και ελαφρύ σε ορισμένες μετρήσεις, προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ, αλλά δεν κατέδειξε ότι ο στόχος της αυτοδυναμίας είναι εξαιρετικά δύσκολος, αν όχι απίθανος, καθώς τα ποσοστά και των δύο μεγάλων κομμάτων είναι πολύ μακριά από τον πήχη του εκλογικού νόμου για την κατάκτηση 151 εδρών.
Κρίθηκε έτσι από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, ότι δεν είναι ενδεδειγμένη η τακτική αποκλεισμού οποιουδήποτε σεναρίου συνεργασίας την επομένη των εκλογών, καθώς κάτι τέτοιο μπορεί να λειτουργήσει ανάποδα: Εάν, δηλαδή, δεν είναι δυνατή η αυτοδυναμία και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να κυβερνήσει με κανέναν, τότε ο ψηφοφόρος μπορεί να προτιμήσει τη ΝΔ, η οποία δείχνει σταθερή διάθεση και έχει δυνατότητες συνεργασιών, άρα προτείνει πιο ρεαλιστική και σίγουρη κυβερνητική λύση.
Για το λόγο λοιπόν αυτό κορυφαία στελέχη όπως ο Νίκος Βούτσης ή η Όλγα Γεροβασίλη (η τελευταία με δηλώσεις της στο Μέγκα το βράδυ της Δευτέρας), αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να τα βρει ο ΣΥΡΙΖΑ με το Ποτάμι ή το ΠΑΣΟΚ εάν οι αριθμοί των εδρών το απαιτούν.
Την… μερική στροφή από το στόχο της αυτοδυναμίας την επιβεβαίωσε και ο στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα, Νίκος Παππάς ο οποίος, μιλώντας στην τηλεόραση του ThePressProject, το βράδυ της Δευτέρας υπογράμμισε ότι χωρίς καθαρή λύση, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά, μετά τις εκλογές.
Εκτίμησε δε ότι θα έχουμε κυβέρνηση με φρέσκια λαϊκή εντολή, ενώ άλλοι θέλουν σενάρια Παπαδήμου – τα οποία σημειωτέον προβλέπουν συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με τη ΝΔ.
Λίγο νωρίτερα ο Νίκος Βούτσης δήλωνε ότι βασική παράμετρος και κριτήριο για τις αποφάσεις περί συνεργασιών θα είναι η ψήφος των πολιτών. Τόνιζε ότι «θα είναι πολύ καλύτερο να είναι μια κυβέρνηση που θα μπορεί από μόνη της, με την πλειοψηφία της, να προχωρήσει το πρόγραμμά της», αλλά πρόσθετε ότι «από εκεί και πέρα, ο λαός θα δώσει όλο το παζλ και το νέο σκηνικό.
Αλίμονο εάν πηγαίναμε σε μια εικοτολογία που θα περιμέναμε να ψηφίσει ο άλλος ή ο παράλλος, για να συνδράμει την προσπάθειά μας. Σ' αυτό το οποίο είμαστε απολύτως κατηγορηματικοί είναι για το παλιό πολιτικό σκηνικό (σ.σ.: ότι δεν πρόκειται να υπάρξει συνεργασία) και ιδίως με τη Ν.Δ. Περιθώριο για μεγάλο συνασπισμό στην Ελλάδα δεν υπάρχει».