Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2025 -

Ο Euobserver εμπλέκει την Ελλάδα σε σενάριο κατασκοπείας της ΕΕ



Ένα περίεργο δημοσίευμα για ενδεχόμενη παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο συνεδρίασης της Επιτροπής Πολιτικής και Ασφάλειας του Eυρωπαϊκού Συμβουλίου από το Ισραήλ φιλοξενεί το Ευρωπαϊκό έντυπο ενημέρωσης Euobserver.

Το δημοσίευμα κάνει λόγο για μεγάλης κλίμακας διαρροή πληροφοριών στη σύνοδο της 15ης Ιανουαρίου, όπου επί τάπητος είχε τεθεί το μεσανατολικό και η στάση της ΕΕ απέναντι στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη.

«Όταν οι πρεσβευτές των χωρών – μελών της ΕΕ βρισκόταν στη συνεδρίαση, κάποιοι εξ αυτών δεν γνώριζαν ότι στο δωμάτιο βρισκόταν ακόμη ένας αντιπρόσωπος, αυτός του Ισραήλ. Σκοπός [της συνεδρίασης] ήταν να ολοκληρωθεί μία δήλωση για να πάει προς έγκριση στο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ λίγες ημέρες αργότερα. Αλλά οι ισραηλινοί διπλωμάτες φαίνεται πως διάβαζαν τα προσχέδια της δήλωσης σε πραγματικό χρόνο», αναφέρει το δημοσίευμα και προσθέτει:

Κάποιες πηγές από την ΕΕ ανέφεραν ότι επαφές τους από το Ισραήλ έστελναν γραπτά μηνύματα ζητώντας αλλαγές στα προσχέδια που συζητούνταν.
Σε αυτό το σημείο, ο Euobserver κάνει λόγο εμμέσως για ανάμειξη της ελληνικής πλευράς. «Και στο τέλος της συνεδρίασης, η Ελλάδα προχώρησε σε βέτο σε μία διατύπωση που οι ισραηλινοί πραγματικά απεχθάνονταν, αλλά που είχε εγκριθεί από τα υπόλοιπα 27 κράτη – μέλη». Η εν λόγω διατύπωση ανέφερε ότι: «Η ΕΕ θα συνεχίζει κατηγορηματικά και ρητά να κάνει διαχωρισμό ανάμεσα στο Ισραήλ και τις εκτάσεις που κατέλαβε το Ισραήλ το 1967».

 

«Όταν οι υπουργοί Εξωτερικών συναντήθηκαν, τρεις ημέρες αργότερα – συνεχίζει ο Euobserver, η Βουλγαρία, η Κύπρος και η Πολωνία είχαν συνταχθεί με τη θέση της Ελλάδας» συνεχίζει το δημοσίευμα και προσθέτει:

Η διατύπωση στο τελικό κείμενο που υπεγράφη από τους υπουργούς ήταν πολύ ηπιότερη (απέναντι στο Ισραήλ): “Όλες οι συμφωνίες ανάμεσα στο κράτος του Ισραήλ και την ΕΕ πρέπει κατηγορηματικά και ρητά να διευκρινίζουν ότι δεν γίνεται να εφαρμοστούν στις περιοχές που κατέχει το Ισραήλ”.

Παρότι δεν είναι η πρώτη φορά που μία χώρα κατασκόπευσε συνεδρίαση της εν λόγωΕπιτροπής, σύμφωνα με το δημοσίευμα, η τεράστια διαρροή πληροφοριών της 15ης Ιανουαρίου, σήμανε συναγερμό για τα επίπεδα ασφαλείας. Ορισμένοι δε ζήτησαν τα προσχέδια που συζητιούνται στην επιτροπή να χαρακτηρίζονται απόρρητα, δηλαδή να κρυπτογραφούνται και να κυκλοφορούν σε ασφαλή δίκτυα.

Σε κάθε περίπτωση, συνεχίζει το δημοσίευμα, κανείς δεν πιστεύει πραγματικά ότι το συμβάν της 15ης Ιανουαρίου ήταν πράγματι κατασκοπεία από ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες. «Έπειτα από το ελληνικό βέτο, ορισμένοι υποπτεύτηκαν ότι η Ελλάδα ήταν αυτή που διέρρευσε τα προσχέδια», αναφέρει το δημοσίευμα και επικαλείται ακόμη μία πηγή της ΕΕ, η οποία ανέφερε πως η «θεωρία περί κατασκοπίας δημιουργήθηκε για να μην υπάρξουν διενέξεις μεταξύ των κρατών – μελών».

«Υπήρξε ακόμη μία συζήτηση σε άλλη επιτροπή, όπου αναφέρθηκε το θέμα της κατασκοπίας. Αλλά εκεί κατασκευάστηκε η ιστορία περί κατασκοπείας για να μη γυρίσει κάποιος προς του υπόπτους (για τη διαρροή προς το Ισραήλ) και πει “εσείς γ.... το κάνατε», συνεχίζει το δημοσίευμα.

Τη Δευτέρα, 8 Φεβρουαρίου, η ελληνική διπλωματική αποστολή στην ΕΕ απάντησε στονEuobserver ότι δεν είναι υπεύθυνη για τη διαρροή. «Είναι θέμα αρχών», ανέφερε χαρακτηριστικά κορυφαίος Έλληνας διπλωμάτης. Το Ισραήλ αρνήθηκε να σχολιάσει.