![](https://www.briefingnews.gr/sites/default/files/styles/slider__638x287_/public/articlesnew/tsounami_1.jpg?itok=6cwH6_GN)
Ένας νέος παλιρροιογράφος εγκαταστάθηκε στη βορειοανατολική ακτή της Σαντορίνης από το Εθνικό Κέντρο Προειδοποίησης Τσουνάμι του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, στο πλαίσιο της ενίσχυσης των συστημάτων παρακολούθησης της θαλάσσιας στάθμης.
Η απόφαση αυτή ελήφθη λόγω της έντονης σεισμικής δραστηριότητας που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες στην περιοχή μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού.
Ο νέος σταθμός τοποθετήθηκε σε ένα μικρό αλιευτικό καταφύγιο, με στόχο τη συνεχή και ακριβή παρακολούθηση πιθανών μεταβολών στη στάθμη της θάλασσας, γεγονός που θα μπορούσε να συμβάλει στην έγκαιρη προειδοποίηση για πιθανά τσουνάμι.
Παράλληλα, το Εθνικό Κέντρο Προειδοποίησης Τσουνάμι προχώρησε στη διανομή ενημερωτικού υλικού στις τοπικές αρχές, παρέχοντας πληροφορίες για τη λειτουργία του συστήματος και οδηγίες αυτοπροστασίας σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.
Ο νέος παλιρροιογραφικός σταθμός έρχεται να ενισχύσει το δίκτυο που έχει αναπτύξει το ΕΚΠΤ από το 2013, το οποίο πλέον αριθμεί 16 σταθμούς σε διάφορες περιοχές της χώρας.
Σημειώνεται ότι στη Σαντορίνη υπήρχε ήδη ένας παλιρροιογράφος από το 2013, η λειτουργία του οποίου διακόπηκε το 2017 λόγω φθορών από τις καιρικές συνθήκες.
Η τοποθέτηση του νέου σταθμού πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τον Δήμο Θήρας και το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Θήρας, ενώ καθοριστική ήταν η συμβολή επιστημόνων και μηχανικών από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο. Επιπλέον, πολύτιμη ήταν η εθελοντική βοήθεια των κατοίκων της περιοχής, που συνέδραμαν στις εργασίες εγκατάστασης.
Στο πλαίσιο της ενίσχυσης της ετοιμότητας απέναντι στον κίνδυνο τσουνάμι, το ΕΚΠΤ σχεδιάζει την εγκατάσταση 30 επιπλέον παλιρροιογράφων στην Ελλάδα και την Ανατολική Μεσόγειο την περίοδο 2025-2026. Η πρωτοβουλία αυτή χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα ΝΟΑ-AEGIS του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και το ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Πολιτική Προστασία 2021-2027», με σκοπό τη βελτίωση της παρακολούθησης και την ενίσχυση της προληπτικής προστασίας απέναντι σε φυσικά φαινόμενα που συνδέονται με τη σεισμική δραστηριότητα και τα τσουνάμι.