Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2025 -

Νέος νόμος για την Έρευνα και την Καινοτομία έτσι ώστε να μη φεύγουν στο εξωτερικό οι νέοι επιστήμονες


Ανεξάρτητο Ταμείο για την Έρευνα και την Καινοτόμο Επιχειρηματικότητα ανακοινώνει ο Κ. Φωτάκης - Θα αξιολογούνται και θα χρηματοδοτούνται νέες επιχειρήσεις
 
Νέο νόμο για την Έρευνα και την Καινοτομία θα καταθέσει ακόμα και μέσα στο μήνα ο αναπληρωτής υπουργός Έρευνας Κώστας Φωτάκης.
 
Όπως αποκαλύπτει ο κ. Φωτάκης «θα δημιουργηθεί ανεξάρτητο Ταμείο για την Έρευνα και την καινοτόμο Επιχειρηματικότητα, στο πλαίσιο σαρωτικών αλλαγών που αναμένονται στην εκπαίδευση. Ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης και ο αναπληρωτής υπουργός Έρευνας Κώστας Φωτάκης έχουν καταρτίσει πλήρες πρόγραμμα για την πιο μορφωμένη αλλά «τόσο άτυχη γενιά», όπως παραδέχτηκε ο υπουργός. Το σχέδιο είναι φιλόδοξο καθώς στο Ταμείο θα δοθεί εμβληματικού τύπου χαρακτήρας, με στόχο να λειτουργήσει και μετά την περίοδο του 2014-2020 για τη χάραξη της εθνικής πολιτικής.
 
«Η χρηματοδότηση του Ταμείου θα είναι ένα “μίγμα” πόρων, από τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, από το ΕΣΠΑ και χρηματοδοτικά εργαλεία από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, με στόχο να τονωθεί η επιχειρηματικότητα αλλά και να βρουν εργασία εκατοντάδες νέοι επιστήμονες που φεύγουν στο εξωτερικό», λέει ο κ. Φωτάκης.
 
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε, ότι θα γίνουν μεγάλες τομές που έχει ανάγκη το ελληνικό εκπαιδευτικό και ερευνητικό σύστημα στην χώρα ενώ θα αξιοποιηθεί το ΕΣΠΑ στην νέα κατεύθυνση προς όφελος των νέων επιστημόνων και των καινοτόμων εταιρειών.
 
Εξάλλου ο κ. Φωτάκης έχει αναφερθεί στο ενδεχόμενο δημιουργίας κοινών ταμείων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για τη χρηματοδότηση συνεργειών έρευνας και ανάπτυξης στην Ελλάδα ώστε οι δύο πλευρές να είναι «μαζί και στις ευκαιρίες και στο ρίσκο», όπως έχει πει χαρακτηριστικά.
 
Το σχέδιο αναμένεται να αποτελέσει νόμο έως το τέλος του επόμενου μήνα. Όπως είπε είπε ο κ. Φίλης, η εκπαίδευση πρέπει «να αποτελέσει τον προπομπό ώστε να βγει η χώρα στο ξέφωτο της ανάπτυξης και να αποκτήσει μια νέα-ισότιμη θέση στην ευρωπαϊκή πραγματικότητα».
 
«Δεκάδες χιλιάδες νέοι επιστήμονες που αναγκάστηκαν να ξενιτευθούν, επισημειώνουν μέσα στην απελπισία της κρίσης, το συγκριτικό εθνικό πλεονέκτημα της εκπαίδευσης. Οφείλουμε να ενισχύσουμε αυτό το πλεονέκτημα. Το οφείλουμε και απέναντι σε αυτά τα νέα παιδιά, την πιο μορφωμένη γενιά από συστάσεως του ελληνικού κράτους, αλλά τόσο άτυχη», λέει χαρακτηριστικά ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης.
 
Όπως είπε ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας Κώστας Φωτάκης, το Ταμείο θα είναι ανεξάρτητο από την κεντρική πολιτική σκηνή και ο στόχος του είναι να προασπίσει τις ίσες ευκαιρίες του επιστημονικού προσωπικού που διαθέτει η χώρα. Ένας ακόμα στόχος, όπως τον περιγράφει ο κ. Φωτάκης, ο οποίος προέρχεται από την επιστημονική κοινότητα καθώς ήταν πρόεδρος στο Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας του Πανεπιστημίου της Κρήτης, είναι η προκήρυξη νέων θέσεων για νέους επιστήμονες .
 
«Θέλουμε να επιτύχουμε το “brain circulation” ( ελεύθερη κυκλοφορία διανοητικού κεφαλαίου) την κινητικότητα δηλαδή των νέων λαμπρών επιστημόνων που φεύγουν στο εξωτερικό, στερώντας τη χώρα, από την επιστημονική τους κατάρτιση. «Στόχος είναι», συνεχίζει ο υπουργός «να μπορούν να έρχονται και στην Ελλάδα, μέσω δομών που θα δημιουργηθούν, προκειμένου να προσφέρουν και στη χώρα τους».
 
Και εξηγεί: «Σχετικά με το ζήτημα της μετανάστευσης νέων πτυχιούχων, ο η κυβέρνηση επιθυμεί το “brain circulation” και όχι το “brain drain” (γνωστό ευρέως με τον όρο “διαρροή εγκεφάλων”).
 
Προς αυτή την κατεύθυνση, εξετάζει την προώθηση νέων δράσεων και κινήτρων, που περιλαμβάνουν για παράδειγμα τη στήριξη κατόχων μεταπτυχιακών και διδακτορικών διπλωμάτων ώστε να ξεκινήσουν τη δική τους επιχειρηματική δραστηριότητα ή να επεκταθούν στο διδακτικό αντικείμενο.
 
Επίσης, στόχος βασικός παραμένει η απελευθέρωση δυνατοτήτων , όπως επί παραδείγματι στην απορρόφηση των πόρων του ΕΣΠΑ που «μπλέκουν» στα γρανάζια της γραφειοκρατίας. Ο αναπληρωτής υπουργός επισημαίνει ότι θα προωθηθεί σύντομα ρύθμιση, η οποία θα απλοποιεί την απορρόφηση του ΕΣΠΑ.
 
Ο κ. Φωτάκης εξηγεί ότι θα υπάρχει αξιολόγηση νέων εταιριών, προκειμένου αυτές να χρηματοδοτηθούν ενώ το νομοσχέδιο θα επικεντρωθεί στην αντιμετώπιση των άμεσων προτεραιοτήτων, όπως η ανακοπή του κύματος του brain drain των Ελλήνων αλλά και στο να γίνει το ερευνητικό περιβάλλον στην Ελλάδα πιο ελκυστικό.
 
Ενδεικτικό του ενδιαφέροντος που υπάρχει για την έρευνα, είναι ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είπε: «Θα αναβαθμίσουμε την ερευνητική κουλτούρα αξιοποιώντας το εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό μας, ενώ επίσης πρέπει να αφήσουμε το στίγμα μας με μια μεγάλη μεταρρύθμιση στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση που θα αντιμετωπίσει τις παθογένειες, αλλά και τις δυσλειτουργίες του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος».
 
Στόχος της κυβέρνησης είναι η εισαγωγή της έρευνας ως ένα αναπόσπαστο κομμάτι της εκπαίδευσης, καθώς μέχρι τώρα ήταν ο φτωχός συγγενής.