Σε αυτό το γύρο των διαπραγματεύσεων για την πρώτη αξιολόγηση, το μόνο που μπορεί κάποιος να εκτιμήσει μετά βεβαιότητας είναι πως οι Θεσμοί έχουν μπλέξει… τις γραμμές τους, περιπλέκοντας ακόμα περισσότερο τις ήδη δύσκολες συζητήσεις.
Με δεδομένο και το πρόσφατο ναυάγιο στο EuroWorking Group όπου στο μόνο που συμφώνησαν το ΔΝΤ και το ευρωπαϊκό σκέλος των δανειστών είναι ότι διαφωνούν, οι κινήσεις στο παρασκήνιο ώστε να βρεθεί μία κοινή γραμμή «πυκνώνουν».
Σε αυτό το πλαίσιο, σήμερα στις Βρυξέλλες θα πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση, με βασικό θέμα συζήτησης το ελληνικό ζήτημα.
Στο δείπνο θα παρακαθήσουν οι εκπρόσωποι της τρόικας, αλλά και ο πρόεδρος του EuroWorking Group Τόμας Βίζερ.
Απώτερος σκοπός όλων είναι να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ των θέσεων του ΔΝΤ και των ευρωπαίων πιστωτών, ώστε να ξεκλειδώσει η επιστροφή των επικεφαλής των κλιμακίων των δανειστών στην Αθήνα, μετά και τη συνεδρίαση του Eurogroup, την προσεχή Δευτέρα.
Μία σημαντική λεπτομέρεια είναι το γεγονός ότι, όπως μετέδωσε το MEGA, στη συνάντηση δεν θα συμμετάσχει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος παρεμπιπτόντως θα βρεθεί στις Βρυξέλλες για να μιλήσει στο ευρωκοινοβούλιο.
Σε περίπτωση που τελικά οι δύο πλευρές δεν μπορέσουν να βρουν έναν κοινό τόπο, το βάρος θα μετατοπιστεί στις Βρυξέλλες, τη Δευτέρα. Ας μην ξεχνάμε πως παράλληλα με τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης, θα συνεδριάζουν εκείνη την ημέρα οι πρωθυπουργοί της ΕΕ για το προσφυγικό, και το ενδεχόμενο για πολιτικές διαβουλεύσεις δεν μπορεί να αποκλειστεί.
Το αδιέξοδο στις συζητήσεις μεταξύ των Ευρωπαίων και του Ταμείου είναι τέτοιο μάλιστα, που όμως μεταδίδει το πρακτορείο MNI η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει το ενδεχόμενο να ζητήσει την απευθείας παρέμβαση της Κριστίν Λαγκάρντ, γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ, με στόχο να λυθεί το πρόβλημα και να καταρτιστεί μία κοινή γραμμή απέναντι στη χώρα μας. Μάλιστα, σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο, οιομάδες εργασίας της ΕΕ «εξακολουθούν να χτυπούν το κεφάλι τους με τους ομολόγους τους στο ΔΝΤ».
Επίσημη θέση του ΔΝΤ φαίνεται είναι τα όσα έγραψε στο ο επικεφαλής του Τόμσεν και συγκεκριμένα η ανάγκη λήψης μέτρων ύψους έως και 9,5 δισεκατομμυρίων ευρώ έως και το 2019 καθώς επίσης για βαθύτερο «μαχαίρι» στη συνταξιοδοτική δαπάνη. Φυσικά, οι θέσεις αυτές προκαλούν τη δυσαρέσκεια των ευρωπαίων τόσο στην Κομισιόν, όσο και στο Eurogroup αφού διαχώρισε χθες τη θέση του μέχρι και ο σκληρός πρόεδρος του οργάνου Γερούν Ντάισελμπλουμ.