Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2024 -

Νέος εκλογικός νόμος στα σκαριά. Ποιες αλλαγές θα γίνουν



Ομάδα εργασίας μελετά τις αλλαγές που θα προταθούν. Προωθείται κατάργηση του «μπόνους» των 50 εδρών αλλά όχι απλή αναλογική. Υπό συζήτηση και η έναρξη της Συνταγματικής Αναθεώρησης. Κλειδί ο χρόνος διεξαγωγής των επόμενων εκλογών.

Νέος εκλογικός νόμος στα σκαριά

Μέσα στον πυρετό της διαπραγμάτευσης και του αγώνα δρόμου για να κλείσει η συμφωνία μέχρι τις 18 Αυγούστου, η κυβέρνηση ασχολείται (και) με τον εκλογικό νόμο. Και όχι μόνο. Κατά τις πληροφορίες, εξετάζει το ενδεχόμενο να ανοίξει την αυλαία της Αναθεώρησης του Συντάγματος στην περίπτωση που οι εθνικές εκλογές δεν γίνουν μέσα στο επόμενο τρίμηνο...

Το θέμα του εκλογικού νόμου το ανέφερε εκ νέου χθες η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη. Την πρώτη κρούση την είχε κάνει ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας πριν από δύο εβδομάδες, όταν σε συζήτηση με συνεργάτες του (την οποία είχαν δημοσιοποιήσει συνεργάτες του) είχε εντάξει τις «αλλαγές στο πολιτικό σύστημα» στο τετράπτυχο των κυβερνητικών προτεραιοτήτων όπου κυριαρχούσε, βεβαίως, η διαπραγμάτευση για τη συμφωνία.

Χωρίς μπόνους αλλά όχι «απλή»

Κατά τις πληροφορίες, έχει ήδη συγκροτηθεί «ομάδα εργασίας» από Συνταγματολόγους και κυβερνητικούς παράγοντες, οι οποίοι αναζητούν το νέο εκλογικό σύστημα. Η κατεύθυνση που τους έχει δοθεί είναι να καταργηθεί το μπόνους εδρών στο πρώτο κόμμα (σ.σ. 50 με τον ισχύοντα νόμο Παυλόπουλου, 40 με τον προηγούμενο νόμο Σκανδαλίδη) αλλά να διασφαλιστεί η δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης προκειμένου να αποτρέπονται οι συνεχείς εκλογικές αναμετρήσεις και η παρατεταμένη πολιτική αστάθεια.

Οπως λένε οι γνωρίζοντες, δηλαδή, δεν θα πρόκειται για θέσπιση της «απλής και άδολης» αναλογικής, αλλά για ένα μοντέλο που θα μοιάζει με εκείνο της ενισχυμένης αναλογικής που είχε θεσπιστεί μετά τις συνεχείς εκλογικές περιπέτειες του 1990.

Οι ίδιοι διαβεβαιώνουν ότι, σε κάθε περίπτωση, ο νέος εκλογικός νόμος δεν θα έρθει προς ψήφιση σ΄ αυτή τη Βουλή αλλά στην επόμενη, μετά τις (βέβαιες...) φθινοπωρινές κάλπες, προκειμένου να υπάρξει εκτενής συζήτηση για την κατάληξη του μοντέλου.

Προ-αναθεώρηση του Συντάγματος, αν...

Στην περίπτωση δε, που το Μαξίμου (σε συνεννόηση με τους «θεσμούς») αποφασίσει να καθυστερήσει την προκήρυξη των εκλογών, τότε η κυβέρνηση θα ανοίξει θέμα Συνταγματικής Αναθεώρησης στις αρχές του φθινοπώρου.

Τούτο σημαίνει ότι θα κηρύξει την παρούσα Βουλή Προαναθεωρητική προκειμένου, η Επιτροπή που θα συσταθεί, να συζητήσει επί των αλλαγών στο Σύνταγμα – τροποποιήσεων άρθρων, απάλειψη κάποιων, προσθήκη άλλων – με πρώτη, όπως λένε, τη ρύθμιση που οδηγεί στον νόμο περί (μη...) ευθύνης υπουργών.

Εάν οι εκλογές γίνουν ...πολύ σύντομα, η διαδικασία θα παραπεμφθεί για τη νέα Βουλή.