Τρίτη 07 Ιανουαρίου 2025 -

Νέες πιέσεις: Η Κομισιόν δρομολογεί επαναπροώθηση προσφύγων στην Ελλάδα



Νέες ακόμη μεγαλύτερες πιέσεις προς την κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στοπροσφυγικό αναμένεται να ασκήσουν οι Βρυξέλλες. Σύμφωνα με τους Financial Times η Κομισιόν σχεδιάζει να ζητήσει από την Αθήνα να βελτιώσει τις συνθήκες για τους αιτούντες άσυλο, με την ελπίδα τα υπόλοιπα κράτη – μέλη της ΕΕ να στέλνουν πίσω πρόσφυγες στην Ελλάδα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται σήμερα να καταρτίσει μία λίστα με σαφείς καισυγκεκριμένες κινήσεις στις οποίες θα πρέπει άμεσα να προχωρήσουν οι Έλληνες, ώστε οι εγκαταστάσεις του να εναρμονιστούν με τις διεθνείς προδιαγραφές, περιλαμβανομένης και της δημιουργίας δικαστηρίων που θα εξετάζουν αιτήματα ασύλου, αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα.

Οι εν λόγω συστάσεις, αποτελούν μέρος μίας ευρύτερης έκθεσης προόδου αναφορικά με τις προσπάθειες της ΕΕ να απαντήσει στην προσφυγική κρίση, και που θα υπογραμμίζονται οι συνεχείς παραλείψεις, οι οποίες υποσκάπτουν τις προσπάθειες να εφαρμοστούν κοινές λύσεις στο ζήτημα, αυτό σημειώνουν οι Financial Times.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η πίεση των Βρυξελλών σχετικά με τους όρους για να λάβει κάποιος άσυλο, έρχονται καθώς εκκινεί μία ξεχωριστή αξιολόγηση σχετικά με τις «ελλείψεις» στους ελέγχους των εξωτερικών συνόρων της Ελλάδας. Σε κάθε περίπτωση και τα δύο αυτά ζητήματα αναμένεται να προκαλέσουν νέο κύμα αντιδράσεων στην Αθήνα, όπου αξιωματούχοι βράζουν από θυμό, εξ αιτίας του βάρους που επωμίζεται η χώρα στην αντιμετώπιση του προσφυγικού.

Βασικό στοιχείο διαφωνίας, είναι η πρόβλεψη στον Κανονισμό του Δουβλίνου, βάσει του οποίου, απαιτείται από το πρώτο κράτος – μέλος στο οποίο καταφτάνουν οι πρόσφυγες να τους καταγράφει και έπειτα να δέχεται τις αιτήσεις τους για άσυλο. Θεωρητικά, συνεχίζουν οι FT, ο κανονισμός επιτρέπει σε άλλες χώρες – μέλη να επιστρέφουν τους αιτούντες άσυλο στην πρώτη χώρα καταγραφής.

Δεδομένου του βάρους που επιφέρει η εν λόγω πρόβλεψη, η Ελλάδα και άλλα κράτη – μέλη που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του προσφυγικού, έχουν κατηγορηθεί ότι «συρρίκνωσαν» τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τον κανονισμό, ώστε οι πρόσφυγες να περνούν γρήγορα προς τις χώρες της κεντρικής Ευρώπης, ιδίως τηΓερμανία.

Αλλά οι επαναπροωθήσεις προς την Ελλάδα πρακτικά απαγορεύτηκαν από το 2011 όταν το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκρινε το σύστημα που χρησιμοποιεί η χώρα ως «εξευτελιστικό», συνεχίζει το δημοσίευμα και προσθέτει:

Η de facto εξαίρεση της Ελλάδας από τον Κανονισμό του Δουβλίνου προκάλεσε αταξία στο σύστημα ασύλου, αναφέρουν οι FT, καθώς ενώ η ΕΕ έχει περιορισμένη επιρροή στην Αθήνα, αξιωματούχοι απειλούν με δραστικότερα μέτρα, όπως το «ξήλωμα» τηςσυνθήκης Σένγκεν, αλλά και με εγκατάλειψη του συστήματος ποσοστώσεων προσφύγων.

Την απόφαση αυτή ακολούθησε ακόμη μία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που απαγόρευε στα κράτη – μέλη να στέλνουν ανθρώπους πίσω σε χώρες που ενδεχομένως θα αντιμετώπιζαν «απάνθρωπη» ή «ταπεινωτική» μεταχείριση.

Σε αυτό το πλαίσιο, σήμερα η Κομισιόν θα εκδώσει μία λίστα συστάσεων προς την Ελλάδα, ώστε να βελτιώσει τις εγκαταστάσεις υποδοχής και υγειονομικής περίθαλψης, καθώς επίσης και να δημιουργήσει ένα καλύτερο σύστημα εκδίκασης υποθέσεων παροχής ασύλου. Μάλιστα, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η Ελλάδα θα πρέπει να δίνει μηνιαίες αναφορές ως προς την πρόοδό της σε αυτά που θα ζητηθούν.

Το νέο σχέδιο έρχεται μία εβδομάδα πριν την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες. Εκεί, οι ηγέτες της ΕΕ αναμένεται να καλέσουν τις χώρες που βρίσκονται δίπλα στα εξωτερικά σύνορα να αρνούνται την είσοδο σε ανθρώπους που δεν υπέβαλαν αίτημα, «παρότι είχαν την ευκαιρία να κάνουν κάτι τέτοιο», σύμφωνα με ένα προσχέδιο συμπερασμάτων ενόψει της συνάντησης.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ανώτατοι αξιωματούχοι της ΕΕ βλέπουν τη Σύνοδο ως την τελευταία ευκαιρία για να διευθετηθούν οι ελλείψεις στην στρατηγική της ΕΕ ως προς το προσφυγικό. Ειδάλλως θα αρχίσουν οι διαδικασίες για ένα εναλλακτικό σχέδιο το οποίο θα περιλαμβάνει δραστικότερα μέτρα για την ελαχιστοποίηση των προσφυγικών ροών.

Σύμφωνα με το ίδιο προσχέδιο που επικαλούνται οι FT,  παρότι θα αναγνωρίζεται ηπρόοδος στην καταγραφή προσφύγων σε Ελλάδα και Ιταλία, «μένουν ακόμα πολλά να γίνουν», ιδιαίτερα στις εγκαταστάσεις υποδοχής. Ταυτόχρονα αναφέρει ότι οι ροές προσφύγων από την Τουρκία προς την Ελλάδα παραμένουν υπερβολικά υψηλές και για αυτό το λόγο «απαιτούνται περαιτέρω αποφασιστικές προσπάθειες».

Οι ηγέτες αναμένεται να πιέσουν εκ νέου για πακέτα κινήτρων προς τις χώρες που δέχονται όσους δεν δικαιούνται άσυλο. Προς το παρόν, μόλις το 40% όσων δεν δικαιούνται άσυλο απελαύνονται, σημειώνει η Κομισιόν.

Όπως σχολιάζουν οι FT, ο Αλέξης Τσίπρας διατυπώνει παράπονα σχετικά με τα σχέδια της ΕΕ να δημιουργηθούν περισσότερα κέντρα μετεγκατάστασης στην Ελλάδα, όπως επίσης και για το ενδεχόμενο ενίσχυσης των συνόρων της ΕΕ με την ΠΓΔΜ, υπογραμμίζοντας τον κίνδυνο να μετατραπεί η Ελλάδα σε μια «μαύρη τρύπα», όπου θα παγιδεύονται όσοι πρόσφυγες συρρέουν με την ελπίδα να πάνε στην κεντρική Ευρώπη.

Ορισμένοι δε, υποπτεύονται ότι η τελευταία κίνηση της Κομισιόν έχει σκοπό να αυξήσει περισσότερο την πίεση προς την Ελλάδα. «Το διαβάζω πολιτικά. Είναι ένας τρόπος να απειληθεί η Ελλάδα», ανέφερε αναλυτής που επικαλούνται οι FT.