Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2024 -

Νέες αιχμές κατά της Ελλάδας από τη Γερμανία για την διαχείριση του προσφυγικού



Ιδιαίτερα σκληρός με την Ελλάδα, ήταν ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας Μεζιέρ, αφήνοντας σαφείς αιχμές για τον τρόπο που η Αθήνα διαχειρίζεται την προσφυγική κρίση και τη συμφωνία με την Τουρκία σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει η DW.

Συνέντευξη στο WDRForyou, το ειδικό πρόγραμμα της γερμανικής δημόσιας ραδιοτηλεόρασης για τους πρόσφυγες, παραχώρησε ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ. Σε ζωντανή σύνδεση μέσα από το υπουργείο του και επί μια ώρα, ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας απάντησε για πρώτη φορά σε ερωτήσεις που του έθεταν πρόσφυγες μέσω των κοινωνικών δικτύων.

Τη συζήτηση που έγινε  στη γερμανική γλώσσα με παράλληλη διερμηνεία στην αραβική και στα φαρσί συντόνιζαν δημοσιογράφοι του Δυτικογερμανικής Ραδιοφωνίας (WDR), οι οποίοι δεν έχασαν την ευκαιρία να ρωτήσουν τον Τόμας ντε Μεζιέρ και για την επανέναρξη των επαναπροωθήσεων προς την Ελλάδα μετά τις 15 Μαρτίου, στη βάση του Κανονισμού του Δουβλίνου.

«Θα πρέπει να πούμε ότι έχουμε μια ισχύουσα νομοθεσία. Αυτή, δηλαδή ο Κανονισμός του Δουβλίνου, προβλέπει ότι οι διαδικασίες παροχής ασύλου διενεργούνται στην πρώτη χώρα υποδοχής. Και για να είμαι ειλικρινής, όσο δεν υπάρχει στην Ευρώπη μια σταθερή ανακατανομή -που είναι δύσκολο- ισχύει το δίκαιο αυτό. Τα ευρωπαϊκά κράτη είχαν αναστείλει τον κανονισμό αυτό επειδή η Ελλάδα μεταχειριζόταν πολύ άσχημα τους πρόσφυγες. Ειδικά η νυν κυβέρνηση είχε αναλάβει τη διακυβέρνηση με την υπόσχεση να βάλει σε αυτό ένα τέλος. Είναι αναξιοπρεπές μια ευρωπαϊκή χώρα να μεταχειρίζεται τους πρόσφυγες τόσο άσχημα, που να μην μπορείς να τους επαναπροωθήσεις εκεί».

«Εν μέρει δεν γνωρίζουμε πού κατέληξαν τα χρήματα»

Εάν αυτή η κατάσταση διαιωνιζόταν, σύμφωνα με τον υπουργό, τότε αυτό θα ισοδυναμούσε ουσιαστικά με πρόσκληση προς τις ευρωπαϊκές χώρες να μεταχειρίζονται τους πρόσφυγες άσχημα, ώστε να μην μπορεί να έρθει κανείς. «Αυτό δεν γίνεται. Η Ελλάδα είναι η κοιτίδα της δημοκρατίας. (…)  Γι΄ αυτό και έλαβε πολλά χρήματα για να βελτιωθούν οι συνθήκες για τους πρόσφυγες. Γι΄ αυτό και αποστέλλεται έμψυχο δυναμικό (…). Γι΄ αυτό και παίρνουμε πρόσφυγες από την Ελλάδα στο πλαίσιο της μετεγκατάστασης, προκειμένου να μην πέφτει όλο το βάρος σε αυτή. Τώρα λοιπόν η Κομισιόν λέει ότι οι πρόσφυγες που θα έρθουν μετά το Μάρτιο -και ελπίζω ο αριθμός να μην είναι πολύ μεγάλος- να παραμείνουν στην Ελλάδα και να υποβάλλουν εκεί την αίτηση ασύλου. Δεν πρόκειται για υπερβολική αξίωση».

Η ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με τον γερμανό υπουργό, αποδέχθηκε την πρόταση της Κομισιόν

Στην επισήμανση των δημοσιογράφων ότι οι συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων στην Ελλάδα παραμένουν κακές και πως δεν πρόκειται να αλλάξουν άμεσα, ο γερμανός υπουργός απάντησε: «Όταν επί χρόνια λέμε σε έναν ευρωπαίο φίλο και εταίρο ότι πρέπει να μεταχειρίζεσαι καλύτερα τους πρόσφυγες, όταν δίνουμε πολλά ευρωπαϊκά χρήματα σε αυτή τη χώρα για να υπάρξει βελτίωση και εν μέρει δεν γνωρίζουμε καν πού κατέληξαν αυτά τα χρήματα, όταν λέμε ότι θα ισχύσει και πάλι η νομοθεσία και εκείνοι δεν κάνουν τίποτα για να αλλάξει κάτι, τότε πρέπει να ασκήσεις και ορισμένες πιέσεις (…)».

Η Ελλάδα δεν εφαρμόζει σωστά τη συμφωνία

Ο Τόμας ντε Μεζιέρ αναφέρθηκε και στην προσφυγική συμφωνία με την Τουρκία, εκτιμώντας ότι είναι το ενδεδειγμένο εργαλείο για την αντιμετώπιση του προσφυγικού, η οποία όμως δεν εφαρμόζεται σωστά στην πράξη από την Ελλάδα:

«Δεν λειτουργεί σωστά επειδή οι Έλληνες και η Ελλάδα επαναπροωθούν ελάχιστους πρόσφυγες στην Τουρκία. Παρόλα αυτά είναι ο σωστός δρόμος. Θα έπρεπε να συνάψουμε παρόμοιες συμφωνίες και με άλλα γειτονικά κράτη της Ευρώπης».

Αξίζει να σημειωθεί ότι το WDRForyou ξεκίνησε τη λειτουργία του πριν από έναν χρόνο. Προσφέρει ενημέρωση και ψυχαγωγία σε πρόσφυγες μέσω διαδικτύου και Facebook, όπου βρίσκει εν τω μεταξύ μεγάλη απήχηση.