Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2025 -

Νέα πρόκληση των Τούρκων: Δεν άφησαν τον Τσίπρα να προσγειωθεί στη Ρόδο



Η Αθήνα κατέθεσε σχέδιο πτήσης με αναχώρηση το Σάββατο 6 Φεβρουαρίου από την Ελευσίνα, με στάθμευση στη Ρόδο για ανεφοδιασμό και στη συνέχεια το πρωθυπουργικό αεροσκάφος θα απογειωνόταν για το Ιράν, μέσω Τουρκίας και Συρίας.

Όμως, όπως αναφέρει η ''Καθημερινή'', οι Τούρκοι απέρριψαν το σχέδιο πτήσης της Αθήνας με το πρόσχημα πως το αεροσκάφος του Έλληνα πρωθυπουργού είναι στρατιωτικό, υπάγεται στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, έχει στρατιωτικούς πιλότους και πλήρωμα και γι' αυτό δεν μπορούσε να προσγειωθεί στη Ρόδο, γιατί τη θεωρούν αποστρατιωτικοποιημένη.

Οι Τούρκοι απαίτησαν από τον Τσίπρα, όταν πήγαινε Ιράν, να μην προσγειωθεί στη Ρόδο!

Ζήτησαν λοιπόν από την Ελλάδα νέο σχέδιο πτήσης και αντιπρότειναν να ανεφοδιαστεί το αεροσκάφος του πρωθυπουργού στην Άγκυρα ή την Αλεξανδρούπολη ή κάπου αλλού! Έλληνες διπλωμάτες πρότειναν στον Αλέξη Τσίπρα να μην καταθέσει η Αθήνα νέο σχέδιο πτήσης που να περιλαμβάνει την Τουρκία, καθώς κάτι τέτοιο θα μπορούσε να θεωρηθεί υποχώρηση και αναγνώριση της Ελλάδας πως η Ρόδος είναι αποστρατικοποιημένη.

Έτσι, σύμφωνα με την ''Καθημερινή'', μετά τις απαραίτητες συνεννοήσεις, το πρωθυπουργικό αεροσκάφος απογειώθηκε με νέο σχέδιο πτήσης, το οποίο δεν συμπεριελάμβανε τον εναέριο χώρο της Τουρκίας. Επιλέχθηκε η διαδρομή νότια της Κύπρου και στη συνέχεια πάνω από την Αίγυπτο, την Ιορδανία και τη Σαουδική Αραβία. Μάλιστα, επειδή οι σχέσεις Ιράν – Σαουδικής Αραβίας είναι στο... "κόκκινο", δόθηκε άδεια υπερπτήσης από τον Σαουδάραβα βασιλιά!