Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2025 -

Νέα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων στην Πελοπόννησο προαναγγέλλει ο Βίτσας



Δημιουργία νέων κέντρων φιλοξενίας προσφύγων στην Πελοπόννησο εξήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας.

Σε δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη στην περιφέρεια Πελοποννήσου, ο κ. Βίτσας τόνισε πως «τους χώρους θα τους καθορίσουμε σε συνεργασία με την περιφέρεια πρόσθεσε, ενώ το υπουργείο Εθνικής Άμυνας αναλαμβάνει τη δημιουργία αυτών των κέντρων φιλοξενίας -με βάση τις υποδείξεις και τα σχέδια της ίδιας της περιφέρειας- ως προς την σίτιση, τις συνθήκες υγιεινής και την υγειονομική φροντίδα σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας».

Σε αυτό το πλαίσιο επανέλαβε ότι «πρέπει να υπάρχει ένας γενικός καταμερισμός, με βάση τη φέρουσα ικανότητα κάθε περιοχής αλλά και την ιστορία της και την οικονομική της δυνατότητα, ώστε να μην δημιουργηθεί υπέρμετρο βάρος σε μια περιοχή, όπως στηνΕιδομένη. Θα φιλοξενήσουμε παντού πρόσφυγες».

«Βρισκόμαστε σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε να προχωρήσουν γρήγορα οι διαδικασίες του ασύλου και από την επόμενη εβδομάδα να βλέπουμε να προχωράνε γρήγορα τις αιτήσεις. Το βασικό είναι να λειτουργήσει πλήρως η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας» επανέλαβε.

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος Τύπου του συντονιστικού για το προσφυγικό, Γιώργος Κυρίτσης ανακοίνωσε τη δημιουργία τεσσάρων ακόμη κέντρων φιλοξενίας στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης με στόχο να μετακινηθούν εκεί μέσα στις επόμενες δέκα μέρες τουλάχιστον 4.500 άνθρωποι.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ανέφερε ότι πρόκειται για το πρώην εργοστάσιο EXELΚA στοΩραιόκαστρο και τρεις χώρους στο Καλοχώρι, ένα πρώην εργοστάσιο, μία πρώην εταιρεία logistics και μία πρώην αποθήκη αλυσίδας σούπερ μάρκετ.

«Βρισκόμαστε ακόμη στην πρώτη φάση της διαδικασίας, δηλαδή εκείνη που αφορά την εξασφάλιση ενός προσωρινού καταλύματος για όλους τους πρόσφυγες που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην ηπειρωτική Ελλάδα. Σε δεύτερη φάση επιδίωξη μας είναι η αναλογική κατανομή των προσφύγων σε όλη τη χώρα σε μικρότερες και ευκολότερα διαχειρίσιμες δομές που δεν θα είναι "στη μέση του πουθενά" και δε θα θυμίζουν στρατόπεδα με σκηνές», δήλωσε ο Γ. Κυρίτσης

Σημειώνει, εξάλλου, ότι από κάποια στιγμή και μετά καταυλισμοί, όπως το Χέρσο, που είναι υποτυπώδεις, ακόμη και αν δεν καταργηθούν άμεσα πλήρως, θα γίνουν μικρότεροι και πιο αναβαθμισμένοι.

«Σε κάθε περίπτωση η λογική της κυβέρνησης δεν είναι η διατήρηση τέτοιων μεγάλων εγκαταστάσεων όπως αυτές που φτιάχτηκαν αναγκαστικά στις περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας λόγω του αιφνιδιαστικού κλεισίματος των συνόρων. Είναι προφανές ότι δεν είναι δομές που μπορούν να διατηρηθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα», υπογράμμισε ο κ. Κυρίτσης.