Σχέδιο για ευνοϊκή ρύθμιση από την εφορία, όλων των μικρών οφειλών ώστε να γίνει πιο εύκολη η καταβολή τους και να μη δημιουργηθούν νέα ληξιπρόθεσμα, ετοιμάζει η κυβέρνηση. Αυτό όπως είπε θα γίνει μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου.
Εκτιμάται ότι θα πρόκειται για οφειλές που δεν θα ξεπερνούν τα 5 ή 10 χιλιάδες ευρώ και αφορά σε χιλιάδες πολίτες που δυσκολεύονται να πληρώσουν συσσωρεύοντας δόσεις στην εφορία και οφειλές προηγουμένων ετών. Φυσικά θα υπάρξουν κάποια κριτήρια που θα έχουν σχέση με την οικονομική κατάσταση των οφειλετών καθώς και με το αν είναι στρατηγικοί κακοπληρωτές ή όχι. Θα εξετάζεται δηλαδή το φορολογικό και γενικότερο οικονομικό τους προφίλ.
Υπενθυμίζεται ότι σε επίπεδο υψηλότερο των 95,2 δισ. ευρώ εκτινάχθηκαν στο τέλος του 2016 οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο, καθώς στο συνολικό ποσό των οφειλών αυτών προστέθηκαν νέα χρέη ύψους 13,9 δισ. ευρώ. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι οι υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων επιτάχυναν τους ρυθμούς επιβολής κατασχέσεων σε βάρος καταθέσεων, εισοδημάτων και περιουσιών εκατοντάδων χιλιάδων οφειλετών. Μόνο τον Δεκέμβριο του 2016 έμεινε απλήρωτο άλλο 1,27 δισ. ευρώ χρέη προς το Δημόσιο, ο δε αριθμός των οφειλετών παρέμεινε σε επίπεδο υψηλότερο των 4,1 εκατομμυρίων.
Μιλώντας στον Real Fm επιβεβαίωσε τις απαιτήσεις των δανειστών και ιδιαίτερα του ΔΝΤ για τη μείωσή του αφορολόγητου. Η υφυπουργός είπε, όμως, ότι στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης είναι τόσο η μείωση του ΕΝΦΙΑ όσο και του ΦΠΑ και άλλων φόρων. Πρόκειται για μειώσεις φόρων, οι οποίες ζητούνται από την ελληνική κυβέρνηση μαζί με μείωση φόρου εισοδήματος στα φυσικά και στα νομικά πρόσωπα αλλά και των εισφορών.
Η υφυπουργός διευκρίνισε, πάντως, ότι αυτό που ζητείται δεν είναι η μείωση του αφορολόγητου για το 2016 ή το 2017 και το 2018, αλλά από το 2019 και μετά. Αναφερόμενη στα στοιχεία που επικαλείται το ΔΝΤ για τον αριθμό των φορολογούμενων που είναι "αφορολόγητοι" σημείωσε ότι συμπεριλαμβάνει σε αυτούς, ενώ δεν θα έπρεπε, και τους φορολογούμενους που δεν έχουν εισοδήματα και είναι άνεργοι.
Τη αισιοδοξία της ότι θα υπάρξει πρόοδος στο Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας για τη β αξιολόγηση εξέφρασε η υφυπουργός τονίζοντας ότι η κυβέρνηση μπορεί να εγγυηθεί ότι δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα λιτότητας που θα οδηγούν σε μείωση του εισοδήματος των πολιτών.
Για το ΔΝΤ είπε ότι θα πρέπει να αποφασίσει αν θα μείνει ή εάν θα φύγει, γιατί τα μέτρα που ζητά είναι παράλογα.
Φορολογικές δηλώσεις
Η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων θα είναι και φέτος η 15η Ιουλίου για τα φυσικά πρόσωπα και η 30η Ιουλίου για τα νομικά πρόσωπα, ανακοίνωσε η κα Παπανάτσιου. Σε ότι αφορά την καταληκτική ημερομηνία για την πρώτη δόση καταβολής του φόρου θα είναι η 30 Ιουλίου ενώ διευκρίνισε ότι θα παραμείνει το ισχύον σύστημα εξόφλησης του φόρου σε τρεις διμηνιαίες δόσεις.
Τα POS
Για τα POS η υφυπουργός ανέφερε ότι απομένει η έκδοση της απόφασης που θα ορίζει ποια επαγγέλματα θα πρέπει υποχρεωτικά να τα διαθέτουν για τις πληρωμές εκ μέρους πολιτών. Μεταξύ των κλάδων αυτών θα είναι, όπως είπε, οι εξής: εστίαση, επισκευές, εκπαίδευση, ενοικιάσεων, ένδυσης και υπόδησης, τηλεπικοινωνίες, ενέργεια, τυχερά παιγνίδια. Τα επαγγέλματα αυτά έως το τέλος Ιουνίου θα πρέπει υποχρεωτικά να βάλουν POS για να δέχονται πληρωμές με κάρτες από τους πολίτες.
Η υφυπουργός διευκρίνισε ότι θα είναι στο χέρι των πολιτών το πώς θα πληρώσουν αφού η νομοθεσία ορίζει ότι υποχρεωτικές είναι οι πληρωμές με κάρτες μόνο για συναλλαγές που υπερβαίνουν τα 500 ευρώ.