Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2024 -

Μύκονος και Σαντορίνη έσπασαν ρεκόρ μη πληρωμής φόρων!



Σε αλλαγές προσώπων, καρατομήσεις διευθυντών και αναθεώρηση στόχων που έχουν τεθεί στον φοροεισπρακτικό μηχανισμό οδηγεί την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών το τραγικό ναυάγιο είσπραξης εσόδων από τις εφορίες -και ιδίως από τις «ΔΟΥ πολυτελείας»-, οι οποίες έπεσαν σε ύφαλο από τους πρώτους μήνες του έτους.

Μέχρι και τον Ιούνιο, όπως δείχνουν τα στοιχεία που φέρνει σήμερα στο φως το Newmoney.gr, η υστέρηση εισπράξεων από τις τουριστικές περιοχές της χώρας -που θεωρούνται και οι πιο ανθεκτικές στην κρίση- έσπασε κάθε ρεκόρ, φτάνοντας και στο 60%.

Πρωταγωνιστές και πάλι η Σαντορίνη και η Μύκονος, όπου εισπράχθηκε μόλις το 40% των εσόδων που υπολόγιζε το κράτος για το α’ εξάμηνο του 2015! Η μεγάλη ζημιά όμως έγινε τον Ιούνιο, αφού η υστέρηση εσόδων στις περιοχές αυτές έφτασε ή και ξεπέρασε ακόμα και το 65%. Πριν καν επιβληθούν δηλαδή τα capital controls, για κάθε 3 ευρώ που έπρεπε να εισπράξουν οι εφορίες εισέπρατταν ένα!

Κίνημα «Δεν πληρώνω» στα νησιά

Με επείγον σήμα της προς τις εφορίες στις 31 Ιουλίου, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και η γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων διαπιστώνουν ότι για το α’ εξάμηνο του 2015 εισπράχθηκαν συνολικά έσοδα 11,77 δισ. ευρώ έναντι στόχου 14,07 δισ. και «επομένως οι ΔΟΥ και τα Ελεγκτικά Κέντρα θα πρέπει να καλύψουν έως το τέλος του 2015 το ποσό των 2,29 δισ. ευρώ που υπολείπονται από τον στόχο του α’ εξαμήνου, καθώς και το ποσό των 20,24 δισ. ευρώ που αντιστοιχεί στον στόχο του β’ εξαμήνου», δηλαδή συνολικό ποσό 22,53 δισ. ευρώ.

Χειρότερα απ’ όλους τα πήγαν οι προνομιούχες περιοχές, και ιδίως οι τουριστικές, όπου -όπως αποκάλυψε το μπαράζ ελέγχων των τελευταίων εβδομάδων στα νησιά- κόβουν αποδείξεις στον βρόντο από ταμειακές μηχανές-μαϊμού που δεν έχουν δηλωθεί στην Εφορία.

Για παράδειγμα:

Στη Σαντορίνη, οι συνολικές εισπράξεις φόρων έκαναν βουτιά κατά 55%. Ενώ το υπουργείο Οικονομικών υπολόγιζε έσοδα για το α’ εξάμηνο 40,6 εκατ. ευρώ, εισπράχθηκαν 18,2 εκατ., δηλαδή έλλειμμα 22,4 εκατ. ευρώ! Ητοι, οι επιχειρηματίες και λοιποί φορολογούμενοι δεν πλήρωσαν ούτε τα μισά από τους φόρους που περίμενε το κράτος. Μάλιστα σαν να έπεσε κομήτης στο νησί και νέκρωσε η αγορά, από τον ΦΠΑ που εισπράχθηκε στο εξάμηνο τα έσοδα ήταν λιγότερα κατά 58,5%, ενώ μόνο τον Ιούνιο η υστέρηση ξεπέρασε -όπως όλα δείχνουν- το 70%-75% (κάτι που θα δικαιολογούνταν αν υπήρχε γενική καθίζηση στην οικονομία του νησιού). Ετσι, αντί για 8,3 εκατ. ευρώ, στα κρατικά ταμεία μπήκαν μόνο 3,4 εκατ., ενώ τα υπόλοιπα 4,9 εκατ. το κράτος ακόμα τα περιμένει.

Τραγική ήταν η κατάσταση και στη Μύκονο, όπου ενώ αναμενόταν να εισπραχθούν δημόσια έσοδα 29,1 εκατ. ευρώ σε 6 μήνες, τα 12,3 εκατ. έγιναν καπνός και τελικώς εισπράχθηκαν μόλις 16,8 εκατ. ευρώ. Το χειρότερο όμως είναι ότι τα έσοδα από ΦΠΑ από τις επιχειρήσεις της περιοχής (ξενοδοχεία, εστιατόρια κ.λπ.) κυριολεκτικά εξαϋλώθηκαν! Αντί για 6,8 εκατ. ευρώ, ως τον Ιούνιο είχαν εισπραχθεί μόλις 1,9 εκατ. ευρώ, δηλαδή 4,9 εκατ., ή 56,2% λιγότερα από τα προϋπολογισθέντα! Δεν μπορεί να θεωρείται τυχαίο βεβαίως ότι στο νησί εντοπίζονται τόσο συχνά πλέον ταβέρνες, μπαρ και ξενοδοχεία που κόβουν σαν να είναι πετσετάκια τις «μαϊμού» ταμειακές αποδείξεις.

Στην Πάρο αναμένονταν έως τον Ιούνιο έσοδα 13,5 εκατ. ευρώ, αλλά οι φορολογούμενοι πλήρωσαν μόλις 7,7 εκατ. ευρώ, δηλαδή έλειψαν 5,8 εκατ. ευρώ Και εκεί τα έσοδα από ΦΠΑ βούλιαξαν κατά 50%, αφού εισπράχθηκαν μόνο 1,35 και όχι 2,7 εκατ. ευρώ που είχε τεθεί ως ελάχιστος στόχος.

Τις Κυκλάδες, όμως, ανταγωνίζονται ευθέως τα Δωδεκάνησα. Η Ρόδος πάντως, με -48% εισπράξεις ΦΠΑ, τα έχει πάει καλύτερα από την Κω, η οποία δεν απέδωσε το 51,3% των εισπράξεων που αναμένονταν. Η τεράστια καθίζηση ωστόσο που εμφανίζεται στην Κω ενδεχομένως να συνδέεται με τα προβλήματα που δημιουργεί στο νησί αλλά και στον τουρισμό η συσσώρευση μεταναστών - γεγονός που μάλλον συγκεντρώνει αρνητική δημοσιότητα και διώχνει τουρίστες παρά αποτελεί «τουριστική ατραξιόν», όπως υποστήριζε προ μηνός μόλις η αρμόδια υπουργός Τασία Χριστοδουλοπούλου.

Και τα νησιά του Ιονίου πάντως διεκδικούν επαξίως μία θέση στο βάθρο της καθίζησης στις πληρωμές των φόρων: βουτιά 51,8% οι εισπράξεις από ΦΠΑ στη Ζάκυνθο κατά το α’ εξάμηνο, στο -43,4% η Λευκάδα, στο -42,3% η Κέρκυρα.

Καλούνται να δώσουν εξηγήσεις οι έφοροι

Στον αντίποδα, πάντως, το πρόβλημα αυτό δεν εμπόδισε κάποιες (λίγες ωστόσο) εφορίες να τα πάνε περίφημα, αφού ξεπέρασαν τους στόχους είσπραξης εσόδων που τους είχαν τεθεί (ΚΕΦΟΜΕΠ, ΦΑΕ Πλοίων, ΔΟΥ Νέας Ιωνίας). Και όσες όμως έπεσαν πολύ κάτω από τη «βάση», τα πήγαν πολύ καλύτερα από τις περισσότερες εφορίες στα τουριστικά νησιά. Αυτό δείχνει ότι οι τεράστιες αποκλίσεις υποκρύπτουν και προσωπικές ευθύνες των αρμόδιων εφόρων, για τις οποίες και θα κληθούν να δώσουν λόγο.

Οι υπεύθυνοι της καταστροφής στα έσοδα αναζητούνται από την ηγεσία του υπουργείου για να λογοδοτήσουν και, σε κάποιες περιπτώσεις, να αντικατασταθούν.

Αλλες δικαιολογίες για τους εφόρους δεν υπάρχουν, παρά μόνο η έλλειψη προσωπικού, οι παλινωδίες της ηγεσίας Βαρουφάκη - Βαλαβάνη για την πληρωμή ή μη παλαιών και νέων φόρων, οι ρυθμίσεις χρεών στο πόδι που έγιναν και το ότι κανείς από τους επιτελείς του υπουργείου Οικονομικών δεν είχε προβλέψει τη γενική διάλυση στην αγορά κατά το 2015, όταν έβαζαν τους ετήσιους στόχους στις εφορίες στα τέλη του 2014.

Στην ίδια εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών, μάλιστα, τονίζεται ότι «είναι αντιληπτό απ’ όλους ότι το ασταθές και διαρκώς μεταβαλλόμενο οικονομικό περιβάλλον» από τον Νοέμβριο πέρυσι που ψηφίστηκε ο φετινός προϋπολογισμός μέχρι σήμερα «δυσχεραίνει την επίτευξη των στόχων», αφού με τις παρατάσεις στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων και στις ρυθμίσεις των χρεών οι πληρωμές από τους φορολογουμένους μετατίθενται για τους επόμενους μήνες - και βλέπουμε...