Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2025 -

"Μπλόκο" από τους δανειστές στην Ελλάδα για δάνειο από την Παγκόσμια Τράπεζα



Την αντίδραση των δανειστών συνεχίζει να προκαλεί το ενδεχόμενο να καταφεύγει η κυβέρνηση σε νέο δάνειο από την Παγκόσμια Τράπεζα, προκειμένου να χρηματοδοτήσει τα προγράμματα κοινωνικής εργασίας.

Η κυβέρνηση θέλει να λάβει δάνειο χωρίς να συνυπολογιστεί στα βάρη και στα μέτρα του Μνημονίου, αλλά οι δανειστές δεν καλοβλέπουν μια τέτοια εξέλιξη, καθώς το επιτόκιο με το οποίο δανείζει η Παγκόσμια Τράπεζα είναι υψηλό.
 
Το «βραχυκύκλωμα» αποκαλύπτει το προσωπικό ενδιαφέρον του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος έσπευσε να θέσει προ των ευθυνών του τον κύριο Ευκλείδη Τσακαλώτο για μια τέτοια απόφαση. Το περιέγραψε χθες ο ίδιος ο κύριος Σόιμπλε, αποκαλύπτοντας την έκπληξη και τη δυσπιστία του για το νέο δάνειο: «Πληροφορήθηκα και ρώτησα τον Τσακαλώτο, ο οποίος μου επιβεβαίωσε και επίσημα ότι πρόκειται να ζητήσει η Ελλάδα για συγκεκριμένο σκοπό, δάνειο από την Παγκόσμια Τράπεζα. Του είπα ότι είναι μια απόφαση που λαμβάνει με δική της ευθύνη η ελληνική κυβέρνηση» τόνισε.
 
Η λήψη του δανείου αποδεικνύεται «δίκοπο μαχαίρι» πλέον για την κυβέρνηση. Το πρόβλημα είναι αν τα περίπου 3 δισ. ευρώ που αναζητεί η ελληνική κυβέρνηση, θα βαρύνουν στη ζυγαριά των πλεονασμάτων και των μέτρων λιτότητας που θα απαιτηθούν από την Ελλάδα. «Δεν πρέπει το δάνειο να αποτυπωθεί δημοσιονομικά» φέρεται να παραδέχτηκε εχθές και η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, στην «κεκλεισμένων των θυρών» ενημέρωση προς τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.
 
Διαμεσολαβητικό ρόλο προσπαθεί να διαδραματίσει ο Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διερευνά τρόπους έτσι ώστε τα μέτρα στήριξης απασχόλησης που ανακοίνωσε η ελληνική κυβέρνηση από το non paper της κατά τη διάρκεια του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, να μην έχει τη μορφή δανείου από την Παγκόσμια Τράπεζα, καθώς κάτι τέτοιο θα αποτελούσε μια ακριβή χρηματοδότηση.
 
Μέσω του non paper που κυκλοφόρησε το Μέγαρο Μαξίμου έγινε γνωστό ότι:
- Η Κομισιόν ανέλαβε να βρει τρόπο, ώστε να εξαιρεθεί από τις δαπάνες για τον υπολογισμό του πρωτογενούς πλεονάσματος  ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης ύψους 3 δισ. ευρώ για την δημιουργία τουλάχιστον 100.000 θέσεων εργασίας τα επόμενα δυόμιση χρόνια.
- Το σχέδιο αυτό αναμένεται να εξεταστεί σε επόμενο Eurogroup
- Την χρηματοδότηση ενός τέτοιου προγράμματος διαπραγματεύεται ήδη η ελληνική πλευρά με την Παγκόσμια Τράπεζα σε συνεργασία με ευρωπαϊκούς οργανισμούς.

Στοιχείο που ανησυχεί ιδιαίτερα τους δανειστές, εκτός από το ύψος και την χρήση του δανείου, είναι και το γεγονός πως η Παγκόσμια Τράπεζα δεν δίδει δάνεια με επιτόκιο κάτω από 5% ενώ σε αρκετές περιπτώσεις δανείζει χώρες με επιτόκια 7%-10%.