Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2024 -

«Μπλόκο» από τους δανειστές για τα αδήλωτα εισοδήματα - Ζητούν φόρο... 90%



Μετ' εμποδίων προχωρούν οι διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές και ενώ αύριο «κλείνει» η πρώτη φάση της αξιολόγησης, όλα τα μεγάλα μέτωπα παραμένουν ανοικτά και οι αποφάσεις παίρνουν παράταση για τα μέσα Νοεμβρίου, με την επιστροφή των επικεφαλής των Θεσμών στην Αθήνα.

Αύριο αναμένεται κρίσιμο διπλό ραντεβού του Γ. Κατρούγκαλου με τους Θεσμούς, ένα το πρωί και ένα το απόγευμα για τον καυτό φάκελο των εργασιακών σχέσεων, ενώ συνάντηση όπου θα αποτιμηθεί η πρόοδος που έγινε τις τελευταίες μέρες θα έχει με τους Θεσμούς και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος.

 

Πέραν των εργασιακών, δύσκολες παραμένουν οι συζητήσεις και στο δημοσιονομικό πεδίο, καθώς είναι στο «μικροσκόπιο» οι προβλέψεις του προϋπολογισμού του 2017 και παραμένει ανοικτό το παράθυρο για πρόσθετα μέτρα. Σύμφωνα δε με πληροφορίες. από τις τεχνικές συζητήσεις δεν προκύπτει μέχρι τώρα πρόθεση των πιστωτών να δεχθούν το τελευταίο σχέδιο της ελληνικής πλευράς για την οικειοθελή αποκάλυψη των αδήλωτων εισοδημάτων.

Εν τω μεταξύ χθες, έκλεισε, πρακτικά η πρώτη αξιολόγηση, με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης να εγκρίνει την αποδέσμευση της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 1,7 δισ. αφορά στην αποπληρωμή νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες.

Αδήλωτα εισοδήματα  
Στο μέτωπο των διαπραγματεύσεων, οι Θεσμοί φαίνεται να μπλοκάρουν το σχέδιο της κυβέρνησης για την οικειοθελή αποκάλυψη αδήλωτων κεφαλαίων με την επιβολή κλιμακωτών συντελεστών φορολόγησης 50% έως 60%, ανάλογα με το ελεγκτικό στάδιο που βρίσκεται η κάθε υπόθεση. Η πρόταση εξετάζεται σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων και οι δανειστές φέρονται να επιμένουν στη φορολόγηση των κρυφών κεφαλαίων με συντελεστή που φθάνει το 90%.

Συντελεστής όμως που κρίνεται απαγορευτικός για να έχει αποτελεσματικότητα το μέτρο. Στο οικονομικό επιτελείο υποστηρίζουν ότι με υψηλούς συντελεστές η ρύθμιση δεν θα έχει καμία επιτυχία, αφού δεν πρόκειται κανείς να δηλώσει ούτε ένα ευρώ, με αποτέλεσμα η απώλεια για τα δημόσια ταμεία να είναι ακόμη μεγαλύτερη. Οι συζητήσεις μεταξύ Αθήνας και δανειστών συνεχίζονται σε μια προσπάθεια να βρεθεί κοινός τόπος και να μην καθυστερήσει ακόμη περισσότερο η κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή.

Εργασιακά  
Ιδιαίτερη θα είναι η κινητικότητα αύριο, στο μέτωπο των εργασιακών. Ο υπουργός Εργασίας έχει δύο προγραμματισμένα ραντεβού με τα ανώτατα κλιμάκια των Θεσμών (το πρωί το πρώτο και το απόγευμα το δεύτερο) για τα εργασιακά. Στον «αέρα» θα μείνουν, φαίνεται, οι συζητήσεις με τους δανειστές για το «πάγωμα» των οφειλών των ελεύθερων επαγγελματιών από την 1/1/2017 καθώς και για τις περικοπές επιδομάτων, στο πλαίσιο της αναμόρφωσης του προνοιακού «χάρτη» και την εξεύρεση 760 εκατ. ευρώ για να χρηματοδοτηθεί το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης

Η κυβερνητική «γραμμή» φαίνεται ότι θα «δοκιμαστεί» σκληρά στα εργασιακά ειδικά σχετικά με την επαναφορά των συμβάσεων και την υποχρεωτική επέκτασή τους, τον καθορισμό του κατώτατου μισθού, την αύξηση του ορίου ομαδικών απολύσεων και τη διαιτησία καθώς οι εργοδοτικές οργανώσεις έχουν καταθέσει αποκλίνουσες, από την ηγεσία του υπουργείου, θέσεις.
«Εστιάζουμε στο εργασιακό που είναι ανοικτό και επείγει να ρυθμιστεί», δηλώνουν στελέχη του υπουργείου επιβεβαιώνοντας ότι οι συζητήσεις με τους δανειστές για το «πάγωμα» των οφειλών και τα προνοιακά θα συνεχιστούν τον Νοέμβριο.

Ενεργειακά  
Για την πορεία των συζητήσεων μεταξύ του Δημοσίου και των εταιρειών Snam και Socar για την ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης του ΔΕΣΦΑ, καθώς και για τις εξελίξεις στον διαγωνισμό για την πώληση του 24% του ΑΔΜΗΕ αλλά και στη διεξαγωγή της πρώτης δημοπρασίας ηλεκτρικής ενέργειας τύπου ΝΟΜΕ, επικεντρώθηκαν οι συζητήσεις που είχε χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος - Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης, με τους εκπροσώπους των Θεσμών, όπως δήλωσαν χθες κύκλοι του υπουργείου. Στη συνάντηση, που εντάσσεται στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης έγινε και εκτενής ενημέρωση για το Κτηματολόγιο και την τεχνική βοήθεια που παρέχει η Παγκόσμια Τράπεζα. Κύκλοι του υπουργείου πρόσθεσαν ότι στη συνάντηση διαπιστώθηκε σύμπτωση απόψεων ως προς την πρόοδο των ζητημάτων στη βάση των συμφωνηθέντων.

Εμπρακτη αναγνώριση
Η αποδέσμευση των 2,8 δισ. ευρώ είναι έμπρακτη αναγνώριση ότι η Ελλάδα σημειώνει πραγματική πρόοδο στην αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών, σημείωσε χθες ο Ευρωπαίος επίτροπος Π. Μοσκοβισί, μετά την απόφαση του ESM για την εκταμίευση των 2,8 δισ. ευρώ. Ξεκαθάρισε όμως πως είναι κρίσιμο, στη φάση αυτή, η Ελλάδα να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της για τις μεταρρυθμίσεις. Από την πλευρά του ο επικεφαλής του ESM, Κλ. Ρέγκλινγκ έκανε λόγο για σταθερή πρόοδο της χώρας στις μεταρρυθμίσεις τονίζοντας πως αν η κυβέρνηση συνεχίσει να εφαρμόζει μεταρρυθμίσεις του προγράμματος, θα επιταχυνθεί η ανάπτυξη το 2017 και θα μπορέσει να ξεκινήσει έκδοση ομολόγων τον επόμενο χρόνο.