Δεν επηρεάζει τις εισφορές Ιανουαρίου 2017 η νέα βελτιωμένη εγκύκλιος που εξέδωσε χθες, υπό την πίεση των αντιδράσεων, αλλά και των πολλών τεχνικών και ουσιαστικών προβλημάτων στην υλοποίηση του νόμου Κατρούγκαλου, το υπουργείο Εργασίας για τα “μπλοκάκια”.
Τα ειδοποιητήρια του ΕΦΚΑ που έχουν ήδη εκδοθεί για πολλούς εργαζόμενους με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών δεν αλλάζουν και θα πρέπει να πληρωθούν έως το τέλος του μήνα. Στην πράξη, μπορεί και για τον Φεβρουάριο οι εισφορές να καταβληθούν με τον ίδιο τρόπο, ήτοι με βάση το εισόδημα του 2015, καθώς όλοι όσοι εκδίδουν Δελτία Παροχής Υπηρεσιών, ανεξάρτητα από το αν παρέχουν παράλληλα και μισθωτή εργασία ή τον αριθμό των εργοδοτών, θα αντιμετωπιστούν ως ελεύθεροι επαγγελματίες.
Συνεπώς τους πρώτους δυο μήνες, πολλοί εργαζόμενοι με ενεργό σήμερα «μπλοκάκι» θα πρέπει να πληρώσουν το 26,95% του εισοδήματος που είχαν το 2015. Ακολούθως κι αφού υποβληθούν στα τέλη Φλεβάρη οι πρώτες ΑΠΔ του 2017 θα αρχίσει να μπαίνει σε λειτουργία η διαδικασία του επιμερισμού των εισφορών και θα ακολουθήσουν συμψηφισμοί.
Αναλυτικά, η νέα εγκύκλιος που ορίζει εισφορές μισθωτού -που για κύρια ασφάλιση και υγεία ανέρχονται στο 9,22% του εισοδήματός τους- αφορά τους εξής ασφαλισμένους:
α) Ελεύθερους επαγγελματίες με έως δύο εργοδότες. Αυτοί θα καταβάλουν εισφορές 6,67% για κύρια ασφάλιση και 2,55% για υγειονομική περίθαλψη , σύνολο 9,22% ως μισθωτοί, εάν ο αντισυμβαλλόμενος- εργοδότης δεν υποβάλει Αναλυτική Περιοδική Δήλωση και ο ΕΦΚΑ ενημερωθεί μέσω υπεύθυνης δήλωσης από τους ίδιους, μέχρι την επίλυση της διαφοράς.
β) Μισθωτοί που εκδίδουν παράλληλα Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών σε μέχρι δύο αντισυμβαλλόμενους εργοδότες. Και για αυτούς, προβλέπεται με την εγκύκλιο υποχρέωση του εργοδότη να καταβάλλει εισφορές. Σε περίπτωση που ο εργοδότης δεν υποβάλει ΑΠΔ, ο εργαζόμενος πληρώνει 9,22%.
Σε όλες τις περιπτώσεις, σύμφωνα με την εγκύκλιο, υποχρέωση πληρωμής προκύπτει είτε μετά από την κατάθεση Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης από τον εργοδότη, ο οποίος καλείται να καλύψει το υπόλοιπο 17,88% (σύνολο 27,01% του εισοδήματος για κύρια ασφάλιση και υγεία), είτε από την κατάθεση υπεύθυνης δήλωσης από τον εργαζόμενο, σε περίπτωση που ο εργοδότης δεν υποβάλλει ΑΠΔ.
Και στις δύο περιπτώσεις, επίσης, ορίζει ότι οι νέες μειωμένες εισφορές ισχύουν μέχρι την επίλυση της διαφοράς από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ. Το διάστημα αυτό ο εργαζόμενος θα είναι ασφαλιστικά ενήμερος. Μάλιστα, ο αρμόδιος υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος εκτίμησε χθες, ότι η διαφορά θα επιλύεται το πολύ σε έναν με δύο μήνες.
Πρακτικά, για τις εισφορές του Ιανουαρίου δεν αλλάζει κάτι. Αυτές έχουν εκδοθεί ή θα εκδοθούν εντός των επόμενων ημερών με βάση το εισόδημα του 2015, καθώς όλοι όσοι έχουν δελτίο παροχής υπηρεσιών ανεξάρτητα από το αν έχουν παράλληλη απασχόληση και ασφάλιση ως μισθωτοί ή από τον αριθμό των εργοδοτών - αντισυμβαλλόμενων, θα αντιμετωπιστούν για πρακτικούς λόγους ως ελεύθεροι επαγγελματίες (με βάση το άρθρο 39).
Ως μισθωτοί θα πληρώσουν εισφορές όταν οι εργοδότες τους καταθέσουν τις απαιτούμενες ΑΠΔ, ή όταν οι ίδιοι τους καταγγείλουν για το αντίθετο, με υπεύθυνη δήλωση προς τον ΕΦΚΑ. Εφόσον το ταμείο επιλύσει τη διαφορά, το υπόλοιπο των εισφορών (17,88% για τους εργοδότες ή επιπλέον 17,73% για τους ίδιους) θα αναζητηθεί και θα εκκαθαριστεί τους επόμενους μήνες. Μάλιστα, ακόμη η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας δεν έχει καταλήξει στο εάν το “υπόλοιπο” θεωρηθεί ληξιπρόθεσμη οφειλή ή όχι.
Σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσει την αναστάτωση που έχει προκαλέσει το άρθρο 39 παρ. 9 του νόμου Κατρούγκαλου (Ν.4387/2016), το υπουργείο Εργασίας επισημαίνει ότι η καλυμμένη παροχή εξαρτημένης εργασίας από έναν εργαζόμενο που εμφανίζεται ως αυτοαπασχολούμενος συνιστά παράνομη πρακτική που απαλλάσσει τον εργοδότη από τις υποχρεώσεις που θέτει η εργατική και ασφαλιστική νομοθεσία, εις βάρος των εργαζομένων. Και υποστηρίζει ότι η επίμαχη διάταξη αποσκοπεί στον περιορισμό των συνεπειών αυτής της παράνομης μορφής απασχόλησης στην κοινωνική ασφάλιση.
Όπως εκτιμούν όμως οι ειδικοί, και η νέα εγκύκλιος πετάει το μπαλάκι στον εργαζόμενο να καταγγείλει τον εργοδότη του, με κίνδυνο διακοπής της συνεργασίας. Διατηρεί την γραφειοκρατική διαδικασία της προηγούμενης εγκυκλίου, δεν καθορίζει τον τρόπο μέσω του οποίου ο εργοδότης θα υποχρεώνεται να δηλώνει τον εργαζόμενο, ούτε και το πως θα λύνονται οι διαφορές.
Την ίδια στιγμή, διατηρεί στρεβλώσεις όπως την αναφορά σε “διαρκή σχέση εργασίας” χωρίς αυτή να καθορίζεται (π.χ. σε αντίθεση με την ευκαιριακή) και εξαιρεί τους δικηγόρους - συνεργάτες δικηγορικών γραφείων από το άρθρο 39 παρ.9 και τους αντιμετωπίζει ως ελεύθερους επαγγελματίες.