Κυριακή 05 Ιανουαρίου 2025 -

Μουζάλας: Οι μετανάστες μένουν μόνιμα στα νησιά



Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, παραδέχτηκε ουσιαστικά  πως οι μετανάστες και οι πρόσφυγες  ήρθαν στη χώρα μας για να μείνουν.

Τώρα ο σχεδιασμός της κυβέρνησης είναι να μπορέσει να  τους μοιράσει σε όλη την επικράτεια. Γι' αυτό και θα ξεκινήσει η δημιουργία camp για τη φιλοξενία προσφύγων. Αυτό ήταν και το βασικό κομμάτι στην ατζέντα της σύσκεψης που είχε με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου. Ηδη έχει γίνει γνωστό από χθες πως στην Κρήτη, μετά την τουριστική περίοδο, θα μεταφερθούν και στους τέσσερις νομούς 2.000 πρόσφυγες.

Ο κ. Μουζάλας, μιλώντας στον Βήμα FM, χαρακτήρισε «αναίδεια» να γίνεται λόγος για αύξηση ροών. Την ίδια ώρα, πάντως, τον διαψεύδει η πραγματικότητα, αφού σε επτά ημέρες, από την περασμένη Παρασκευή μέχρι και σήμερα Παρασκευή 12 Αυγούστου, το πρωί, στα νησιά του βορείου Αιγαίου πέρασαν 645 μετανάστες και πρόσφυγες.

Camp σε όλη την Ελλάδα 
Αναφερόμενος στα επόμενα βήματα της κυβέρνησης, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής είπε πως ότι ο νέος σχεδιασμός που ολοκληρώνεται προβλέπει τη δημουργία camp, μικρών πληθυσμών, ισομοιρασμένων σε όλη την Ελλάδα. Ο κ. Μουζάλας μίλησε για έναρξη μεταφοράς στην Αθήνα «ανθρώπων και οικογενειών, οι οποίοι εκπίπτουν από τη συμφωνία, δεν πρόκειται δηλαδή να επιστραφούν στη Τουρκία».

«Επίσης, θα επιστρέψουμε και θα θέσουμε υπό κράτηση αυτούς που συμμετέχουν σε βανδαλισμούς και στη μικροεγκληματικότητα που αναπτύσσεται. Θα αυξηθεί η αστυνόμευση στα νησιά», τόνισε. 

Οι δυσκολίες συνύπαρξης μεταναστών με τους κατοίκους των νησιών
Σύμφωνα με τον κ. Μουζάλα, η κατάσταση που επικρατεί στα νησιά «δημιουργεί πια δυσκολίες στη συνύπαρξη με τον ντόπιο πληθυσμό». «Πρέπει να ισορροπήσουμε τα δικαιώματα του πληθυσμού με τα δικαιώματα των μεταναστών και των προσφύγων. Στα νησιά αυτή η ισορροπία έχει χαθεί και προς τις δύο πλευρές», συμπλήρωσε.

Υπενθυμίζεται πως οι λιμενικοί σε Χίο και Σάμο σε ανοιχτή επιστολή τους έκαναν λόγο για ανεξέλεγκτη δράση ομάδων μεταναστών στα νησιά. Μάλιστα, υποστηρίζουν πως τους έχουν στοχοποιήσει. 

Μουζάλας: Μας ανησυχούν οι εξελίξεις στην Τουρκία  
«Έχει μαζευτεί ένας αριθμός ανθρώπων, ο οποίος τις παλαιότερες εποχές μπορεί να ήταν πολύ περισσότερος, αλλά ήταν ανανεούμενος πληθυσμός. Τώρα είναι ένας πληθυσμός που έχει εγκατασταθεί εκεί πάνω», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μουζάλας.

Παράλληλα, δήλωσε ανήσυχος για τις εξελίξεις στην Τουρκία, λέγοντας ότι «οποιαδήποτε αστάθεια στην περιοχή μπορεί να κλονίσει αυτή την τόσο ευαίσθητη συμφωνία, που τόσο καλή απεδείχθη όμως για την πατρίδα μας».  

Στο ΣτΕ οι κάτοικοι της Χίου
Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγαν 110 τοπικοί φορείς αλλά και κάτοικοι της Χίου, ζητώντας να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και παράνομη η υπουργική απόφαση που προβλέπει τη σύσταση του hotspot. 

Στην προσφυγή τους επισημαίνουν ότι από το hotspot στο παλαιό εργοστάσιο της ΒΙΑΛ, στην περιοχή Χαλκείου της Χίου, έχουν υποστεί τεράστια οικονομική αλλά και προσωπική ζημιά, υποστηρίζοντας ότι η εικόνα της Χίου ως τουριστικού προορισμού έχει πληγεί σε υπερθετικό βαθμό, όχι μόνο λόγω της προσφυγικής κρίσης, αλλά και των συνεχών αρνητικών δημοσιευμάτων των διεθνών και εγχωρίων Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης (ηλεκτρονικών και έντυπων), για τις απάνθρωπες, κυριολεκτικά, συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων στο hotspot του νησιού.

Ακόμη, αναφέρουν ότι απειλείται η υγεία και η ασφάλεια τόσο των ίδιων, όσο και των οικογενειών τους, καθώς είναι συχνά τα εκτεταμένα επεισόδια, ενώ βρίσκουν καταφύγιο και εγκληματικά στοιχεία, απειλώντας έτσι τον τουρισμό, αλλά και την ίδια τη ζωή τους και την περιουσία τους.

Αναφέρουν ότι από το hotspot επέρχεται ραγδαία επιδείνωση του φυσικού περιβάλλοντος, ενώ έχει επέλθει και πλήρης υποβάθμιση της ιδιοκτησίας τους. Παράλληλα, αναφέρουν ότι πριν από την έκδοση της επίμαχης υπουργικής απόφασης για τη δημιουργία του hotspot, κατά παράβαση του Συντάγματος, δεν προηγήθηκε χωροταξικός σχεδιασμός, ενώ έγινε αυθαίρετη αλλαγή της χρήσης της έκτασης στην οποία εγκαταστάθηκε και πραγματοποιήθηκαν έργα μικρής κλίμακας, παραβιάζοντας τις συνταγματικές επιταγές.

57.178 οι πρόσφυγες και οι μετανάστες στη χώρα
Στους 57.178 ανέρχονται οι πρόσφυγες σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία του Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης της Προσφυγικής Κρίσης.
Στα στοιχεία υπολογίζονται και 7.658 πρόσφυγες που φιλοξενούνται σε ενοικιαζόμενους χώρους από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, οι διαμένοντες σε μη οργανωμένες δομές (2.749) και εκτός δομών εκτιμάται πως βρίσκονται 3.600 άτομα.

Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου παραμένουν 10.319 πρόσφυγες, ενώ σημειώθηκαν 147 νέες αφίξεις κατά το τελευταίο 24ωρο. Στην Αττική φιλοξενούνται 9.900 πρόσφυγες, στην κεντρική Ελλάδα 2.452 και στη νότια 242. Στους 27 χώρους της βόρειας Ελλάδας κατεγράφησαν 20.258 πρόσφυγες.

Σημειώνεται πως μέσα στον Ιούλιο πραγματοποιήθηκαν 16 εθελούσιες επιστροφές, ενώ από την αρχή του έτους 3.647 άνθρωποι επέστρεψαν εθελοντικά στις χώρες καταγωγής τους.