Τετάρτη 01 Μαΐου 2024 -

Μητσοτάκης στο Euronews: Η άμυνα έχει υπαρξιακή σημασία για την ΕΕ



«Παραμένω σταθερά πεπεισμένος ότι το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι λαμπρό και ότι η Ευρώπη έχει καταφέρει να προσφέρει στους πολίτες της», δήλωσε σε συνέντευξη που έδωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην εκπομπή «Global Conversation» του τηλεοπτικού δικτύου Euronews και στη δημοσιογράφο Νικολέτα Δρούγκα.

Αναφερόμενος στην ουσία της λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόινισε ότι «πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι αυτό που πετύχαμε στην Ευρώπη είναι μοναδικό στην παγκόσμια ιστορία. Εκχωρήσαμε οικειοθελώς εξουσίες σε μια υπερεθνική οντότητα και η σωστή ισορροπία μεταξύ της λήψης αποφάσεων σε ευρωπαϊκό και σε εθνικό επίπεδο πρέπει να λειτουργεί σε καθημερινή βάση. Όμως, θα το ξαναπώ, αυτό ίσως είναι το «τίμημα» προκειμένου να αποκομίσουμε και τα οφέλη από τη συμμετοχή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Μιλώντας για τις ευρωεκλογές σημείωσε ότι «πραγματοποιούνται σε μια πολύ ταραγμένη περίοδο, με έναν πόλεμο να μαίνεται στην ανατολική μας πλευρά, με μια σημαντική ανθρωπιστική κρίση να ξετυλίγεται στη Γάζα, καθώς η Ευρώπη βγαίνει από μια πολύ, πολύ δύσκολη πενταετία».

Ερωτηθείς για την αμυντική αυτονομία της Ευρώπης και αν αποτελεί μελλοντική πρόκληση, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «η άμυνα έχει υπαρξιακή σημασία, όπως συνειδητοποιήσαμε μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία» και «πρέπει όλοι μας να αναλάβουμε δράση, να δαπανήσουμε περισσότερα, αλλά και να δαπανήσουμε πιο έξυπνα: να είμαστε καλύτερα συντονισμένοι, να εξορθολογήσουμε τις αμυντικές μας προμήθειες, να έχουμε ίσως περισσότερους ευρωπαίους «πρωταθλητές» που μπορούν να προσφέρουν προηγμένες αμυντικές λύσεις σε πιο ανταγωνιστικό επίπεδο από ό,τι συμβαίνει σήμερα».