Κορυφαίο μέλημα και απόλυτη στρατηγική επιδίωξη της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας παραμένει ο τερματισμός της τουρκικής κατοχής στην Κύπρο. Αυτό διαβεβαίωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη κατά τη συνάντησή τους σήμερα στη Λευκωσία. Το ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Κύπρο, το πρώτο του ως πρωθυπουργού, πραγματοποιείται πριν την επικείμενη συνάντηση Αναστασιάδη-Ακιντζί για το Κυπριακό.
Όπως είπε χαρακτηριστικά, «Επανέλαβα το αυτονόητο. Δεν νοείται λύση χωρίς την πλήρη κατάργηση των εγγυήσεων, χωρίς την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων. Πρόκειται για αναχρονιστικό σύστημα που δεν μπορεί να συνεχίσει να ισχύει, ιδίως για κράτη-μέλη της ΕΕ». Εξάλλου, το θέμα δεν αφορά μόνο την Κύπρο αλλά ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, αφού αγγίζει την ενεργειακή πολιτική της.
Κοινή θέση Ελλάδας-Κύπρου η επανέναρξη των συνομιλιών
Ο Κύπριος πρόεδρος αφού συνεχάρη τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την εκλογή, τόνισε ότι είναι φανερή η βούληση να γίνουν πιο ισχυρές οι σχέσεις των δύο χωρών. Ο Νίκος Αναστασιάδης ενημέρωσε τον Έλληνα πρωθυπουργό για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και τις προσπάθειες για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, ενώ εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του κυπριακού λαού για τη διαχρονική στήριξη και συμπαράσταση της Ελλάδας.
«Μέσα από τον κοινό μας αγώνα έχουμε αποδείξει εμπράκτως, Κύπρος και Ελλάδα, την προσήλωσή μας στην επίτευξη μίας λύσης στη βάση των αρχών και αξιών της ΕΕ, των σχετικών ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας, χωρίς το αναχρονιστικό σύστημα των εγγυήσεων και την παρουσία κατοχικών στρατευμάτων», σημείωσε ο Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος έκανε λόγο για λύση που δεν θα δημιουργεί νικητές και ηττημένους και θα διασφαλίζει τη λειτουργικότητα, βιωσιμότητα και διάρκεια της νέας κατάστασης των πραγμάτων. Μίας λύσης που θα κατοχυρώνει τα ανθρώπινα δικαιώματα του συνόλου των νόμιμων πολιτών, με σεβασμό στην πολιτική ισότητα, κατά τρόπο που δεν θα δημιουργεί υπερπρονόμια προς όφελος της μίας και εις βάρος της άλλης κοινότητας. Όπως τόνισε, θα προσέλθει στη συνάντηση με τον Μουσταφά Ακιντζί προσβλέποντας στην εξεύρεση λύσης που θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα του συνόλου των Κυπρίων πολιτών.
Κοινή θέση Ελλάδας-Κύπρου είναι η επανέναρξη των συνομιλιών, η οποία, όμως, «απαιτεί και την ενεργό συμβολή της Τουρκίας στη δημιουργία κατάλληλου κλίματος, τερματίζοντας τις έκνομες ενέργειές της εντός της ΑΟΖ της Κύπρου, όπως επίσης τους όποιους σχεδιασμούς για την περίκλειστη περιοχή της Αμμόχωστου».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ν. Αρμένης