«Τα ζητήματα του θρησκευτικού ριζοσπαστισμού έχουν μπει για τα καλά στην ευρωπαϊκή ατζέντα. Είναι ζητήματα που δεν τα αντιμετωπίζουμε με την ανάλογη προσοχή στη χώρα μας.
Βρίσκονται, όμως, στο επίκεντρο του δημόσιου διαλόγου, ειδικά σε χώρες όπως η Γαλλία, όπου διαπιστώνουμε ότι, στο πλαίσιο και της προεκλογικής εκστρατείας για τη Γαλλική προεδρική εκλογή υπάρχει σχεδόν μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τα ζητήματα που αφορούν την ταυτότητα, παρά για τα ζητήματα που αφορούν την ίδια την οικονομία» τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, σε εκδήλωση που συνδιοργάνωσε το Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής με το Ίδρυμα Konrad Adenauer στο Ινστιτούτο Goethe, με θέμα: «Θρησκευτικός ριζοσπαστισμός: Μια πρόκληση για την Ευρώπη».
Ο πρόεδρος της ΝΔ σημείωσε ότι «τα ζητήματα ασφάλειας έρχονται στην πρώτη γραμμή» καθώς «είμαστε στην πρώτη γραμμή νέων προσφυγικών ροών» και υπογράμμισε ότι στην «Ελλάδα έχουμε ένα θετικό παράδειγμα στη Θράκη, ως ενός χώρου πολιτικής και θρησκευτικής συνύπαρξης.
Ένα θετικό παράδειγμα, το οποίο πρέπει να το τονίζουμε και πρέπει να το υποστηρίζουμε, παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν εκεί. Και πρέπει να κατοχυρώσουμε και να επενδύσουμε και να χτίσουμε πάνω στις αρχές της ισονομίας και της ισοπολιτείας, που μπήκαν πριν από περίπου 25 χρόνια».
Στην εκδήλωση μίλησε ο καθηγητής στο Ινστιτούτο Πολιτικών Επιστημών των Παρισίων και ειδικός σε ζητήματα που αφορούν τον σύγχρονο ισλαμικό και αραβικό κόσμο Ζιλ Κεπέλ, ο οποίος υποστήριξε ότι «χάθηκε πολύτιμος χρόνος, χάθηκαν 10 χρόνια που δεν συζητήθηκε το θέμα ανάμεσα στους ειδικούς αναλυτές και τους πολιτικούς», σκιαγράφησε τις τρεις ηλικίες του Τζιχαντισμού, τονίζοντας ότι είναι «απολύτως απαραίτητο να καταλάβουμε την κοσμοθεωρία των ανθρώπων αυτών για να μπορέσουμε να αναλύσουμε και να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο του ισλαμικού φονταμενταλισμού» και σημείωσε ότι «το ερώτημα στη Γαλλία είναι για πόσο χρόνο θα συνεχιστεί η αιματοχυσία και οι επιθέσεις.
Έως ότου η κοινωνία μας αντιδράσει, με πογκρόμ , καίγοντας τζαμιά ή με επιθέσεις κατά αθώων ανθρώπων; Αυτή είναι η μεγάλη πρόκληση αυτή τη στιγμή για την πολιτική. Πώς θα αντιδράσουν οι κοινωνίες σε μια πολιτική πρόκληση. Τα ίδια αρχίζουν σιγά σιγά να συμβαίνουν και στην Γερμανία».
Ο κ. Κεπέλ αναφέρθηκε στο έλλειμμα ενσωμάτωσης μεταναστών και προσφύγων στην Ευρώπη, που συμβάλλει σε συνθήκες κοινωνικού αποκλεισμού, και κατέληξε λέγοντας:
«Έχουμε μπροστά τις γαλλικές προεδρικές εκλογές, τόσο η Δεξιά όσο και η Αριστερά δίνουν μάχη για τη δεύτερη θέση, γιατί όλοι ξέρουν ότι η Μαρί Λεπέν θα είναι πρώτη. Καταλαβαίνετε που έχει πάει η πολιτική στη Γαλλία και αυτό σημαίνει πολλά για την απόσταση του πολιτικού συστήματος και τη δυνατότητά του να καταλάβει τα αιτήματα της κοινωνίας».
Ο πρώην υπουργός Δημοσίας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Νίκος Δένδιας σημείωσε ότι «αυτή τη στιγμή σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό η δυτική κοινωνία στο σύνολό της πληρώνει τραγικά λάθη επιλογών και τεράστιες ιστορικές αφέλειες» και τόνισε ότι «αυτό που οφείλει να κάνει είναι να αναγνωρίσει την πρόκληση, και αυτό ήδη το έχει πράξει στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με την απόφαση του 2008 και διάφορα βήματα μετά σε επίπεδο Ηνωμένων Εθνών, αλλά και να λάβει μια σειρά από πολύ απτά και πρακτικά μέτρα στο επίπεδο της ασφάλειας. και κυρίως να αντιληφθεί κάτι το οποίο είναι μια τεράστια ιστορική πρόκληση.
Να μην πέσει στην παγίδα των αντιπάλων της. Η παγίδα των αντιπάλων της είναι αυτό που κινδυνεύει να γίνει σαν μετενέργεια των επεμβάσεων των τρομοκρατικών επιθέσεων. Δηλαδή να πάρουμε μέτρα που αναιρούν το στοιχείο της ανοιχτή και δημοκρατικής κοινωνίας την οποία έχουμε και να δημιουργήσουμε το αίσθημα της πίεσης στους μουσουλμάνους που ζουν στην Ευρώπη και άρα εμείς να δικαιολογήσουμε τις δικές τους μελλοντικές επιθέσεις. Αυτό είναι μια τεράστια πρόκληση για τη Δύση».
Επίσης ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε στα θέματα ασφάλειας σημειώνοντας ότι «έχω διαφωνήσει πολλές φορές με την αντίληψη ότι η Ελλάδα και η Ευρώπη πρέπει να είναι ένα ξέφραγο αμπέλι, δηλαδή μπορεί οποιοσδήποτε να μπαίνει στη χώρα χωρίς να ελέγχεται και να κυκλοφορεί ελεύθερος στο όνομα της υποβολής αιτήματος ασύλου και μέχρι αυτή να εκδικαστεί.
Το νομικό ευρωπαϊκό κεκτημένο της Ευρώπης, υπό ένα συγκεκριμένο τρόπο ανάγνωσης, θα μπορούσε να επιτρέπει κάτι τέτοιο.
Όμως πρέπει να σας πω ότι όλο αυτό το νομικό κεκτημένο δεν φτιάχτηκε για να αντιμετωπίσει την πρόκληση του μεγέθους που αντιμετωπίζουμε σήμερα.
Φτιάχτηκε όταν λίγες εκατοντάδες κάθε χρόνο από την πρώην Σοβιετική Ένωση και τις ανατολικές χώρες έρχονταν στη Δύση και ζητούσαν προστασία.
Με αυτή την αντίληψη είναι αδύνατον να αντιμετωπίσουμε εισροές εκατοντάδων χιλιάδων ή και εκατομμυρίων ανθρώπων.
Για να μπορέσουμε να προασπίσουμε τη δημοκρατία και την ευρύτερη αντίληψη προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ευρώπη, πρέπει να αντιμετωπίσουμε σοβαρά και την αλλαγή του τρόπου αντιμετώπισης του τεράστιου αριθμού των μεταναστευτικών ροών».
Τη συζήτηση συντόνισε ο καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Δημήτρης Καιρίδης.