Σημαντική ενημέρωση εξέδωσε το Υπουργείο Παιδείας για το Μηχανογραφικό 2017 καθώς οριστική ημερομηνία για την κατάθεση των Μηχανογραφικών είναι στις 14 Ιουλίου.
Από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ανακοινώνεται ότι τα Τμήματα Βιβλιοθηκονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης του ΤΕΙ Αθήνας και του Αλεξάνδρειου ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, έχουν προστεθεί στον Τομέα Διοίκησης και Οικονομίας της Ομάδας Προσανατολισμού Διοίκησης και Οικονομίας στο Μηχανογραφικό Δελτίο υποψηφίων ΕΠΑΛ έτους 2017 για εισαγωγή μόνο κατά το ακαδημαϊκό έτος 2017-2018.
Η αλλαγή στο μηχανογραφικό για τα ΕΠΑΛ:
Τα Τμήματα Βιβλιοθηκονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης του ΤΕΙ Αθήνας και του Αλεξάνδρειου ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, έχουν προστεθεί στον Τομέα Διοίκησης και Οικονομίας της Ομάδας Προσανατολισμού Διοίκησης και Οικονομίας στο Μηχανογραφικό Δελτίο υποψηφίων ΕΠΑΛ έτους 2017 για εισαγωγή μόνο κατά το ακαδημαϊκό έτος 2017-2018.
Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας:
– Για να εισέλθει στο σύστημα ο κάθε υποψήφιος θα χρειαστεί τον κωδικό υποψηφίου που αναγράφεται στο Δελτίο Εξεταζομένου και τον προσωπικό κωδικό ασφαλείας, για τον οποίο πρέπει να πάει στο σχολείο του, προκειμένου να τον δημιουργήσει.
– Κατόπιν αφού δει τα τμήματα που επιθυμεί, μπορεί να υποβάλει προσωρινό μηχανογραφικό δελτίο, το οποίο μπορεί να το τροποποιεί και να το εκτυπώνει όσες φορές επιθυμεί.
– Όταν είναι απολύτως σίγουρος για τις επιλογές του, τότε πρέπει να προχωρήσει στην οριστική υποβολή του δελτίου. Με την οριστική υποβολή η αίτηση του υποψηφίου αποκτά μοναδικό αριθμό πρωτοκόλλου και «κλειδώνει».
– Ο υποψήφιος όταν ξαναμπεί στο σύστημα μπορεί να βλέπει την οριστικοποιημένη μορφή του μηχανογραφικού του, χωρίς όμως να μπορεί να κάνει καμία αλλαγή. Η προθεσμία για την οριστικοποίηση του μηχανογραφικού ολοκληρώνεται την Παρασκευή 14 Ιουλίου, είναι αποκλειστική και μετά την παρέλευσή της κανένας υποψήφιος δεν θα μπορεί να οριστικοποιήσει το μηχανογραφικό.
– Ωστόσο, εάν κάποιος υποψήφιος κάνει λάθος και οριστικοποιήσει το μηχανογραφικό, μπορεί να προσέλθει στο Λύκειο, στο οποίο απέκτησε το password και να υποβάλει σχετική αίτηση (με πρωτόκολλο του Λυκείου), ζητώντας να αναιρεθεί το ήδη οριστικοποιημένο μηχανογραφικό. Ο εντεταλμένος για την ηλεκτρονική εφαρμογή εκπαιδευτικός θα μπει στην εφαρμογή και θα ακυρώσει το ήδη οριστικοποιημένο μηχανογραφικό.
– Αυτή η διαδικασία (και η επανακατάθεση του μηχανογραφικού) μπορεί να γίνει έως τις 14 Ιουλίου. Σε όσους υποψήφιους επιλέξουν, για οποιονδήποτε λόγο, να οριστικοποιήσουν το μηχανογραφικό τους δελτίο στο Λύκειό τους, θα παρέχεται η δυνατότητα χρήσης των Η/Υ του Λυκείου, η ελεύθερη πρόσβαση στο Διαδίκτυο και οποιαδήποτε βοήθεια ή συμβουλή ζητήσουν από τους καθηγητές τους.
Στις «κλασικές» κατευθύνσεις επαγγελματικής αποκατάστασης, με άλλα λόγια στο τρίπτυχο των ιατρικών, νομικών και πολυτεχνικών σχολών, στράφηκαν και φέτος οι υποψήφιοι των πανελλαδικών εξετάσεων, καθώς οι επιλογές τους διαμορφώνονται πολύ διαφορετικά σε σχέση με μια δεκαετία πριν, όπως υποστηρίζει μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΑΠΕ- ΜΠΕ, «Πρακτορείο FM», ο Χρήστος Κάτσικας, ειδικός σε θέματα εκπαίδευσης.
Πρόκειται, όπως λέει, για επιστροφή σε επιλογές που ιστορικά είναι επιθυμητές και όχι για νέου τύπου και κατεύθυνσης, αφού «έχει γίνει συνείδηση ότι κανένα τμήμα δεν μπορεί να εξασφαλίσει μια επαγγελματική αποκατάσταση και έτσι οι περισσότεροι υποψήφιοι στρέφονται σε επιλογή τμημάτων που θέλουν και επιθυμούν, τμήματα που είναι ως επί το πλείστον τα κλασικά τμήματα».
«Γνωρίζει για παράδειγμα ο υποψήφιος πως μπαίνοντας στη Νομική Σχολή έχει μπροστά του 35.000 δικηγόρους στην ανεργία ή με μειωμένη εργασία, ξέρει πως η Ιατρική Σχολή έχει δύσκολη επαγγελματική αποκατάσταση, όπως ξέρει και πως οι Πολυτεχνικές Σχολές με την έμφαση στην οικοδομή και την κατασκευή βρίσκονται σε πάρα πολύ κακή κατάσταση. Ωστόσο δεν έχει άλλες επιλογές και δίνει βαρύτητα σε αυτό που θέλει να σπουδάσει βλέποντας και κάνοντας μετά το τέλος των σπουδών (αφού) υπάρχει πλέον η πεποίθηση ότι οι σπουδές δεν τελειώνουν στα προπτυχιακά, θα χρειαστεί να κάνει (σ.σ ο σπουδαστής) μια εξειδίκευση μεταπτυχιακή και έτσι διαλέγει σχολή με πλατύ γνωστικό αντικείμενο» σημειώνει ο κ. Κάτσικας.
Πώς αναμένεται να κινηθούν οι βάσεις 2017 στα διάφορα επιστημονικά πεδία
«Με την ανακοίνωση των βαθμολογιών για τους υποψήφιους των Πανελλαδικών εξετάσεων έχουμε πλέον μια πιο ξεκάθαρη εικόνα που μπορεί με ασφάλεια να οδηγήσει σε βασικά συμπεράσματα» τόνισε ο ειδικός σε θέματα εκπαίδευσης. Σύμφωνα με τον κ. Κάτσικα λοιπόν, στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο θα πρέπει να αναμένεται μια περιορισμένη αυξομείωση των βάσεων «στο συν 50 με 100 και μείον 50 με 100 στα περισσότερα τμήματα κάτι που αφορά και τα τμήματα της Νομικής που είναι περιζήτητα, έστω και αν τα χαμηλόβαθμα τμήματα είναι φανερό πως θα έχουν άνοδο».
Σε ό,τι αφορά το 2ο Επιστημονικό Πεδίο στο οποίο συμπεριλαμβάνονται «κύρια οι Πολυτεχνικές Σχολές, όπως και οι σχολές που έχουν σχέση με τα Μαθηματικά και τη Φυσική θα έχουμε μια πτώση στις βάσεις η οποία θα είναι μεγαλύτερη όσο το τμήμα είναι απομακρυσμένο από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη και μπορεί να ξεκινάει από τα 350 μόρια και να φτάνει μέχρι τα 1000 μόρια κατά μέσο όρο».
Στο 3ο Επιστημονικό Πεδίο, που περιλαμβάνει τις επιστήμες υγείας, τουτέστιν και τις ιατρικές και οδοντιατρικές σχολές, σύμφωνα με τον κ.Κάτσικα «τα περιφερειακά τμήματα θα υποχωρήσουν σε σχέση με τις περσινές βάσεις με την Ιατρική Αθήνας και Θεσσαλονίκης ωστόσο να κρατηθούν στα περσινά επίπεδα». Στην περίπτωση δε του 4ου Επιστημονικού Πεδίου, που περιλαμβάνει τις παιδαγωγικές σχολές εκτιμάται πως «θα υπάρχει μια τρανταχτή άνοδος καθότι υπάρχουν πολλοί περισσότεροι υποψήφιοι από την περυσινή χρονιά κάτι που θα πιέσει τις βάσεις 2017 στο να κινηθούν ανοδικά» τονίζει ο Έλληνας ειδικός.
Αντίθετα, υποστηρίζει, στο 5ο Επιστημονικό Πεδίο «θα έχουμε μια τρανταχτή κάθοδο των βάσεων 2017 η οποία θα ξεκινάει από τα 300 μόρια για τα τμήματα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης και θα φτάνει ακόμη και μέχρι τα 800 ή και τα 1000 μόρια και παραπάνω στα αντίστοιχα περιφερειακά τμήματα του 5ου Επιστημονικού Πεδίου, τμήματα Οικονομικά και Πληροφορικής».