Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2024 -

Μία ακόμα απόπειρα της Πολιτείας να δημιουργηθούν αποτεφρωτήρια



Να αποσυμφορήσει τα νεκροταφεία στα οποία αυτή τη στιγμή έχουν συγκεντρωθεί περίπου τρία εκατομμύρια οστά νεκρών στα χωνευτήρια - σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Κοινωνίας Αποτέφρωσης - επιχειρεί η κυβέρνηση.

Όπως αναφέρουν Τα Νέα της Παρασκευής, έχει ήδη συνταχθεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που προβλέπει την ίδρυση και λειτουργία κέντρων αποτέφρωσης οστών νεκρών. 

Η προώθηση της όμως αναμένεται να καθυστερήσει μετά την αλλαγή σύνθεσης της κυβέρνησης, καθώς θα πρέπει να μπουν υπογραφές από όλα τα συναρμόδια υπουργεία. 

Πάντως, όπως λένε πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος, η κίνηση αυτή είναι πλέον επιβεβλημένη εξαιτίας της έλλειψης χώρου στα νεκροταφεία και της σκληρής ψυχολογικής δοκιμασίας στην οποία υποβάλλονται οι συγγενείς, όταν στην τριετία χρειάζεται να ανοίξουν τον τάφο του νεκρού τους και να τοποθετήσουν τα κόκαλά του στο οστεοφυλάκιο. 

Επιπλέον, λόγω της οικονομικής κρίσης, πολλοί συγγενείς αδυνατούν να πληρώσουν για την εκταφή και τη φύλαξη των οστών στα οστεοφυλάκια.

Με την προώθηση της καύσης των οστών ανοίγει και πάλι το θέμα της αποτέφρωσης των νεκρών. Εάν και το ζήτημα δεν υφίσταται νομικά αφού προβλέπεται από τη νομοθεσία εδώ και μια δεκαετία, εν τούτοις ταμπού αιώνων το καθιστούν ανενεργό.

Έτσι, ένα δικαίωμα και μια επιλογή για εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο δεν συνιστά επιλογή -μέχρι στιγμής τουλάχιστον- για τον Έλληνα καθώς στη χώρα μας δεν υπάρχει ούτε ένα αποτεφρωτήριο.

Αυτό έχει ως συνέπεια περίπου 4.000 νεκροί να μεταφέρονται ετησίως για αποτέφρωση στη Βουλγαρία, με τεράστιο οικονομικό και συναισθηματικό κόστος για τις οικογένειές τους.

Η εκταφή κοστίζει ανάλογα με το νεκροταφείο περίπου 300 ευρώ, η φύλαξη των οστών στα οστεοφυλάκια από 30 έως 50 ευρώ τον χρόνο, ενώ τρισάγια, μνημόσυνα και ευχές πληρώνονται και αυτά από τους συγγενείς.

Τι προβλέπει η Κοινή Υπουργική Απόφαση

Υπεύθυνοι για την εγκατάσταση και λειτουργία των Κέντρων Αποτέφρωσης Οστών Νεκρών (ΚΑΟΝ) είναι μόνο οι δήμοι και τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου των ΟΤΑ ενώ αποκλείονται οι ιδιώτες. Οι άδειες χορηγούνται από τις περιφέρειες εντός των διοικητικών ορίων των οποίων πρόκειται να εγκατασταθούν τα ΚΑΟΝ. Και όπως επισημαίνουν πηγές από το ΥΠΕΚΑ, τέτοια κέντρα δεν μπορούν να διαχειριστούν ιδιώτες. 

Τα ΚΑΟΝ μπορεί να λειτουργήσουν είτε εντός των κέντρων αποτέφρωσης νεκρών είτε εντός των νόμιμων κοιμητηρίων. Τα κέντρα αποτέφρωσης οστών είναι εγκαταστάσεις χαμηλής όχλησης, αφού εντάσσονται στην κατηγορία «μηχανολογικών εγκαταστάσεων παροχής υπηρεσιών». 

Αυτό σημαίνει ότι έχουν ενταχθεί στο αδειοδοτικό πλαίσιο των βιομηχανιών - βιοτεχνιών, άρα μπορούν να λειτουργήσουν σχεδόν παντού εκτός από τις περιοχές αμιγούς κατοικίας.