Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Μελιτζανοσαλάτα



Η καλύτερη συνταγή για την πιο νόστιμη σπιτική καπνιστή μελιτζανοσαλάτα με ψητές μελιτζάνες, που κάθε καλεσμένος σας θα εκτιμήσει. Απλά τέλεια!

Υλικά Συνταγής
6 φλάσκες μελιτζάνες
1-2 σκελίδες σκόρδο
3/4 φλ. ελαιόλαδο
χυμό από 1/2 λεμόνι
2-3 κ.σ ξύδι από κρασί
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
2 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό

 

Για τη μελιτζανοσαλάτα με ψητές μελιτζάνες
Ξεκινάμε την καπνιστή μελιτζανοσαλάτα, ψήνοντας πρώτα τις μελιτζάνες στα κάρβουνα ή στο γκριλ της κουζίνας για 10΄ από κάθε πλευρά (η φλούδα τους πρέπει να είναι καμένη για να πάρει τη μυρωδιά του καπνιστού). Τις ξεφλουδίζουμε αμέσως. Τις βάζουμε σε σουρωτήρι να στραγγγίσουν τα υγρά τους.

Ψιλοκόβουμε την ψητή μελιτζάνα σε ξύλο κοπής. Τη βάζουμε σε μπολ. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το σκόρδο, το λεμόνι, το ξύδι , αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.

Τέλος, προσθέτουμε το μαϊντανό και ανακατεύουμε. Παγώνουμε τη μελιτζανοσαλάτα στο ψυγείο.

Μυστικά για την καπνιστή μελιτζανοσαλάτα
Για να καπνίσουμε μελιτζάνες για τη μελιτζανοσαλάτα, χρειαζόμαστε είτε σχάρα με κάρβουνα από τζάκι ή γκάζι, είτε φλόγιστρο ή οποιαδήποτε άλλη ανοιχτή φλόγα (πχ γκαζάκι).

Στην περίπτωση που θα χρησιμοποιήσουμε σχάρα με κάρβουνα, αφήνουμε τη μελιτζάνα στη σχάρα, γυρίζοντας την τακτικά μέχρι να καψαλιστεί εξωτερικά και να μαλακώνει η σάρκα της.
Αν δεν έχουμε κάρβουνα ή τζάκι, σουβλίζουμε με μαχαίρι ή πιρούνι τη μελιτζάνα και την καψαλίζουμε εξωτερικά γυρίζοντας την γύρω γύρω με φλόγιστρο ή σε άλλη ανοιχτή φλόγα. Αφού ολοκληρωθεί το καψάλισμα, την ψήνουμε στον φούρνο μέχρι να μαλακώνει. Κατατρυπάμε την σάρκα να δούμε αν μαλάκωσε.
Αφήνουμε λίγο τις μελιτζάνες σε σουρωτήρι χαράζουμε κάτω κάτω να στραγγίσουν τα υγρά τους γιατί κρατούν αρκετή υγρασία και αφού κρυώσουν λίγο τις σχίζουμε στη μέση και με κουτάλι αφαιρούμε την ψίχα τους.

 

//argiro.gr