Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2025 -

Με στόχο να κλείσει σήμερα το φορολογικό, νέο ραντεβού το απόγευμα



Ανανεώνοντας το ραντεβού για σήμερα, Τετάρτη, το απόγευμα (γύρω στις 18:30) ολοκληρώθηκε ο πρώτος γύρος συνάντησης για το φορολογικό του οικονομικού επιτελείου με το κουαρτέτο, με κυβερνητικό στέλεχος να δηλώνει ότι στόχος είναι «να κλείσουμε το θέμα σήμερα». 

«Στόχος είναι σήμερα να υπάρξει συμφωνία για το φορολογικό» είπε κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, κατά τη μεσημεριανή συνάντηση, στην οποία τον υπουργό Οικονομικών Ευ.Τσακαλώτο συνόδευε ο αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Χουλιαράκης, επιτεύχθηκαν αμοιβαίοι συμβιβασμοί, γεγονός που διευκολύνει την προσπάθεια άμεσης επίτευξης συμφωνίας.

Η ελληνική πλευρά κατέθεσε νέα πρόταση με μικρότερη, σε σχέση με αυτή που πρότειναν οι δανειστές, μείωση του αφορολόγητου και αλλαγές στους ενδιάμεσους συντελεστές. 

Η πρόταση αυτή, για την οποία υπήρξαν κάποια πρώτα σχόλια από τους δανειστές, θα επανεξεταστεί στις 18:30, ώρα που ήταν προγραμματισμένο το ραντεβού για την Παιδεία, το οποίο μάλλον αναβάλλεται.

Να σημειωθεί ότι νωρίτερα, η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, διαβεβαίωσε για την τήρηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει προσωπικά ο πρωθυπουργός, για μηδενικές περικοπές στις κύριες συντάξεις, για το αφορολόγητο όριο, όπως και το αφορολόγητο των αγροτών. Επανέλαβε δε ότι είναι εφικτή η επίτευξη συμφωνίας με τους εταίρους μέχρι τις 25 Μαρτίου.

Υπενθυμίζεται ότι το κουαρτέτο στην πρώτη συζήτηση του θέματος πριν από κάποιες ημέρες ζήτησε σημαντική μείωση του αφορολόγητου 9.545 ευρώ για μισθωτούς και συνταξιούχους μέσω δραστικής μείωσης της έκπτωσης των 2.100 ευρώ και αντικατάστασή του από σταθερό αφορολόγητο, αλλά σε χαμηλότερο ύψος στην περιοχή των 7.000- 8.000 ευρώ.

Χαρακτηριστικό το σχόλιο κυβερνητικού παράγοντα τότε ότι αν καταλήξουμε σε μείωση του αφορολογήτου κατά 100-200 ευρώ θα είναι επιτυχία. 

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων βρέθηκαν και οι συντελεστές της κλίμακας φορολογίας εισοδήματος. Η ελληνική πρόταση κάνει λόγο για καθιέρωση τεσσάρων συντελεστών φορολογίας εισοδήματος: 22% έως τις 25.000 ευρώ, 32% για 25.000 ως 30.000 ευρώ, 42% από 30.000 ευρώ και ως 60.000 ευρώ και 50% για μεγαλύτερα ποσά.

Από την πλευρά τους οι δανειστές, σύμφωνα με τις πληροφορίες, θέλουν ο συντελεστής 42% να παραμείνει στις 42.000 ευρώ και έως τις 65.000 ευρώ, και να επιβληθεί ο συντελεστής 32% από τις 22.000 ευρώ (αντί από τις 25.000 ευρώ) μεταφέροντας ουσιαστικά, σε συνδυασμό με την καθήλωση του αφορολογήτου, μεγάλα βάρη στα χαμηλότερα εισοδηματικά κλιμάκια.

Αναζητούνται μέτρα 5,5 δισ. ευρώ

Συνολικά μέτρα ύψους 5,5 δισ. ευρώ αναζητά η κυβέρνηση για το κλείσιμο του δημοσιονομικού κενού, για το ύψος του οποίου παραμένει πάντως η διαφωνία μεταξύ Ευρώπης και ΔΝΤ.

Για την επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018, ανατητούνται μέτρα τα οποία θα οδηγούν είτε σε εξοικονομήσεις είτε σε αύξηση εσόδων 1% του ΑΕΠ από το ασφαλιστικό, 1% του ΑΕΠ από αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος και 1% από λοιπές πηγές, μεταξύ των οποίων μέτρα που προβλέπονται ήδη στο Μνημόνιο αλλά δεν έχουν εφαρμοστεί, όπως περικοπές αμυντικών δαπανών 400 εκατ. ευρώ, 100 εκατ. ευρώ από τα VLTs του ΟΠΑΠ και άλλα.

Στο πλαίσιο αυτό, βάσει πληροφοριών, η κυβέρνηση επανέφερε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων την πρόταση για επιβολή τέλους 1 τοις χιλίοις στις τραπεζικές συναλλαγές κάτι όμως που οι δανειστές φέρονται να απέρριψαν. Την ίδια τύχη είχε και η άλλη πρόταση της κυβέρνησης για αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης στα αυτοκίνητα.