Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024 -

Με ένταλμα σύλληψης στην Τουρκία ο 28χρονος που βρέθηκε σε βραχονησίδα της Σύμης



Ποινή φυλάκισης 3 μηνών με 3ετή αναστολή επέβαλε σήμερα το Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Ρόδου στον 28χρονο Τούρκο δικηγόρο, που εισήλθε την παραμονή του δημοψηφίσματος στην Τουρκία από το Μαρμαρίς λάθρα στην χώρα μας προκειμένου να ταξιδέψει ακολούθως στην Στοκχόλμη.

Το δικαστήριο τον έκρινε ένοχο παράνομης εισόδου στη χώρα με το ελαφρυντικό ότι ωθήθηκε στην πράξη του από αίτια μη ταπεινά. Όπως έγραψε η «Δημοκρατική» της Ροδου, ο 28χρονος αποβιβάστηκε από ομοεθνή του διακινητή στη νησίδα «Νίμος» της Σύμης, την Κυριακή 16 Απριλίου 2017.

Υποστήριξε ότι εισήλθε παράνομα στην Ελλάδα γιατί λόγω της πολιτικής κατάστασης στην Τουρκία δεν του επιτρέπεται η νόμιμη έξοδος από την χώρα. Ισχυρίστηκε ότι γνώρισε έναν Τούρκο ονόματι «Σουλεϊμάν», που ανέλαβε την μεταφορά του με πνευστή λέμβο έναντι χρηματικής αμοιβής ύψους 2.500 ευρώ.

Ο διακινητής τον ενημέρωσε ότι τον είχε αποβιβάσει στη Σύμη, όταν όμως διαπίστωσε ότι είχε αποβιβαστεί στη νησίδα «Νίμος» κάλεσε το Λιμεναρχείο και παραδόθηκε στις αρχές. Διατείνεται ότι έχει Σένγκεν Βίζα σε ισχύ μέχρι την 23η Απριλίου 2017 κι αν εισερχόταν νόμιμα στη χώρα θα περνούσε τον διαβατηριακό έλεγχο. Ηθελε, όπως κατέθεσε, να εισέλθει στη χώρα μας πριν λήξει η Βίζα του προκειμένου εν συνεχεία να ταξιδέψει στην Στοκχόλμη, όπου θα υπέβαλλε αίτηση για άσυλο.

Σήμερα αφίχθησαν στη Ρόδο και ήταν παρόντες στην διαδικασία, ενώπιον του Αυτοφώρου, ο πατέρας και ο αδελφός του. Απολογούμενος ενώπιον του δικαστηρίου ο 28χρονος δικηγόρος υποστήριξε ότι συγκαταλέγεται μεταξύ εκείνων σε βάρος των οποίων έχουν εκδοθεί εντάλματα σύλληψης από την κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν διότι έκανε χρήση της εφαρμογής Bylock για smartphone τηλέφωνα, εφαρμογή που απαγορεύθηκε διότι κρίθηκε ότι μέσω αυτής αντάλλασσαν κρυπτογραφημένα μηνύματα οι «πραξικοπηματίες».

Η εφαρμογή ByLock (όμιλος Facebook) φέρεται να εξασφαλίζει μια «απόλυτη» κρυπτογράφηση των επικοινωνιών. Το παράδειγμα αυτό ακολούθησαν κι άλλοι μεγάλοι του Ίντερνετ (Apple, Google), καθώς θέλουν να ενισχύσουν τα συστήματά τους για να αποφεύγουν οποιαδήποτε παρακολούθηση.

Οι τουρκικές αρχές έχουν εκδώσει συγκεκριμένα εκατοντάδες εντάλματα σύλληψης, ανάμεσα τους στρατιώτες και αξιωματούχοι ασφαλείας, σε 54 επαρχίες σε όλη τη χώρα, στο πλαίσιο των μαζικών διώξεων μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016.

Οι ύποπτοι φέρονται να χρησιμοποιούσαν την ως άνω εφαρμογή ανταλλαγής κρυπτογραφημένων μηνυμάτων για κινητά τηλέφωνα, που η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι χρησιμοποιήθηκε από το δίκτυο του μουσουλμάνου ιεροκήρυκα, αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ, Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Άγκυρα κατηγορεί ως ενορχηστρωτή του πραξικοπήματος.

Εχουν συλληφθεί εξάλλου 189 δικαστές και εισαγγελείς στο πλαίσιο της ίδιας έρευνας με την κατηγορία ότι χρησιμοποιούσαν την εφαρμογή ByLock για την επικοινωνία εντός του κινήματος. Οι αρχές τους κατηγορούν ότι αφού πληροφορήθηκαν ότι το ByLock έχει αποκαλυφθεί και παραβιαστεί γύρισαν στο WhatsApp.

Τον Ιούλιο, ένας Τούρκος αξιωματούχος δήλωσε ότι οι τουρκικές υπηρεσίες πληροφοριών (MIT) άρχισαν να αποκρυπτογραφούν τα μηνύματα που είχαν ανταλλαγεί μέσω ByLock ήδη από τον Μάιο του 2015. Σύμφωνα με αυτόν, δεκάδες χιλιάδες ονόματα συμπαθούντων του κινήματος του Γκιουλέν, μεταξύ των οποίων υψηλόβαθμοι αξιωματικοί του στρατού, αναγνωρίστηκαν με αυτόν τον τρόπο.

Εν πάση περιπτώσει ο 28χρονος δικηγόρος υποστήριξε ενώπιον του δικαστηρίου ότι δεν θα τύχει μιας δίκαιης δίκης στην Τουρκία και ότι για τον λόγο αυτό αποφάσισε να εισέλθει λάθρα στη χώρα, επισημαίνοντας ωστόσο ότι αν αποβιβαζόταν στη Σύμη, όπως είχε συμφωνήσει με τον διακινητή και όχι στη νησίδα Νίμο, είχε σκοπό να μεταβεί άμεσα στο αστυνομικό τμήμα και να παρουσιάσει τη βίζα που είχε σε ισχύ, προκειμένου εν συνεχεία να ταξιδέψει στην Αθήνα και από εκεί στη Σουηδία, προκειμένου να ζητήσει πολιτικό άσυλο.

Ισχυρίστηκε επίσης ότι με την ιδιότητα του ως δικηγόρος προσπαθούσε να υπερασπιστεί διωκόμενους για τον ίδιο λόγο κι ότι η επαπειλούμενη ποινή σε βάρος τους ξεκινά από τα 7,5 έτη και φτάνει έως τα 15, προσθέτοντας ότι τα δικαστήρια επιβάλλουν το μέγιστο της ποινής!. Ως συνήγορος υπεράσπισης του παρέστη ο δικηγόρος κ. Βασίλης Μπέης.