Με 6.000 κενά στα σχολεία κλείνει ο Οκτώβρης, την ώρα που ο Νίκος Φίλης τονίζει τις μόνιμες προσλήψεις για την επόμενη σχολική χρονιά.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, μέχρι και χθες είχαν γίνει 14.883 προσλήψεις αναπληρωτών σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Οι δεσμεύσεις όμως του υπουργού Παιδείας για 20.800 προσλήψεις εκκρεμούν, δημιουργώντας την τρύπα που πλήττει κυρίως την πρωτοβάθμια εκπαίδευση.
Σήμερα αναμένεται να αποστείλουν στο υπουργείο οι περιφερειακοί διευθυντές εκπαίδευσης τα κενά που έχουν καταγραφεί μετά τις τελευταίες τοποθετήσεις εκπαιδευτικών, ενώ από την πρώτη εβδομάδα Νοεμβρίου θα ξεκινήσει νέος γύρος διορισμών.
Τα νέα ολοήμερα σχολεία που πανηγυρικά εγκαινίασε η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, προβάλλοντας την καθολική τους λειτουργία, υπολειτουργούν με τουλάχιστον 2.000-3.000 κενά. Σύμφωνα με τους εκπαιδευτικούς, υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις σε ειδικότητες όπως η πληροφορική και οι ξένες γλώσσες, με αποτέλεσμα να καλύπτονται ώρες από δασκάλους, ενώ αρκετά δεν τηρούν το ωράριο μέχρι τις 4 το απόγευμα. Ακόμα και οι αλχημείες της ηγεσίας με νομοθετικές ρυθμίσεις για καθηγητές-μπαλαντέρ που θα μετακινούνταν στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση δεν έχουν ακόμα ξεκινήσει. Στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση τα κενά σύμφωνα με μέλη του Δ.Σ. της ΟΛΜΕ φτάνουν τα 2.000.
Ο κ. Φίλης επέμενε χθες να επαναλαμβάνει ότι «φέτος έγιναν 9.000 προσλήψεις αναπληρωτών στην Ειδική Αγωγή», όταν την προηγούμενη μέρα γινόταν διαμαρτυρία έξω από το υπουργείο για τα κενά στα ειδικά σχολεία. Μέχρι στιγμής δεν έχει προσληφθεί σχεδόν κανένας αναπληρωτής ειδικού εκπαιδευτικού προσωπικού (ψυχολόγοι, σχολικοί νοσηλευτές, κοινωνιολόγοι), ενώ με βάση τα στοιχεία του ίδιου του υπουργείου οι προσλήψεις στην ειδική αγωγή φτάνουν τις 4.379. Δηλαδή δεν έχουν καλυφθεί ούτε τα μισά κενά.