Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2025 -

Λιμενικό Σώμα: Ενίσχυση σε προσωπικό στο Αιγαίο λόγω προσφυγικού



Ενίσχυση σε προσωπικό και μέσα ζητά η Πανελλήνια Ένωση Αξιωματικών Λιμενικού Σώματος (ΠΕΑΛΣ) για να μπορέσουν οι συνάδελφοί τους στο Αιγαίο να ανταποκριθούν στη διαχείριση των προσφυγικών ροών.

Οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των αξιωματικών του Λιμενικού Σώματος, σύμφωνα με το Βήμα, υπογραμμίζουν μεταξύ άλλων ότι η έξαρση του φαινομένου των μεικτών μεταναστευτικών ροών τον τελευταίο χρόνο ιδιαίτερα στα νησιά του Αιγαίου και η ολοένα αυξητική τάση του καθιστούν αδήριτη την ανάγκη βέλτιστης διαχείρισης των ροών αυτών και συντονισμού των διαδικασιών από όλες τις υπεύθυνες εμπλεκόμενες υπηρεσίες, ευρωπαϊκές και εγχώριες.

Και μεταφέρουν μια αντίληψη που επικρατεί μεταξύ των συναδέλφων τους σχετικά με την στάση της Ευρώπης που ουσιαστικά επιχειρεί να λύσει το πρόβλημα στα λόγια εκφράζοντας λόγια συμπάθειας προς την Ελλάδα παρά να προχωρήσει σε ουσιαστικές πράξεις.

Έτσι, σημειώνουν οι συνδικαλιστές του Λιμενικού, και με το δεδομένο ότι πολλές χώρες αποφεύγουν να εμπλακούν σε κοινές περιπολίες με το ελληνικό Λιμενικό Σώμα στα ευρωπαϊκά θαλάσσια σύνορα, το «βάρος» πέφτει στο υπάρχον προσωπικό της «πρώτης γραμμής».

Ωστόσο, επισημαίνουν, για την αντιμετώπιση του ζητήματος δεν επαρκεί ο ζήλος των στελεχών του Λιμενικού Σώματος, αλλά απαιτείται η κατάλληλη υλικοτεχνική υποδομή και ο επαρκής τεχνικός εξοπλισμός.

Τονίζουν ακόμη ότι ο «Λιμενικός Καλλικράτης», τον οποίο σχεδίασε και υλοποίησε ο τέως αρχηγός του Λιμενικού Σώματος Αθανάσιος Αθανασόπουλος, συρρίκνωσε τις οργανικές θέσεις των υπηρεσιών με συνέπεια το προσωπικό που τις στελεχώνει να καθίσταται ανεπαρκές και να μην μπορεί να σηκώσει το βάρος της ευθύνης που του αναλογεί για τη βέλτιστη εκτέλεση των μέτρων διάσωσης και υποδοχής των χιλιάδων μεταναστών. Σημειώνεται πως ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θοδωρής Δρίτσας έχει εξαγγείλει μερική αναδιάρθρωση υπηρεσιών, κάτι που ωστόσο παραμένει «στα χαρτιά».

Οι συνδικαλιστές λένε ακόμη ότι παρόμοιο πρόβλημα υποστελέχωσης παρατηρείται και στις επιτελικές υπηρεσίες του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής, όπου η έλλειψη στελεχιακού δυναμικού δρα ως ανασταλτικός παράγοντας στον βέλτιστο επιχειρησιακό και διαδικαστικό συντονισμό των περιφερειακών υπηρεσιών.

Η ΠΕΑΛΣ καταθέτει μια σειρά από προτάσεις προς την ηγεσία του Σώματος μεταξύ των οποίων είναι να διασφαλιστεί - κατοχυρωθεί νομοθετικά η αποκατάσταση της οργανικής δύναμης του Λιμενικού Σώματος (είχαν υπάρξει αλλαγές επί κυβερνήσεως ΝΔ), να αναπροσαρμοσθεί, όπου απαιτείται, ο «Λιμενικός Καλλικράτης» αναφορικά με τη γεωγραφική κατανομή και υπηρεσιακή υπαγωγή των κεντρικών και περιφερειακών υπηρεσιών και να επισπευσθούν οι διαδικασίες προμήθειας νέων πλωτών και χερσαίων μέσων για την ενίσχυση των δομών (κατά παρέκκλιση της ισχύουσας πρακτικής).

Επιπλέον, η Πανελλήνια Ένωση Αξιωματικών Λιμενικού Σώματος προτείνει την άμεση πρόσληψη -πιθανώς και με εξέταση της δυνατότητας απευθείας κατάταξης- κατ' αρχήν 500 λιμενοφυλάκων, προς ενίσχυση των υπηρεσιών «πρώτης γραμμής», αλλά και όπου υφίσταται ανάγκη, με την προϋπόθεση υποχρεωτικής, π.χ. δεκαετούς, παραμονής σε αυτές και το κόστος των προσλήψεων να προέλθει από ευρωπαϊκά κονδύλια.