Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2024 -

Κυκλώνας : Που έπεσε η περισσότερη βροχή από τον «Ζορμπά» που σάρωσε τη χώρα



Πριν από μία εβδομάδα η Ελλάδα μιλούσε για τον μεσογειακό κυκλώνα με την ονομασία «Ζορμπάς» που θα χτυπούσε. Ενα πρωτόγνωρο φαινόμενο που δεν είχε την ένταση που ενδεχομένως κάποιοι να ανέμεναν αλλά που προκάλεσε τεράστιες καταστροφές και δυστυχώς είχε και νεκρούς.

Το north meteo έκανε τον απολογισμό για τις βροχοπτώσεις και την ένταση των φαινομένων, Οπως σημείωνει για να ονομαστεί όντως το σύστημα Medicane ή Μεσογειακός Κυκλώνας θα πρέπει να πληρεί κάποια κριτήρια κάτι που σημαίνει ότι χρειάζεται περαιτέρω ανάλυση, ωστόσο το συγκεκριμένο σύστημα άτυπα τουλάχιστον μπορεί να χαρακτηριστεί ως μεσογειακός κυκλώνας.

Το Σάββατο (29/9/2018) ήταν η πρώτη ημέρα ισχυρών φαινομένων στη χώρα μας. Ο κυκλώνας ξεκίνησε σταδιακά να επηρεάζει τα νοτιοδυτικά τμήματα της χώρας αφήνοντας στο τέλος της ημέρας από 50mm έως 175mm σε Πελοπόννησο, Στερεά Ελλάδα, Εύβοια και νότια Θεσσαλία.

 

Την Κυριακή (30/9/2018) ενώ το σύστημα αναμενόταν να κινηθεί βορειοανατολικότερα (νωρίτερες εκτιμήσεις θέλαν πιο ανατολική κίνηση), τελικά παρέμεινε σχεδόν στάσιμο κινούμενο ιδιαιτέρως αργά, συνεχίζοντας να επηρεάζει στην ανατολική Στερεά και την Εύβοια.

Ωστόσο βροχές δεν έλειψαν στο σύνολο της χώρας. Και πάλι πολλές περιοχές σε ανατολική Στερεά, Εύβοια και νότια Θεσσαλία ξεπέρασαν τα 100mm μέσα στην ημέρα. Ενώ μεγάλα ύψη βροχής δέχτηκαν και οι Κυκλάδες (έως και >40mm). Παρόμοια η κατάσταση και στις βόρειες Σποράδες.

 

 

Τέλος, τη Δευτέρα (1/10/2018) ο καιρός παρουσίασε σημαντική βελτίωση μέσα στην ημέρα στο μεγαλύτερο τμήμα της ηπειρωτικής χώρας. Ωστόσο τα ξημερώματα η νότια Χαλκιδική, η ανατολική Μακεδονία και η Θράκη δέχτηκαν σημαντικά ποσά βροχοπτώσεων (τοπικά έως και ~50mm).

 

Ως σύνολο τριημέρου πολλές περιοχές δέχτηκαν ύψη βροχής >300mm κάτι που σημαίνει ότι επί της ουσίας δέχτηκαν την 5-20πλάσια βροχόπτωση, που θα έπρεπε βάσει κλίματος να δεχτούν το μήνα Σεπτέμβριο, σε μόλις τρία 24ωρα.

Αν και τα ποσά βροχόπτωσης ήταν ιδιαιτέρως υψηλά, σημειώθηκαν σε βάθος τριών 24ώρων και όχι σε διάστημα λίγων ωρών όπως συνήθως συμβαίνει σε μία θερινή καταιγίδα. Για τον λόγο αυτό και δεν αναφέρθηκαν εκτεταμμένες ζημιές στη χώρα.

Σύμφωνα με την μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ), τα μεγαλύτερα ύψη βροχής μέχρι νωρίς το απόγευμα, είχαν πέσει στις Σπέτσες (118 χιλιοστά), στην Αλαγονία Μεσσηνίας (112 χιλιοστά) και το Κρανίδι Αργολίδας (111 χιλιοστά).

Στην Αττική το μεγαλύτερο ύψος βροχόπτωσης είχε καταγραφεί στο μετεωρολογικό σταθμό Παπάγου (71 χιλιοστά).

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΕΑΑ, οι καταιγίδες αναμένονται ισχυρές σε ένα μεγάλο μέρος της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας, συμπεριλαμβανομένης της Αττικής.

Οι πιο δυνατοί άνεμοι που είχε καταγράψει το δίκτυο των 320 σταθμών του ΕΑΑ, ήταν στην Καλαμάτα (103 χιλιόμετρα την ώρα) και στο λιμάνι της Πάτρας (93 χλμ/ώρα).